Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
U BARU ODRŽAN OKRUGLI STO O NACRTU ZAKONA O SARADNJI CRNE GORE SA ISELJENIŠTVOM
Procitaj komentar

Autor: Mirsad Kurgaš
Objavljeno: 20. February 2014. 16:02:33


U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Opštine Bar, danas je u Baru održana javna rasprava o Nacrtu zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom.
Koordinator radne grupe Baćo Milić je upoznao prisutne da su prethodno održani okrugli stolovi u Podgorici i Plavu, a planirano je da javna rasprava traje do 26-tog o.mj., nakon čega će radna grupa ponuditi konačnu verziju.

Predsjednik radne grupe, ambasador Vladimir Radulović je potom naglasio da je osnovni cilj budućeg zakona približiti maticu i dijasporu, kao i da su prihvaćene evropske i međunarodne norme iz ove oblasti, a do konačnog usaglašavanja bi trebalo doći do kraja prvog kvartala tekuće godine.

Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine i član radne grupe, u nekoliko rečenica je uglavnom afirmativno govorio o predloženom Nacrtu i izrazio očekivanje da će Zakon biti usvojen konsenzusom (isti je odmah zatim napustio sastanak).

Ivan Jovović, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i takođe član radne grupe, nazvao je istorijskim korakom Zakon o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom. Naglasio je da u dosadašnjim javnim raspravama nije bilo suštinskih primjedbi na predloženi Nacrt zakona.

Ljubo Radović, predsjednik Evropske dijaspore Crne Gore, podsjetio je da su nacionalne manjine i dijaspora Crne Gore, 21.maja doprinijele povratku nezavisnostisvojoj matici, ali i upozorio da iseljeništvo ne želi biti „ukrasni buket“ na nečijem stolu. Taksativno je nabrojao primjedbe, tj. prijedloge izmjena u pomenutom Nacrtu, uz opasku da su iseljenici trebali biti uključeni u izradu istog.Vanja Popović, predsjednik Kiparskog udruženja koje je kolektivni član Evropske asocijacije, imao je primjedbu na čl.11 Nacrta, konstatujući da Turska ne može imati tri predstavnika a Njemačka samo dva! Po njegovom mišljenju, Turska može imati 1-2 predstavnika. Takođe, Amerika bi trebala biti zastupljena sa dva člana, jer ni oni ne mogu da se porede sa Njemačkom. Predložio je i da Ruska Federacija i Ukrajina imaju po jednog člana, kao i da budu dva istaknuta predstavnika dijaspore zemalja koje nijesu pomenute u Nacrtu. Predložio je da nagrada za očuvanje i afirmaciju državnog identiteta i pripadnosti državi, umjesto predloženog naziva „Nikola Petanović“, bude nazvana imenom Vladimira Popovića (inače njegovog djeda). Dok bi nagrada za doprinos na polju unapređivanja privrednog partnerstva sa Crnom Gorom trebala da nosi ime „Stanislav- Ćano Koprivica“!

Bedri Gul (Šefko Muković), predsjednik Udruženja iseljenika Crne Gore u Istanbulu koje je osnovano prije godinu dana, rekao je da Turska ne treba da bude zastupljena sa tri, već sa četiri predstavnika. Prema raspoloživim podacima, 250 hiljada stanovnika Turske je porijeklom iz Crne Gore i svi su okrenuti prema njoj kao svojoj matici. U Turskoj je sa prostora Srbije i Crne Gore oko četiri miliona stanovnika! Međutim, dobri uzajamni odnosi Crne Gore i Turske nijesu još iskorišćeni, iako mnogi žele ovdje da ulože svoj kapital. Zahtijevaju otvaranje Kulturnog centra Crne Gore u Istanbulu, kao i njihovog Udruženja u Crnoj Gori. Takođe traže obezbjeđivanje školovanja pod istim uslovima, a jednake uslove treba obezbijediti i poslovnim ljudima.

Njegov kolega, advokat Recep Sancaktar (Redžep Grlić) je naveo da se, iako je rođen u Istanbulu, bori protiv asimilacije. Brojni njegovi klijenti bi rado uložili kapital u Crnu Goru.

Remzo Skenderović iz Švajcarske, upozorio je da treba obratiti pažnju na činjenicu da postoje mnoge podjele među iseljeničkim udruženjima. Takođe smatra da se treba više angažovati na otvaranju nacionalnih škola, imajući u vidu da mnogi zaboravljaju maternji jezik. Mišljenja je da ne bi trebao biti jedan Dan dijaspore (u Nacrtu predložen 2.avgust), već nedjelja dana.

Franjo Ljuljđuraj, predsjednik Gradske opštine Tuzi, naveo je da u Americi živi ogroman broj iseljenika iz Crne Gore, a samo oko 500 domaćinstava je njegovih bratstvenika. Saglasan je sa prijedlogom da Amerika treba da ima tri predstavnika u budućem Savjetu za saradnju sa iseljeništvom. Kao preporuku je naveo da iz svog diplomatskog iskustva zna da je najvažnija neposredna riječ i kontakt sa dijasporom/iseljenicima.

