Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


„Slučaj Ibrahim Čikić“ pred Višim sudom u Bijelom Polju
POSLIJE ŠEST GODINA POLITIČKOM ZLOUPOTREBOM PROCES VRAĆEN NA SAMI POČETAK
Procitaj komentar

Autor: Aldina Kardum
Objavljeno: 22. February 2014. 02:02:48

ČIKIĆ: „Izgleda da su moji tužitelji nisko pali. Daleke 2008. godine „duševni bolovi“ bili su „teški“ 120 000, a sada samo 29 000 eura. Iako iza sebe imaju kompletan represivni državni aparat izgubili su na kilaži. Smiješno.
DO BIJELOG POLJA DO FOČE: U petak, 21. februara 2014. godine navršava se punih dvadeset godina kada je Ibrahim Čikić u svojstvu svjedoka pred istražnim sudijom Višeg suda u Bijelom Polju Gajom Joksimovićem odbio svjedočiti u korist Državne bezbijednosti (DB) protiv lidera SDA u genocidnoj policijskoj akciji „Lim“. U spektakularnoj policijskoj akciji crnogorske policije uz pomoć četnika zločinca Radovana Karadžića, Ibrahim biva uhapšen i odveden na prevaspitavanje u Foču. Iako je tada preživio strahovitu torturu i danima mučen najsurovijim metodama kao nepopravljivi slučaj biva uhapšen i optužen za nasilno stvaranje države Sandžak. Djelić torture kroz koju je tada prošao Čikić je 2008. godine objavio u dokumentarnoj knjizi „Gdje sunce ne grije.“

CRNOGORSKA POLICIJSKA GENOCIDNA AKCIJA „LIM“: Čikićeva knjiga je tada od strane intelektualne javnosti u Crnoj Gori, ali i cijelom regionu, nazvana „prvorazrednom optužnicom protiv vrha crnogorskog režima i Mila Đukanovića lično“, dok od strane svjetskih eksperata koji se bave Međunarodnim pravom i istraživanjem zločina protiv čovječnosti kao „prvorazredni dokument“ da je policijska akcija „Lim“ imala sve elemente i radnje koje se poveljom UN mogu smatrati genocidom!
Ovo su samo neki od razloga zbog kojih genocidni režim Mila Đukanovića preko zatvorskih stražara putem parničnog postupka za naknadu nematerijalne štete u Osnovnom sudu u Bijelom Polju godinama brutalno putem farsičnog sudskog procesa proganja prećivjelu žrtvu genocida kako bi umanjio vrijednost i autentičnost prvorazredne optužnice.

ČIKIĆEVI TUŽITELJI UMANJILI IZNOS ZA 90,000: Na današnjem ročištu u Osnovnom sudu u Bijelom Polju punomoćenik Čikićevih tužitelja Radivoje Šuković u pismenom podnesku za preciziranje tužbe izjavljuje da su tužitelji umanjili iznos za „duševne boli“ i traže da im sud umjesto dosadašnjih potraživanja Luka Bulatović 15 000 zamjeni sa 10 000 e, Tomo Karišik 15 000-5 000, Vučić Popović 15 000-2 000, dok Milko Kljajević, Duško Obradović, Blažo Marjanović, Radoman Vuković, Vukić Šuković, Radojko Veličković traže da im se raniji iznos u kojem su tražili 10 000 eura zamijeni sa 2 000!

NEPRECIZNA TUŽBA: Iako Čikićevi branioci Dragan Prelević i Aleksandar Vojinović već šestu godinu traže od punomoćnika tužitelja da preciziraju tužbu i poslije današnjeg podneska tužba je ostala neprecizna, konfuzna i nejasna.
Zato je danas sudija Sanja Konatar donijela rješenje u kojem se između ostalog nalaže Ibrahimovim tužiteljima: „...Da uredi tužbu na način što će tačno naznačiti navode koji vrijeđaju čast i ugled tužilaca i stranu na koji se isti navodi nalaze, odnosno članak u kojim su isti navodi prenijeti. Poziva se punomoćnik tužilaca da ispravljenu i uređenu tužbu dostavi ovom sudu u roku od tri dana od današnjeg ročišta. Ako navedena tužba bude ispravljena u ostavljenom roku, smatraće se da je podnesena onog dana, kada je prvi put bila podnesena, a ako ne postupi na naloženi način smatraće se da je povučena, s tim što ukoliko bude vraćena sudu bez ispravke biće odbačena.“

MOJI TUŽITELJI SU NISKO PALI: „Izgleda da su moji tužitelji nisko pali. Daleke 2008. godine „duševni bolovi“ bili su „teški“ 120 000, a sada samo 29 000 eura. Iako iza sebe imaju kompletan represivni državni aparat izgubili su na kilaži. Smiješno.
Čudi me da sudija Sanja Konatar poslije šest godina donošenjem ovakvog rješenja vraća proces na sami početak. Ovo je očit primjer EK političke zloupotrebe prava i pravde. Nezamislivo je da se ne nazire kraj ovom političkom procesu. Ovo je školski primjer da se nad Bošnjacima u Crnoj Gori provodi kontinuirani genocid! Nažalost, samoproklamirani bošnjački duhovni i politički „predstavnici“ u Južnom Sandžaku su svojom šutnjom i pasivnim odnosom postali saučesnici ovog zločina. Klasičan primjer da se produženim sudskim procesom osiromašim i dovedem do ludila. Zaboravljaju da je meni dovoljan Allah i da je On najbolji zaštitnik! I pored svih dezinformacija putem kojih režim decenijama pokušava da me diskredituje ja sam svakim danom sve jači i jači. Još nisam kazao posljednju riječ. Garantiram im da ću uz Allahovu pomoć i pomoć svojih prijatelja zahvaljujući materijalnim dokazima koje posjedujem sudskim putem dokazati da je policijska akcija „Lim“ sadržala sve elemente genocida. Presude Međunarodnog suda i Haškog tribunala su osnova za proces koji ću voditi. Ratni zločini nikada ne zastarijevaju. Do tada relaksirano isčekujem daljnji tok ovog sramnog procesa“, - kratko je za Bošnjaci.Net današnje ročište prokomentirao Ibrahim Čikić, žrtva policijskog crnogorskog genocidnog režima.
Sljedeće suđenje zakazano je za 20. mart. Bošnjaci.Net će kao i do sada redovno pratiti „Slučaj Čikić“.

VRHOstali prilozi:
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» ZAGREBAČKI MIKA
26. September 2021 16:28
» PORODICA BABIĆ USELILA U NOVI DOM
22. October 2009 14:52
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif