Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Izjava za javnost predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa
DR. CERIĆ: EUROPA NIJE HTJELA DA SPRIJEČI GENOCID NAD BOŠNJACIMA O ČEMU GOVORI NAJVEĆA MASOVNA GROBNICA U TOMAŠICI KOD PRIJEDORA
Autor: BINA
Objavljeno: 07. November 2013. 13:11:59


Povodom otkrivanja masovne grobnice u Tomašici kod Prijedora reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, dao je izjavu za javnost u kojem se kaže:

RAVNODUŠNOST PREMA ZLU NAD SLABIM I NEMOĆNIM: Niko ko ima dušu u Europi ne može ostati ravnodušan gledajući tugu na licu Vahide Belhić, koja nam je u Tomašici ispričala da su njezinu majku ubili komšije koji su sa njom u njezinoj kući pili kahvu. Nažalost, ravnodušnost prema zlu nad slabim i nemoćnim je stanje duha današnjeg čovječanstva. Gotovo nikoga više u svijetu ne užasavaju slike svakodnevnog ubijanja nevinih ljudi. Isto tako, Europa se sve više miri sa

DR. CERIĆ: Bošnjaci su umirali prije smrti zbog ravnodušnosti Europe, koja im nije dala da se brane, niti je htjela da spriječi genocid nad njima o čemu govori i ova najveća masovna grobnica u Tomašici kod Prijedora. Nažalost, zbog te ravnodušne politike Bošnjaci i danas umiru prije smrti, jer ih se osporava i ne dopušta im se da postanu nacionalno svjesni i državno sposobni da zaštite svoja osnovna ljudska prava, niti ih se, u zamjenu za to, hoće zaštititi od diskriminacije. Duševni bol što ga Bošnjaci danas osjećaju zato što ne mogu osigurati svojoj djeci pravo na osnovno obrazovanje nikoga ne dotiče.
principom svršenog čina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i zato je ravnodušna prema kršenju ljudskih prava bošnjačkoj djeci iz Konjević Polja. Kao i do sada Europa je jasna: "Mi vam ne damo da budete samobitni i snažni da se sami zaštitite, niti hoćemo da vas mi zaštitimo od nepravde i da vašoj djeci osiguramo pravo na slobodno obrazovanje".

BOŠNJACI I DANAS UMIRU PRIJE SMRTI: Eli Visel (Elie Wiesel) je davno rekao: "Zbog ravnodušnosti čovjek umire prije smrti". Upravo tako, Bošnjaci su umirali prije smrti zbog ravnodušnosti Europe, koja im nije dala da se brane, niti je htjela da spriječi genocid nad njima o čemu govori i ova najveća masovna grobnica u Tomašici kod Prijedora. Nažalost, zbog te ravnodušne politike Bošnjaci i danas umiru prije smrti, jer ih se osporava i ne dopušta im se da postanu nacionalno svjesni i državno sposobni da zaštite svoja osnovna ljudska prava, niti ih se, u zamjenu za to, hoće zaštititi od diskriminacije. Duševni bol što ga Bošnjaci danas osjećaju zato što ne mogu osigurati svojoj djeci pravo na osnovno obrazovanje nikoga ne dotiče. Koja to bošnjačka majka ne uzdahne od boli i srama kad vidi bošnjačku djecu kako se danima smrzavaju pod šatorom u Sarajevu pred domaćim i stranim dužnosnicima, koji su zaduženi da osiguraju ljudska prava svim građanima, uključujući i bošnjačku djecu?!

RAVNODUŠNOST MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA I DOMAĆIH VLASTI: Ravndoušnost institucija međunarodne zajednice i nemoć domaće vlasti da osigura osnovna ljudska prava bošnjačkoj djeci u Konjović Polju, kao i poruka Vahide Belhić u Tomašicima treba da bude poziv Bošnjacima da se ujedine i da shvate da je od svega još samo gora njihova vlastita ravnodušnost prema njihovim osnovnim pravima i slobodama.

Ovo je, zaista, poziv da shvatimo da svoje nacionalne probleme nemamo kome delegirati, već da se s tim problemima moramo sami suočiti i rješavati ih svojim znanjem i umjećem kroz međusobnu solidarnost i kooperativnost.


Ravndoušnost institucija međunarodne zajednice i nemoć domaće vlasti da osigura osnovna ljudska prava bošnjačkoj djeci u Konjović Polju, kao i poruka Vahide Belhić u Tomašicima treba da bude poziv Bošnjacima da se ujedine i da shvate da je od svega još samo gora njihova vlastita ravnodušnost prema njihovim osnovnim pravima i slobodama.


BOŠNJAČKI OPSTANAK: Moramo znati da je za bošnjački opstanak opasno da se bavimo pitanjima unutarnje premoći jednih u odnosu na druge Bošnjake, dok nam krupna pitanja promiću. Ova generacija Bošnjaka ima povijesnu odgovornost da nađe odgovor za Vahidu Belhić, a to je da se više nikad i nikome u Bošnjaka ne dogodi da mu komšija ubije majku, kao ni to da bošnjačkoj djeci bude uskraćeno pravo na slobodno obrazovanje.

BOŠNJACI ĆE BUDNO PRATITI IZBOR STALNOG SUDIJE U ICTY-u: Prema tome, gosp. Teodor Meron (Theodor Meron), koji trenutno predsjedava Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), mora znati da Bošnjaci nisu i neće ostati ravnodušni prema njegovim stavovima i presudama, kojima se prešućuje genocid nad Bošnjacima i tako hrabri buduće ratne zločince da se zločin protiv čovječnosti isplati. Bošnjaci imaju moralnu obavezu pred savješću čovječanstva da nikad, ne samo ne zaborave, već da uvijek i na svakom mjestu podsjećaju svijet na genocid koji je počinjen nad njima zbog europske ravnodušnosti. Zbog toga, Bošnjaci će budno pratiti koga će Skupština UN-a 18. novembra 2013. god. izabrati za stalnog sudiju u ICTY-u. Nadamo se da su u UN-u naučili lekciju pa im se neće opet dogoditi "greška" zbog koje će se opet morat izvinjavati. Naravno, našoj Vahidi Belhić, ali ne samo njoj već hiljadama bošnjačkih majki, koje pate zbog njihovih grešaka, kaže u izjavi za javnost predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić povodom otkrivanja masovne grobnice u Tomašicama kod Prijedora i pronalaženja više stotina kompletnih tijela žrtava genocida koji je počinjen u ovoj regiji.

Europa se sve više miri sa principom svršenog čina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i zato je ravnodušna prema kršenju ljudskih prava bošnjačkoj djeci iz Konjević PoljaOstali prilozi:
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora: