Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Emir RAMIĆ, direktor Instituta za istraživanje genociuda – Kanada
SAMO BOŠNJACI KOJI BUDU POPISANI PREDSTAVLJAT ĆE TEMELJ OPSTOJNOSTI DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 22. September 2013. 20:09:47

Emir Ramić
Imperativ našeg naroda je da u što većem broju izađu na popis i izjasne se kao Bošnjaci koji govore bosanski jezik

Bošnjaci.Net: Gospodine Ramiću, koliko je važan popis stanovništva za jednu državu, naciju, religiju?
RAMIĆ:
U normalnim uslovima i u normalnoj državi popis je rutinsko prikupljanje statističkih činjenica za strateške projekcije društvenog i državnog razvoja. U slučaju Bosne i Hercegovine niti su uslovi za popis normalni, niti je država napravljena u Daytonu normalna država. Bez obzira na takve uslove popis je od krucijalnog značaja za državnost Bosne i Hercegovine, jer se njime dobivaju pretpostavke za predviđanje i kreiranje politike u budućnosti, posebno kreiranje politike nove i kvalitetnije integracije, jedinstvenog bosanskohecegovačkog društva i države i ulaska u evropske integracije. Popisa će imati i direktne političke implikacije zbog distribucije kolektivnih prava u Bosni i Hercegovini. Radi se o prvom popisu otkako je Bosna i Hercegovina postala nezavisna država, prvom popisu poslije agresije i genocida, i prvom popisu od nametanja ilegalnog Daytonskog ustava koji je tako uredio organizaciju vlasti da nemamo građanina države, već etniciziranu vlast. Prema tome, učešće u vlasti je određeno i brojem pripadnika određenog naroda. Zato je imperativ Bošnjaka da u što većem broju izađu na popis i izjasne kao Bošnjaci koji govore bosanski jezik. Tako pečetimo svoje narodno ime – Bošnjak, čuvamo svoj – bosanski jezik, jačamo svoju državu Bosnu i Hercegovinu.

Bošnjaci.Net: Od 1. do 15. oktobra ove godine bit će proveden popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, tj. prvi popis stanovništva nakon 1991. godine, ujedno prvi popis nakon trodržavne agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, ali je, isto tako, dejtonski dvoentiteski podijeljena, odnosno međunarodne institucije i moćne svjetske države prihvatile su rezultate sa terena agresorsko-genocidne osvajačke politike i nametnule ih narodu-žrtvi genocida, koje je prijećen totalni nestanak. Pred najezdom velikonacionalističkih napada i negiranja naroda, jezika..., kako na popisu sačuvati državotvornost našeg naroda-žrtve genocida, te njegov prostor življenja u državi koja je njihova jedina domovina, za koju su se vjekovima borili, branili je, odbranili, sačuvali...?
RAMIĆ:
Ovaj popis će pokazati strašne učinke agresije i genocida na čijim rezultatima je u Daytonu legalizovan entitet Republika Srpska u kome se i danas krše ljudska prava i slobode. Popis će pokazati statističku veličinu zločina agresora i projektanata i izvršioca genocida, ali i pogubnost međunarodne zajednice koja je dozvolila da se na kraju dvadesetog stoljeća u eri demokratije i zaštite ljudskih prava i sloboda, u srcu ujedinjene Evrope ponovi genocid i pored zavjeta poslije holokausta, „Nikad više“! Također ovaj popis će pokazati da je na osnovama legalizovanih rezultata agresije i genocida formiran entitet Republika Srpska u kome se dvadeset godina poslije vojnog dijela agresije i genocida i dalje ugrožavaju elementarna ljudska prava i slobode i tako ometa povratak na silu otjeranih građana. I ako su prava Bošnjaka ozbiljno ugrožena popisnim pitanjima, Bošnjaci trebaju jasnim, odlučnim i jedinstvenim izjašnjavanjem na popisu braniti i jačati svoj identitet, svoje državotvorno i teritorijalno pravo na Bosnu i Hercegovinu, svoje pravo da se bore protiv legalizovanih rezultata agresije i genocida, svoje pravo na kolektivno pamćenje, svoje pravo na istinu o agresiji i genocidu i svoje pravo na pravdu za žrtve agresije i genocida.

AGRESIJA I GENOCID NAKON ZAVJETA "NIKAD VIŠE": Popis će pokazati statističku veličinu zločina agresora i projektanata i izvršioca genocida, ali i pogubnost međunarodne zajednice koja je dozvolila da se na kraju dvadesetog stoljeća u eri demokratije i zaštite ljudskih prava i sloboda, u srcu ujedinjene Evrope ponovi genocid i pored zavjeta poslije holokausta, „Nikad više“! Također ovaj popis će pokazati da je na osnovama legalizovanih rezultata agresije i genocida formiran entitet Republika Srpska u kome se dvadeset godina poslije vojnog dijela agresije i genocida i dalje ugrožavaju elementarna ljudska prava i slobode i tako ometa povratak na silu otjeranih građana. I ako su prava Bošnjaka ozbiljno ugrožena popisnim pitanjima, Bošnjaci trebaju jasnim, odlučnim i jedinstvenim izjašnjavanjem na popisu braniti i jačati svoj identitet, svoje državotvorno i teritorijalno pravo na Bosnu i Hercegovinu...


AGRESORI I SECESIONISTI: Nesumnjivo da je pitanje popisa i političko pitanje. Tokom niza decenija Bošnjacima je bilo oduzeto njihovo narodno ime. Kao nastavak prakse poricanja bošnjačkog imena izvršena je agresija i genocid, jer agresori, kao i današnji bosanskohercegovački secesionisti znaju da nema Bosne i Hercegovine bez Bošnjaka, niti može biti Bošnjaka bez Bosne i Hercegovine


MASOVAN ODZIV NA POPISU: Bošnjaci se tako nepravednom Zakonu o popisu suprostavljaju masovnim odzivom na popis čiji rezultati će biti snažan političko, pravni argument u borbi protiv onih koji poriču zločine agresije i genocida i koji misle da na rezultatima agresije i genocida mogu graditi budućnost Bosne i Hercegovine.


BOŠNJACI SVIH VJERA: Do 20. stoljaća svi u Bosni i Hercegovini su bili Bošnjaci, neovisno o tome da li je neko bio katolik, musliman ili pravoslavac. Početkom 20. stoljeća utjecajem Katoličke i Pravoslavne crkve u saradnji sa Hrvatskom i Srbijom, Bošnjaci-katolici su se hrvatizirali, a Bošnjaci-pravoslavci su se srbizirali. Bošnjaci-muslimani s obzirom na to da su bili pod pritiskom i jedne i druge strane da se opredijele kao Hrvati ili Srbi, su se uhvatili za svoju vjersku pripadnost. Tako se sto godina, katolici izjašnjavaju kao Hrvati, a pravoslavci kao Srbi.


BOŠNJACI I SVIJET: Poslije sto godina se vraća ime Bošnjaka u Svijet. Cjelokupno ostvarivanje pojedinačnih i kolektivnih prava i položaj Bošnjaka u Bosni i Hercegovini u mnogome će zavisiti od rezultata popisa odnosno od broja onih koji se u etničkom smislu izjasne kao Bošnjaci.


LAŽNE DILEME - "BOSANCI" I "MUSLIMANI": Podmetanjem lažnih dilema Bošnjacima da se izjasne etnički kao „Bosanci” ili „Muslimani”, “popisni misionari”, pokušavaju ostvariti one ciljeve koje u protekloj agresiji i genocidu na Bosnu i Hercegovinu nisu uspjeli ostvariti Milošević i Tuđman i njihovi agenti u Bosni i Hercegovini. Zato Bošnjaci ne smiju dozvoliti ponavljanje zabluda sa ranijih popisa. Bošnjački narod je bitan za postojanje Bosne i Hercegovine kao zemlje i države, jer ako ne bi bilo Bošnjaka, onda u Bosni i Hercegovini nema historijskog i konstitutivnog naroda, osim Srba i Hrvata. Negiranje prava Bošnjacima na samoidentifikaciju i samoodređenje je smišljeni cilj slabljenja Bosne i Hercegovine i njene podjele po srpsko-hrvatskom modelu.


BOŠNJACI NE SMIJU PODLEĆI ZAMKAMA: Bošnjaci na ovom popisu u etničko-nacionalnom izjašnjavanju ne smiju podleći zamkama muslimanstva i bosanstva. „Popisnim misionarima“ poručujemo da nije riječ o ideologiji bošnjaštva, nego o uvažavanju činjenice da su Bošnjaci narodni individualitet s neupitnom narodnom samosviješću, historijom, tradicijom, kulturom, bosanskim jezikom, duhovnošću. Uzalud je posao „popisnih misionara“. Oni ne mogu dovesti u pitanje bošnjačku narodnu samosvijest i zbiljsku društvenu egzistenciju...


BOŠNJACI SU TEMELJ DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE: Izjašnjavanjem kao Bošnjak, koji govori bosanskim jezikom, potvrđujemo historijsku činjenicu da su Bošnjaci oduvijek bili državotvorno tkivo Bosne i Hercegovine. Samo bošnjački narod koji bude popisan predstavljat će temelj opstojnosti Bosne i Hercegovine, jer svi projekti pokušaja podjele Bosne i Hercegovine na srpsko-hrvatski dio koji su dolazili iz Srbije i Hrvatske polazili su od pretpostavke da ne postoji autentični bošnjački narod i pokušaja da se pripadnici bošnjačkog naroda podvedu silom pod pripadništvo hrvatskog ili srpskog naroda čime bi se stvorili potencijalni legitimitet za podjelu Bosne i Hercegovine. A, Bošnjaci bez domovine ne mogu, kao i što ne mogu bez bosanskog jezika, historije, kulture, duhovnosti, tradicije, običaja i Bosne i Hercegovine.


BOŠNJACI NA POPISU PEČATE SUVERINITET NAD SVOJOM ZEMLJOM BiH: Dvadeset godina poslije historijskog vraćanja narodnog imena Bošnjak, Bošnjaci na popisu stanovništva potvrđuju i zauvijek pečate suverenitet nad svojom zemljom, teritorijom, državom i društvom u Bosni i Hercegovini i svojim narodnim imenom. U želji da žive u miru platili su cijenu genocida širom Bosne i Hercegovine. Sada imaju situaciju gdje im se pravnom silom pokušavaju nametnuti standardi koji nigdje u svijetu ne bi bili prihvaćeni.


POPIS JE ODBRANA BOŠNJAKA I BOSNE I HERCEGOVINE: Poslije oružanog otpora agresiji i genocidu popis je najvažnija bitka. Popis je odbrana Bošnjaka i Bosne i Hercegovine i zato niko nema pravo ne odazvati se popisu. Bošnjaci se više neće nikada nikome pravdati za svoje ime, svoj jezik, svoju historiju, kulturu, tradiciju, svoju Bosnu i Hercegovinu.
Agresori, kao i današnji bosanskohercegovački secesionisti znaju da nema Bosne i Hercegovine bez Bošnjaka, niti može biti Bošnjaka bez Bosne i Hercegovine

Bošnjaci.Net: Kad je u pitanju naš bošnjački narod, genocid i istrebljenje koji su izvršeni nad njim konačno će pokazati drukčiju etničku sliku u odnosu na popis 1991., odnosno da našeg naroda nema u cijeloj istočnoj BiH, ali i sjeverozapadnom dijelu države... Hoće li će predstojeći popis još dublje zakopati stanje genocidne politike ili će institucije države BiH, međunarodna zajednica, posebno SAD, EU i države supotpisnica Dejtonskog sporazuma konačno shvatiti da je neprihvatljivo prihvatiti politiku genocida?
RAMIĆ:
Nesumnjivo da je pitanje popisa i političko pitanje. Tokom niza decenija Bošnjacima je bilo oduzeto njihovo narodno ime. Kao nastavak prakse poricanja bošnjačkog imena izvršena je agresija i genocid, jer agresori, kao i današnji bosanskohercegovački secesionisti znaju da nema Bosne i Hercegovine bez Bošnjaka, niti može biti Bošnjaka bez Bosne i Hercegovine. Riječ je, dakle, o kontinuiranju iste ideje i cilja. Bošnjake je trebalo djelomično eliminirati i dezorijentirati oduzimanjem njihovog narodnog imena prije agresije i genocida, potom ih agresijom i genocidom djelomično pobiti i jednim dijelom ih protjerati. Te kroz diskriminirajući Zakon o popisu, konfuzan popisni materijal i dobro plaćene "popisne misionare", konačno ih dokrajčiti. Bošnjaci se tako nepravednom Zakonu o popisu suprostavljaju masovnim odzivom na popis čiji rezultati će biti snažan političko, pravni argument u borbi protiv onih koji poriču zločine agresije i genocida i koji misle da na rezultatima agresije i genocida mogu graditi budućnost Bosne i Hercegovine.

Negiranje prava Bošnjacima na samoidentifikaciju i samoodređenje je smišljeni cilj slabljenja Bosne i Hercegovine i njene podjele po srpsko-hrvatskom modelu

Bošnjaci.Net: Popis stanovništva je izuzetno važan i bitan za Bošnjake, posebno kada se ustanovilo kako se Bošnjacima podmeću razne zamke kako bi nas na kraju bilo znatno manje nego što je to u stvarnosti. Imajući u vidu navedene činjenice, koliko je popis važan za naš narod?
RAMIĆ:
Do 20. stoljaća svi u Bosni i Hercegovini su bili Bošnjaci, neovisno o tome da li je neko bio katolik, musliman ili pravoslavac. Početkom 20. stoljeća utjecajem Katoličke i Pravoslavne crkve u saradnji sa Hrvatskom i Srbijom, Bošnjaci-katolici su se hrvatizirali, a Bošnjaci-pravoslavci su se srbizirali. Bošnjaci-muslimani s obzirom na to da su bili pod pritiskom i jedne i druge strane da se opredijele kao Hrvati ili Srbi, su se uhvatili za svoju vjersku pripadnost. Tako se sto godina, katolici izjašnjavaju kao Hrvati, a pravoslavci kao Srbi. Zato kod njih nema problema u tome kako će se izjasniti na popisu. Muslimani koji se nisu etnički određivali, već vjerski, i nije im priznavan njihov etnicitet, su ostali nedefinirani. Kada im je priznata etnička komponenta, priznata im je pod nazivom Musliman, kao pripadnost religiji. Tek u agresiji i genocidu sami Bošnjaci vraćaju staro, narodno ime Bošnjak. Ovo je prvi put u historiji da Bošnjaci mogu slobodno i otvoreno kazati ko su i šta su. Ime Bošnjaka kao autohtonog evropskog naroda, koje je stoljećima prisutno na svijetskim prostorima, nakon popisa će (opet) i zvanično biti registrirano u svim statističkim podacima Evropskog ureda za statistiku. Dakle poslije sto godina se vraća ime Bošnjaka u Svijet. Cjelokupno ostvarivanje pojedinačnih i kolektivnih prava i položaj Bošnjaka u Bosni i Hercegovini u mnogome će zavisiti od rezultata popisa odnosno od broja onih koji se u etničkom smislu izjasne kao Bošnjaci. Posebno iz razloga što ovaj popis dolazi u vremenu agresivnih i zlonamjernih kampanja sa ciljem da se realan procenat bošnjačkog naroda u strukturi bosanskohercegovačkog stanovništva svede na znatno manji broj procenata. Podmetanjem lažnih dilema Bošnjacima da se izjasne etnički kao Bosanci ili Muslimani, “popisni misionari”, pokušavaju ostvariti one ciljeve koje u protekloj agresiji i genocidu na Bosnu i Hercegovinu nisu uspjeli ostvariti Milošević i Tuđman i njihovi agenti u Bosni i Hercegovini. Zato Bošnjaci ne smiju dozvoliti ponavljanje zabluda sa ranijih popisa. Bošnjački narod je bitan za postojanje Bosne i Hercegovine kao zemlje i države, jer ako ne bi bilo Bošnjaka, onda u Bosni i Hercegovini nema historijskog i konstitutivnog naroda, osim Srba i Hrvata. Negiranje prava Bošnjacima na samoidentifikaciju i samoodređenje je smišljeni cilj slabljenja Bosne i Hercegovine i njene podjele po srpsko-hrvatskom modelu.

Bošnjaci na popisu ne smiju podleći zamkama muslimanstva i bosanstva

Bošnjaci.Net: Kako tumačite činjenicu da jedan broj Bošnjaka, u nacionalnom lutanju i nerazlikovanju etničku i regionalnu pripadnost, te pod raznom propagandom namjerava se izjasniti kao "Bosanac", iako znaju da će tako biti stavljeni u kategoriju „Ostali”, odnosno, da će svojim svrstavanjem u „Ostale” povećati procenat Srba i Hrvata i ugroziti pozicije i perspektive bosanstva, kao imenitelja zajedničkih interesa u Bosni i Hercegovini? Šta je uzrokovalo da ovi Bošnjaci osjećaju autošovinizam i da ne prihvataju ime sopstveog naroda, a prihvataju ime Bosanaca, koje niti je ustavna kategorija, niti je recipročno opredjeljenje Srba i Hrvata?
RAMIĆ:
Pojedinci i grupe u Bosni i Hercegovini će pokušati preko rezultata popisa stanovništva relativizirati zločine agresije i genocida i broj ubijenih Bošnjaka 1992-1995. godine. Posebno u entitetu Republici Srpskoj politički establišment želi da umanji broj pripadnika druga dva naroda zbog podjele kolektivnih prava tri konstitutivna naroda u manjem entitetu. S druge strane zbog neadekvatnog djelovanja političkih, akademskih i drugih javnih predstavnika bošnjačkog naroda, te zbog nedovoljnog jedinstva unutar bošnjačkog narodnog bića, Bošnjaci nemaju jasnu sliku o značaju popisa i jasnog diferenciranja teritorijalnog, nacionalnog i vjerskog izjašnjavanja. „Popisni misionari“ u i van Bosne i Hercegovine imaju na raspolaganju više od sedam miliona dolara za stvaranje konfuzije oko bošnjačkog identiteta. Oni zagovaraju bosansku naciju i agitiraju da se Bošnjaci izjašnjavaju kao nacionalni Bosanci. Vrhunac agresivnosti „popisnih misionara“ je njihovo takozvano stanovište da svi oni koji smatraju da su Bošnjaci jedan, zaseban, bosanskohercegovački autohtoni narodni invidualitet, zagovaraju ideologiju bošnjaštva.

Bošnjaci na ovom popisu u etničko-nacionalnom izjašnjavanju ne smiju podleći zamkama muslimanstva i bosanstva. „Popisnim misionarima“ poručujemo da nije riječ o ideologiji bošnjaštva, nego o uvažavanju činjenice da su Bošnjaci narodni individualitet s neupitnom narodnom samosviješću, historijom, tradicijom, kulturom, bosanskim jezikom, duhovnošću. Uzalud je posao „popisnih misionara“. Oni nemogu dovesti u pitanje bošnjačku narodnu samosvijest i zbiljsku društvenu egzistenciju, jer će Bošnjaci na popisu izraziti i potvrditi svoj narodni bošnjački individualitet, svoj bosanski jezik koji svoju bitnost i bitisanost realizuju u bosanskohercgovačkom društvu i državi.

Izjašnjavanjem kao Bošnjak, koji govori bosanskim jezikom, potvrđujemo historijsku činjenicu da su Bošnjaci oduvijek bili državotvorno tkivo Bosne i Hercegovine

Bošnjaci.Net: Da budemo još jasniji i podvrdimo, šta preporučujete našem narodu kako da se izjasni popisu?
RAMIĆ:
Svaki Bošnjak mora biti svjestan da savjesnim izjašnjavanjem kao Bošnjak, koji govori bosanskim jezikom, ne dozvoljava rasparčavanje bošnjačkog naroda u geta. Svaki Bošnjak mora biti svjestan da bošnjaštvo nema alternativu. Izjašnjavanjem kao Bošnjak, koji govori bosanskim jezikom, potvrđujemo historijsku činjenicu da su Bošnjaci oduvijek bili državotvorno tkivo Bosne i Hercegovine. Samo bošnjački narod koji bude popisan predstavljat će temelj opstojnosti Bosne i Hercegovine, jer svi projekti pokušaja podjele Bosne i Hercegovine na srpsko-hrvatski dio koji su dolazili iz Srbije i Hrvatske polazili su od pretpostavke da ne postoji autentični bošnjački narod i pokušaja da se pripadnici bošnjačkog naroda podvedu silom pod pripadništvo hrvatskog ili srpskog naroda čime bi se stvorili potencijalni legitimitet za podjelu Bosne i Hercegovine. A, Bošnjaci bez domovine ne mogu, kao i što ne mogu bez bosanskog jezika, historije, kulture, duhovnosti, tradicije, običaja i Bosne i Hercegovine.

Velike aktivnosti „popisnih misionara“ imaju za cilj da Bošnjake utope u neodređeno značenje pojma Bosanci, što je teritorijalno, a nikako narodno ime

Bošnjaci.Net: Kako odgovoriti onima koji negiraju naciju, jezik, državu?
RAMIĆ:
Srpski i hrvatski nacionalni identiteti su održavotvoreni i pomagani od struktura srbijanskog i hrvatskog režima. Kao takvi čvrsto su utemeljeni u dovršenim procesima identifikacije religijskog i narodnog identiteta u jedinstveni identitet. Zato vrijeme Bošnjacima su nuđene brojne lažne identifikacije kako bi se oni odrekli svog identiteta. Takav odnos bio je u funkciji nastojanja da se Bosna i Hercegovina liši bitnog obilježja historijskog bošnjačkog individualiteta i da se u narodnom pogledu ona svede na zemlju u kojoj žive samo dva naroda i religijske grupe koje nemaju obilježja naroda. Iz ovoga se vidi koliko je apsurdno tjerati Bošnjake u bosanstvo. Zbog velike aktivnosti „popisnih misionara“ koji imaju cilj da Bošnjake utope u neodređeno značenje pojma Bosanci, što je teritorijalno, a nikako narodno ime, postaje jasno da se moramo veoma pažljivo i oprezno odnositi prema popisu. Bošnjaci su žrtve sistematskog razbijanja koje je produkovalo u bošnjačkom narodnom biću sindrom da se oni boje biti zajedno, da se boje biti Bošnjaci. Bošnjaci i bosanski jezik kojim govore, sporazumjevaju se međusobno i sa drugima i kojim sebe vežu sa svoju zemlju, teritoriju i državu, bili su zabranjivani samo zbog teritorijalnih pretenzija da se Bosna i Hercegovina podijeli između Srbije i Hrvatske. Dvadeset godina poslije historijskog vraćanja narodnog imena Bošnjak, Bošnjaci na popisu stanovništva potvrđuju i zauvijek pečate suverenitet nad svojom zemljom, teritorijom, državom i društvom u Bosni i Hercegovini i svojim narodnim imenom. U želji da žive u miru platili su cijenu genocida širom Bosne i Hercegovine. Sada imaju situaciju gdje im se pravnom silom pokušavaju nametnuti standardi koji nigdje u svijetu ne bi bili prihvaceni. Bošnjački odgovor onima koji negiraju narod, jezik, državu treba biti sljedeći: U potpunosti jedinstveni i bez popustljivosti prema bilo kome, Bošnjaci jedinstveno i kolektivno upisuju da su Bošnjaci koji govore bosanskim jezikom. Takvim izjašnjavanjem oni održavaju svoj historijski, kulturni, tradicijski, politički kontinuitet, uvažavaju vlastitu povijest ostvarenu pod tim imenom, ispoljavaju odgovornost prema sebi i drugim narodima i nacijama, izražavaju samopoštovanje i samosvijest i porazuju negatore bošnjaštva, bosanskog jezika i bosanskohercegovačkog društva i države. Popisom se završava pobjednički ciklus odbrane i jačanja identiteta Bošnjaka, koji je započet u agresiji i genocidu. Popisom se završava proces progona imena Bošnjaka. Nakon ovog popisa više se neće moći Bošnjaci svoditi samo na religijsku skupinu.

Bošnjaci se više neće nikada nikome pravdati za svoje ime, svoj jezik…

Bošnjaci.Net: I na kraju poruka...
RAMIĆ:
Poslije oružanog otpora agresiji i genocidu popis je najvažnija bitka. Popis je odbrana Bošnjaka i Bosne i Hercegovine i zato niko nema pravo ne odazvati se popisu. Bošnjaci se više neće nikada nikome pravdati za svoje ime, svoj jezik, svoju historiju, kulturu, tradiciju, svoju Bosnu i Hercegovinu. Poslije dobivene bitke u agresiji i genocidu kada su odbranili sebe i svoju domovinu, sada će dobiti bitku i na popisu u korist svog narodnog suvereniteta na dobrobit svoje jedine domovine Bosne i Hercegovine. Zato nam se valja upisati na listu naroda koji u većini nastanjuju Bosnu i Hercegovinu. To ćemo učiniti kao narod koji je svjestan sebe, svog jezika, svoje vjere, kulture i tradicije. Jačanjem bošnjačkog jedinstva ne dozvolimo da se popisom završi ono što se nije moglo agresijom i genocidom.


  Dossier: Popis stanovništva u BiH 2013.
» POPIS JE UJEDINJENI ZLOČINAČKI PODUHVAT
Mr. Fatmir Alispahić | 11.10.2013 19:42
» POPIS BOŠNJAKA U PRIJEDORU VIŠE LIČI NA OTPIS
Tim Bošnjaci.Net | 10.10.2013 23:11
» ZA POPIS (NE)SPREMNI
| 01.10.2013 12:26
» VIDEO: BOŠNJAK, NEGO ŠTA!
B.net | 01.10.2013 01:36
» SINOVIMA BOSNE
Prof. dr. Smajil Durmišević | 29.09.2013 14:24
» PONOSNO KAŽEM DA SAM BOŠNJAK
Husein Buljubašić | 29.09.2013 14:11
» POPIS ZA BOŠNJAKE ZNAČI “BITI IL’ NE BITI”
Abdullah ef. Hodžić | 29.09.2013 04:23
» KAKO ĆEMO ONOLIKIM ŠEHIDIMA NA OČI
Muhamed Mahmutović | 28.09.2013 14:02
» BOŠNJACI SU JEDAN SJAJAN I BISTAR NAROD
Enver Alić | 27.09.2013 20:09
» USPRAVIMO SVIJEST I ODGOVORNOST NASPRAM ZEMLJE BOSNE I BOŠNJAČKOG NARODA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 27.09.2013 17:47
» ZADNJI POZIV PUTNICIMA ZA BIH
Muhamed Mahmutović | 26.09.2013 03:34
» JE LI DOVOLJNO SAMO TO DA SE BUDE BLIZU DŽAMIJE
Muhamed Velić | 21.09.2013 14:32
» TKO SU BOŠNJACI?
Amir Halep | 19.09.2013 04:05
» ISIDORA SEKULIĆ O BOSANSKOM JEZIKU, GOVORU, STILU...
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 17.09.2013 19:31
» STARI DUH MLADE NACIJE
Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić | 14.09.2013 21:48
» POPIS 2013. - POLA SAHATA ZA ŽIVOT BOSNE I BOŠNJAKA
Muhamed Mahmutović | 08.09.2013 02:51

Ostali prilozi:
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
Vijesti.ba | 28. July 2021 21:19
» U SRBIJI NA VLASTI UČENICI MILOŠEVIĆEVE ŠKOLE
slobodna-bosna.ba | 21. July 2021 14:15
» NIKADA PRIJE NISAM VIDIO TOLIKU KOLIČINU KRVI
Anadolu Agency (AA) | 07. June 2021 15:15
» O IZRAELSKOM TERORU: PALESTINA ĆE NA KRAJU POBIJEDITI
Anadolu Agency (AA) | 19. May 2021 14:16
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVSKA VIJEĆNICA
25. August 2020 15:10