Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


JUBILEJ
OBILJEŽENO DVADESET GODINA SANDŽAŠKOG MEŠIHATA
Procitaj komentar

Autor: Salahudin Fetić
Objavljeno: 01. November 2013. 01:11:20


U četvrtak, 30. oktobra 2013. godine, nizom aktivnosti obilježena je dvadesetogodišnjica sandžačkog Mešihata. Nakon sjednice Mešihata, svečano-radnog zasijedanja Sabora upriličen je okrugli u čast ovog jubileja: Dvadesetogodišnjice sandžačkog Mešihata.

Na okruglom stolu učestvovalo je 40 učesnika, dok je više stotina risutnih pratilo izlaganja i diskusije. Među učesnicima su bili i brojni gosti: izaslanik reisu-l-uleme muftija tuzlanski mr. Vahid-ef. Fazlović, šef kabineta reisu-l-uleme Razim Čolić, zamjenik muftije ljubljanskog Ibrahim-ef. Malanović, šef kabineta muftije zagrebačkog mr. Nermin-ef. Botonjić, mr. Mirza Šabić, predsjednik BNF-a Hako Duljević, dr. Tarik Kurbegović te brojni drugi predstavnici nacionalnih i kulturnih institucija iz Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije i Dijaspore.

Uvodničari su bili akademik Muhamed Filipović, Fatmir Baći, Hazbija Kalač, dr. Jahja Fehratović i Petar Luković. Oni su, svaki iz svog ugla, iznijeli svoja zapažanja o dvadesetogodišnjem radu Islamske zajednice u Sandžaku, muftije sandžačkog Muamer-ef. Zukorlića i njegovih saradnika, te konstatovali da su postignuti veliki uspjesi, o čemu svjedoče obrazovne i druge ustanove i službe Mešihata.

Nakon uvodničara uslijedila je diskusija, a na kraju se obratio i glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić. On se zahvalio svojim saradnicima koji ga nisu izdali, čiji je broj veliki u odnosu na mali broj onih koji su ga izdali, iako se često pokušava predstaviti suprotno. Zahvalio se i prisutnima koji su pomno pratili višečasovna izlaganja, i na kraju, zahvalio se uvodničarima koji su, kako je istakao, njegovi prijatelji, i koji su se potrudili da iskreno i argumentovano govore o dvadesetogodišnjem radu sandžačkog Mešihata.

Na kraju je moderator okruglog stola, predsjednik Sabora Enes-ef. Svraka podsjetio da je istoga dana, 30.10.2013., prethodno održana sjednica Mešihata i svečana Sjednica Sabora u povodu obilježavanja ovog jubileja.

VRH



Ostali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
» KRIMINALOM POROBLJENA ZEMLJA
17. December 2013 02:11
» BIJELO POLJE JE SRCE SANDŽAKA
07. August 2013 19:33
» ZALOG ZA BUDUĆNOST VAŠE DJECE
11. March 2013 00:25
» DRUGI DAN SIMPOZIJA O SANDŽAKU
21. November 2012 16:21
» KRV ZA VAKUF!
06. May 2011 09:25
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif