Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Dignimo glas protiv nepravde i diskriminacije u Crnoj Gori
ISMAIL GUBERINIĆ - ŽRTVA VOZAČA NENADA ZEČEVIĆA, PRAVOSUĐA I TUŽILAŠTVA U CRNOJ GORI
Autor: Mr. Nusret Balić
Objavljeno: 09. March 2014. 17:03:05
Mr. Nusret BALIĆ: Kada je u pitanju narušavanje prava građana koji pripadaju bošnjačkoj naciji, onda njihov ''građanski'' koncept totalno zataji. Ovo je gospodo iz vlasti kap koja je prelila čašu podrške Bošnjaka vašim strankama, i koalicionim partnerima. Vjerujem da vam Bošnjaci nikad više neće povjeriti emanet.
U Bijelom Polju je 07.03.2013. godine, organizovan protest povodom nesavjesnog rada Osnovnog suda i Tužilaštva. Naime, u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 15. septembra 2013. godine, teške povrede zadobio je šestogodišnji Ismail Guberinić, inače sin dipl. pravnika Samira Guberinića korisnika invalidskih kolica. Toga dana, vozač automobila Nenad Zečević nanio je teške povrede maloljetnom Ismailu, koji je nakon sedam dana u komi, preselio u KBC-u Podgorica. Nakon tužbi O.D.T. Osnovnom Sudu u Bijelom Polju, koja je vraćana dva puta na doradu, državno Tužilaštvo odustalo je od krivičnog gonjenja, zaključivši da nema elemenata krivične odgovornosti. Protest koji je bio organizovan u Bijelom Polju, a kojeg je organizovala porodica Guberinić, najbolji je indikator zakržljalog, nepravednog i diskriminatorskog funkcionisanja pravosuđa i tužilaštva u Crnoj Gori.

Posebno sam neprijatno iznenađen odnosom pojedinih televizija u Crnoj Gori, koje nisu skupile dovoljno hrabrosti da bar u najmanju ruku pomenu da je protest bio organizovan. To pokazuje njihovu pristrasnost u radu, njihovu zavisnost od režima i njihovu slobodu. Nije im dovoljno što imamo institucionalnu diskriminaciju, nego još i onu medijsku. Takođe sam neprijatno iznenađen neprisustvom građanskih stranaka, a posebno stranaka režima, koji permanentno govore kako se zalažu za koncept ''građanskog'' organizovanja. Ovim su pokazali svo političko licemjerstvo, i da je njihovo građansko zalaganje aktuelno samo onda kada im je neophodna podrska birača. Svoju želju da pomognu svoj narod koji im je dao legitimitet da ih predstavljaju, nisu pokazali ni funkcioneri Bošnjačke stranke, koji nisu uz svoj narod onda kada su im najpotrebniji. Svoje vrijeme, energiju i zdravlje nisu žalili invalidi koji su došli iz Podgorice i Nikšića da podrže porodicu Guberinić. Zato bi trebalo da se stide svi predstavnici institucija u Crnoj Gori, a posebno predstavnici političkih stranaka što nisu pružili podršku, a koji su bili su u stanju da to učine. Kada je u pitanju narušavanje prava građana koji pripadaju bošnjačkoj naciji, onda njihov ''građanski'' koncept totalno zataji. Ovo je gospodo iz vlasti kap koja je prelila čašu podrške Bošnjaka vašim strankama, i koalicionim partnerima. Vjerujem da vam Bošnjaci nikad više neće povjeriti emanet. Poznavajući porodicu Guberinić, stekao sam dojam da je njihov revolt prije svega usmjeren prema državnim organima i njihovom odnosu prema vrijednosti nevinog dječjeg života, a tek onda prema počiniocu ovog krivičnog djela. Mi muslimani vjerujemo da je sve što se dešava kader, odnosno

U Crnoj Gori nema pravde za smrtno stradalog dječaka Ismaila Guberinića
Allahova volja i odredba, i da sve što nas je snašlo, nije nas moglo zaobići. Međutim, kada se radi o odlukama koje su u rukama ljudi, kada čovjek bira između dobra i zla, između istine i neistine, između pravde i nepravde, i kada te odluke utiču na živote ljudi, onda donosioci odluka koji su preuzeli emanet moraju biti nepristrasni i pravedni i permanentno se zalagati za očuvanje prava svakog pojedinca. Lično se pitam, a pitam i javnost, da li je ovo nastavak nepravednih sudskih odluka i montiranih procesa započetih 90-ih u kojima su glavne žrtve Bošnjaci, ili je to rezultat nedeovoljno jakih i sposobnih sudskih i tužiteljskih organa, da istraju u pronalaženju istine? Pozivam sve građane Crne Gore da dignu glas protiv nepravde, da nam se pridruže u pronalaženju istine, da se zajedno sa nama bore za pravdu, jer nepravda ne bira, niti vjeru, niti naciju. Juče je nepravda pogodila porodicu Guberinić, danas može nas, a sjutra nekog drugog. Zato nam je primarna obaveza da se zajedno borimo protiv svakog oblika nepravde. Kakvo je stanje u oblasti pravosuđa, i kolika doza pristrasnosti medija vlada u Crnoj Gori, ponajbolje odslikava slučaj porodice Guberinić. Neefikasno pravosuđe i pristrasnost medija u ovom slučaju su pravi pokazatelj kakvo je stanje u ovim oblastima u Crnoj Gori. Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori će pružiti maksimalnu podršku porodici Guberinić da se izbore za pravdu i istinu, kao i svim Bošnjacima prema kojima se čini zulum, a takođe ćemo dići glas prema svim ljudima u Crnoj Gori i Sandžaku bez obzira na nacionalnu ili konfesionalnu pripadnost, kada to od nas budu tražili. Mi ne želimo da kreiramo krug interesnih grupa u kojima će samo pojedinci uživati sav komfor dunjaluka, već želimo da gradimo ambijent u kojem ćemo svi mirno, složno i kvalitetno živjeti.


Svoje vrijeme, energiju i zdravlje nisu žalili invalidi koji su došli iz Podgorice i Nikšića da podrže porodicu Guberinić. Zato bi trebalo da se stide svi predstavnici institucija u Crnoj Gori, a posebno predstavnici političkih stranaka što nisu pružili podršku, a koji su bili su u stanju da to učine./Autor je predsjednik O.O. BDZ-a u Bijelom Polju/Ostali prilozi:
» KAKO I S KIM GRADITI KOMŠIJSKE ODNOSE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. July 2021 16:18
» ZA SVE NEGATORE GENOCIDA!
Elmedina Muftić | 24. July 2021 23:07
» ADIO INZKO - DOĐI NAM OPET
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2021 22:29
» SLUČAJ LEPOSAVIĆ – PRAVDA JE SPORA ILI DOSTIŽNA
Nebojša Mrvaljević | 24. July 2021 22:19
» ZALOŽIMO SE ZA DOMOVINU JEDNAKIH LJUDI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 20. July 2021 07:20
» TREBA LI KOSOVO DA PRIZNA SRBIJU?
Čedomir Petrović | 20. July 2021 04:50
» UDRUŽENI PRIVREDNI KRIMINALNI PODUHVAT
Mr. Milan Jovičić | 15. July 2021 13:55
» VELIKOSRPSKE DVORSKE LUDE
Avdo Metjahić | 13. July 2021 18:47
» I KAMEN BI ZAPLAK’O
Aziz Hurem | 13. July 2021 16:32
» BRATSKO PISMO BOŠNJACIMA I BOŠNJAKINAMA MA GDJE BILI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2021 12:42
» BOJKOT ZA NEGATORE GENOCIDA
Eset Muračević | 11. July 2021 12:33
» UZ SREBRENIČKI 11. JULI: NIKAD VIŠE GENOCID!!!
Šukrija Meholjić | 10. July 2021 17:32
» GENOCID U SREBRENICI SLIKA JE SVIJETA NA KRAJU DVADESETOG STOLJEĆA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 09. July 2021 17:44
» PUN MJESEC IZNAD BOSNE
Ibro Suhopoljac | 09. July 2021 17:34
» ŠERBO RASTODER NIJE NEUK ČOVJEK
Šemso Agović | 24. June 2021 13:57
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE ZA BDZ I ZUKORLIĆA
23. April 2016 21:24
» DA LI IZ CRNE GORE IĆI U EGZIL?
15. February 2014 17:06
» ZLOUPOTREBA MINBERA
28. January 2014 21:20