Prisutnima se obratio i Slavko Mrdović, član Saveza crnogorskih asocijacija Evrope i poznati humanista.

Dr Cvetko Pavlović iz Opštine Bar, ukazao je na asimilatorske procese i naglasio da budući Zakon mora biti kompatibilan sa Zakonom o državljanstvu. Takođe je predložio da se potencira na ulozi opština i da se Zakonom normativno obavežu opštinske uprave. Dr Pavlović je, inače, objavio knjigu o Crnogorcima i crnogorskoj državnosti.

Na kraju dvočasovnog skupa, prisutnima se ispred NVO „Broj 19“ obratio Mirsad Kurgaš uz komentar da su se prije izrade predloženog Nacrta trebale obaviti konsultacije sa predstavnicima iseljenika. Upitao je da li su uopšte planirana savjetovanja kao ova u Crnoj Gori, ali je odgovor na to pitanje izostao. Kurgaš je prisutne upoznao sa činjenicom da je 38 organizacija Bošnjaka i Albanaca iz 12 zemalja Evrope i Sjeverne Amerike, građana porijeklom iz Sandžaka i Crne Gore, uputilo protest u vezi pomenutog Nacrta i da je isti dostavljen Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (što su prisutni članovi radne grupe i potvrdili). Kurgaš je takođe upozorio na praksu „dvojnih aršina“ crnogorskog establišmenta, ilustrujući to i odnosom prema iseljenicima u Turskoj. Naime, opšte poznato je da je zanemarljiv broj onih čiji zahtjev za crnogorsko državljanstvo je pozitivno riješen. S druge strane, iseljenici sa prostora današnje Republike Srbije bez problema dobijaju njihovo državljanstvo, pa čak i u konzulatu u Istanbulu ili ambasadi u Ankari!
Kurgaš je jednom broju prisutnih podijelio kopije Saopštenja za javnost 38 organizacija Bošnjaka i Albanaca, kao i Zahtjeva za obustavu diskriminacije Bošnjaka, Albanaca i ostalih nacionalnih zajednica kroz nacrt Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom, i podsjetio ih da više o tome mogu saznati na brojnim internet portalima.

VRH


  Dossier: Bošnjaci protiv Nacrta Zakona za suradnju CG sa iseljenicima

Ostali prilozi:
» TRAGEDIJA - KONAKOVIĆ
Elmedina Muftić | 03. February 2023 14:05
» CHRISTIAN SCHMIDT HOHER REPRÄSENTANT FÜR BOSNIEN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. January 2023 15:44
» UKRAJINSKI ROV ODBRANA EVROPE OD NASTUPAJUĆEG ŠOVINIZMA
Božidar Proročić | 31. January 2023 14:38
» SENAD PEĆANIN OSJEĆA DA IMA IZVJESNE ZASLUGE ZA PALESTINIZACIJU BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. January 2023 12:59
» NIKAD ZBUNJUJUĆE, A HVALA SCHMIDTU
NAP | 28. January 2023 15:22
» BOŠNJACI.NET JE POPUT DRINE, BILJEŽI I PAMTI NAJDRAMATIČNIJI PERIOD POVIJESTI BOSNE I BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. January 2023 15:12
» OSMORKIN TROPRSTAŠ
Elmedina Muftić | 26. January 2023 01:21
» BOŠNJACI RIZIKUJU NOVI SRPSKI GENOCID
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2023 16:23
» RUSKI ZLOČINI NAD UKRAJINOM
Božidar Proročić | 16. January 2023 18:09
» ČETIRI STOTINE OSAMDESET ŠEST ZLATNIH GODINA KONTINUITETA BOSANSKOG PAMĆENJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. January 2023 16:27
» POVIJEST ISLAMA NE POZNAJE NI INKVIZICIJU NI ABJURACIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. January 2023 13:57
» DŽEKO SKENDEROVIĆ - PUT OD TRPEZA DO RUMELANŽA
Božidar Proročić | 11. January 2023 16:01
» DOBRODOŠLI U SRPSKU SPARTU
CDM.me | 10. January 2023 12:45
» ODGOVORNI MORAJU BITI KRIVIČNO SANKCIONISANI
Facetv.ba | 09. January 2023 15:42
Ostali prilozi istog autora:
» OOOO, TURCI!
03. January 2017 01:11
» VIRTUELNA ZAJEDNICA
16. October 2016 14:09
» ŠEHID JUSUF MEHONIĆ
28. March 2013 15:23
» “DA SE VLASI NE DOSJETE”
10. March 2013 11:11
» INKVIZITORI IZ U CG
17. November 2012 21:50
» OTPOR KOLEKTIVNOM ZABORAVU
14. November 2012 18:45
» DÉJÀ VU
10. October 2012 20:35
» “ISLAM PROTIV SUJEVJERJA”
08. September 2011 12:50
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif