Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

UN-OVO PRIZNANJE: KUVAJT KAO CENTAR "HUMANITARNOG RADA"
Autor: BINA
Objavljeno: 12. September 2014. 12:09:20

HUMANITARNI LIDER: Kuvajtski emir Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon upriličio je u prošli utorak, u sjedištu UN-a u New Yorku, svečanost povodom proglašenja kuvajtskog emira "Humanitarnim liderom".

UN je imenovao Kuvajt za "humanitarni centar", a kuvajtskog emira Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabaha, "humanitarnim liderom".

Otkako je kuvajtski emir Sheikh Sabah Al-Ahmad Al- Jaber Al-Sabah, preuzeo prijestolje 2006.godine, kuvajtska pomoć je pristizala u sve dijelove svijeta, u zemlje pogođene katastrofama i krizama.

Podrška sirijskim izbjeglicama
Kuvajt je bio domaćin prve i druge međunarodne donatorske konferencije za Siriju, na kojoj je kuvajt obećao 300 miliona dolara pomoći, a na drugoj 500 miliona pomoći sirisjkim izbjeglicama. Ova pomoć nije ograničena samo na konferencije, od izbijanja sukoba u Siriji, pokrenuto je nekoliko kampanja humanitarne pomoći za sirijske izbjeglice koje je distribuirao kuvajtski Crveni polumjesec.

Podrška Palestini
Kuvajt je uvijek podržavao palestinsku borbu i njen narod. U januaru 2009, donirana su 34 miliona dolara pomoći UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice (UNWRA).
Osim toga, Kuvajt je obezbjedio 300 miliona dolara za podršku palestinskoj vlasti na donatorskoj konferenciji u Parizu 2007., a 2009 je obećana pomoć u iznosu od 200 miliona za projekte obnove Gaze.

U novembru 2012, Kuvajt i Svjetska banka potpisali su sporazum o finansiranju programa Palestinska reforma i razvoj (PRDP) i u junu prošle godine donirano je još 10 miliona pomoći ovom projektu.

Pomoć zemljama pogođenim prirodnim nepogodama
Kuvajt je požurio da pomogne zemljama koje je pogodila katastrofa. Kada je ciklon Sidr pogodio Bangladeš u novembru 2007, poslano je 10 miliona USD, a kada je razorni cunami razorio japansku obalu, kuvajtski emir je poslao 5 miliona barela sirove nafte, u vrijednosti od 500 miliona dolara, u Tokio.

Također je u julu 2011, Kuvajt je odlučio poslati pomoć u vrijednosti od 10 miliona Somaliji, koju je pogodila suša, a nakon znažnog potresa koji je pogodio tursku pokrajinu Van, Kuvajt je ponudio 250.000 dolara za žrtve kroz UNICEF-ov program pomoći.

Početkom 2014 Filipinima je poslana pomoć od 10 miliona za ublažavanje šteta tajfuna Haiyan. Samo prošlog mjeseca Kuvajt je odlučio donirati pet miliona dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) za borbu protiv virusa Ebole.

Kuvajćani su ponosni na ove dvije nagrade, smatrajući da je ovo čast ne samo za arape, nego i za sve muslimane svijeta jer njihov vođa slijedi primjer islamskog učenja koje poziva na činjenje dobra, brigu za siromašne i činjenje dobrih dijela.

Milion dolara za pomoć poplavljenim područjima u BiH
Pored konstantne pomoći koja je pružana BIH u poslijeratnom periodu, nakon posljednih poplava u BiH, Kuvajtski komitet za pomoć je od prvog dana pružao pomoć u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama područjima pogođenim poplavama. Kuvajtski komitet za pomoć i humanitarna organizacija „El-Rahma“ odredile su kao prvu pomoć više od 150.000 KM za ugrožena područja u BiH. Inače, organizacija „El-Rahma“ podijelila je 250 000 KM pomoći u toku mjeseca Ramazana za poplavljena područja.
Kuvajtska Vlada odobrila je milion dolara za pomoć u obnovi domova u područjima koja su bila pogođena poplavama.Ostali prilozi:
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora: