Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U povudu osnivanja Bošnjačke nacionalne fondacije u Švedskoj
U MALMEU NA DONATORSKOJ VEČERI PRIKUPLJENO 750.000SEK
Autor: BINA
Objavljeno: 25. November 2013. 01:11:00


U subotu 23.11.2013. godine u gradu Malme u Švedskoj, održana je Izborna skupština BNF-a na kojoj je izabran odbor za Švedsku od jedanaest članova na čelu sa Nerminom Širbićem. Izbornu skupštinu je vodio predsjednik BNF-a Hako Duljević. Nakon izborne skupštine u velikoj dvorani Arena upriličen je prigodan program na kome je između ostalog prikazan dokumentarni film "Prijedorsko ljeto 92'" mladog talentiranog bošnjačkog režisera Enesa Hotića.

Film je izazvao buru emocija kod prisutnih što se najviše primjetilo na govornicima koji su se obraćali pred oko hiljadu Bošnjaka koji su došli iz više gradova Švedske i iz drugih susjednih zemalja. Prisutnima se prvi obratio Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj Idriz ef. Karaman koji je svesrdno podržao ovaj projekat i rekao da je tu noć Malme grad Bošnjaka. Dirljiv i nadahnut govor održao je novoizabrani predsjednik Odbora BNF-a za Švedsku Nermin Širbić.

Predsjednik BNF-a Hako Duljević je u obraćanju posebno istakao značaj Bošnjačke nacionalne fondacije za bošnjački narod naglasivši da od njene jačine zavisi rad svih drugih nacionalnih institucija. Na skupu su se jos obratili predsjednik SBK-a dr. Mustafa Cerić, predsjednik Skupštine SBK-a muftija Muamer Zukorlić i generalni sekretar SBK-a dr. Tarik Kurbegović. Te večeri je prikazana prezentacija modernog naučnog centra BANU-a u Novom Pazaru koji će omogućiti bošnjačkim akademicima i ljudima od nauke da u njemu imaju adekvatan ambijent za izradu naučnih radova i projekata. Prisutne je u pauzama pjevajući sevdalinke počastio Semin Rizvić.

U završnom dijelu ove manifestacije pristupilo se prikupljanju novca za izgradnju Naučnog centra tako da se formirao red od onih koji hoće da uvakufe dio svog imetka za ove vitalne nacionalne projekte. Bilo je impresivno vidjeti sve te Bošnjake koji su shvatili značaj naših nacionalnih projekata i odazvali se u velikom broju. Prikupljeno je impresivnih 750.000 SEK iako nije ni bilo najavljeno da će biti prikupljanje sredstava.

Skupu su između ostalih prisustvovali podpredsjednici Zajednice sandzačke dijaspore (ZSD) Šefadil Ličina i Ahmet Ahmatović, predsjednik Komisije za praćenje stanja nacije SBK-a mr. Nedžad Prazina i predstavnici BKZ-a iz Belgije i Luxemburga.
Ostali prilozi:
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora: