Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


DRŽAVOM NE VLADAJU ZAKONI, VEĆ MAFIJAŠKI POJEDINCI ODJENUTI U SUDSKE ODORE
Procitaj komentar

Autor: Mr. Fatmir Alispahić
Objavljeno: 02. November 2014. 23:11:34
Fatmir ALISPAHIĆ: Nevjerovatno je da se urušava odveć kompromitirani treći stub države, sudska vlast, da mu treba podhitno pomoći, a da cjelokupan društveni mehanizam, oličen u sintagmi „civilno društvo“, nema reflekse, ili ne smije da ima reflekse, da prepozna ozbiljnu krizu. Tu je zapravo i djelomičan odgovor na pitanje – porijekla oboljelosti sudske vlasti u dejtonskoj BiH.
Od tri stuba vlasti koja čine državu - zakonodavne, izvršne i sudske - ovaj treći stub je najosjetljiviji, jer se njegova vitalnost ogleda u neovisnosti i odvojenosti od stranačkih i ideoloških utjecaja.

U državi se sve može poljuljati, i dovesti u pitanje, ali, kad se autoritet sudske vlasti poljulja, onda je ugroženo sve drugo. Činjenica da se potkraj 2014. godine dejtonsko pravosuđe našlo u najtežoj krizi do sada – poljuljanog autoriteta i vjerodostojnosti, posvađano na frakcije i utjecaje, bez vizije oporavka – ukazuje nam da je ugrožen sam dejtonski poredak. Za jedne bi ugroženost dejtonskog poretka mogla značiti kraj državnosti BiH, a za druge povratak u prethodno pravno stanje, u Republiku Bosnu i Hercegovinu. No, ogromnoj većini građana ne godi nikakva nesigurnost, a pogotovo ne pravna.

Korupcija istine

Paradoks je da međunarodna zajednica nigdje kao u pravosuđu nije insistirala na reformama i odvajanju od ideoloških utjecaja, a očito je da su upravo politički utjecaji doveli dejtonsko pravosuđe do kolapsa. Slijedom logike, ako je propao međunarodni projekat izgradnje neovisne i slobodne sudske vlasti, onda je propalo i sve drugo u šta se ulagalo mnogo manje.

Posebna bi se ekspertiza dala napraviti o silnom ulaganju međunarodnog faktora u medijski i nevladin sektor, a koji se dominantno ispostavio kao sredstvo u rukama onih koji ga finansiraju. I ovaj momenat bitno je utjecao da se negativni procesi u pravosuđu kritički ne prepoznaju na vrijeme, od strane slobodnog novinarstva, i slobodnog nevladinog sektora, ali, budući da se svi hrane sa iste cucle, bilo je nemoguće očekivati da se prsti na ruci konfrontiraju. Bolest koja je zahvatila pravosuđe razvila se u društvenom mehanizmu, od kojega se samo formalno očekivalo da bude neovisan i slobodan, a suštinski, da služi svojim finansijerima i dejtonskim mentorima.

Ako bi nekad neko istraživao ove retardirajuće procese, valjalo bi se dohvatiti mnogih montiranih procesa, a koje su upravo najjači mediji potpaljivali, legitimirajući tako pravosudno nasilje, negiranje pravnih procedura, pravila i logika, a u ime zadovoljenja ideoloških ciljeva.

Sigurno bi sve bilo drugačije da je civilno društvo, od medija do nevladinog sektora, bilo neovisno i odvažno, spremno da reagira čim uoči neku nepravilnost i u pravosuđu i drugdje. Pa čak i danas, kada je bjelodan problem dejtonskog pravosuđa, civilno društvo nema snage da organizira okrugli sto, naučni skup ili ma koju drugu formu rasprave na ovu temu.

Nevjerovatno je da se urušava odveć kompromitirani treći stub države, sudska vlast, da mu treba podhitno pomoći, a da cjelokupan društveni mehanizam, oličen u sintagmi „civilno društvo“, nema reflekse, ili ne smije da ima reflekse, da prepozna ozbiljnu krizu. Tu je zapravo i djelomičan odgovor na pitanje – porijekla oboljelosti sudske vlasti u dejtonskoj BiH.

Pravosudno reketarenje

Budući da je jedina bolest koja može ugroziti sudski sistem – uplitanje politike – ispostavlja se da je dejtonsko pravosuđe upravo propalo na onoj kritičnoj tački u koju se najviše ulagalo. Politički utjecaji u dejtonskoj Bosni proizilaze iz političkog uređenja, koje je u sebe usisalo beogradske i zagrebačke obavještajne i ine utjecaje, pa slijedom logike ispada da se pravosuđe sve ove godine više nalazilo pod kontrolom i palicom susjednih, nego domaćih utjecaja. A ako su velikodržavni projekti po svome bitku zainteresirani za disoluciju BiH, onda im je prirodan interes kolaps pravosuđa. Dovoljno je bilo u sudsku vlast useliti ponešto od mafijaške i reketaške prakse, tipa pogađanja i ucjenjivanja, pa dobiti rezultat u vidu javne svađe Tužiteljstva i Suda, u vidu mnogih propalih i profanisanih sudskih procesa, čime se u javnost poslala poruka da sudska vlast nije jedinstvena, ozbiljna, profesionalna, neovisna.

Pravo je čudo kako su i sami pravnici sa svih razina tako olahko prihvatili sistem „nagodbe“, da jedan kriminalac može zavaliti drugog kriminalca, tako što će otkriti podatke o njemu, a za sebe isposlovati manju kaznu. Poruka je to ovom drugom kriminalcu da se i on „nagodi“, pa zavali nekog trećeg, i tako redom.

Uvođenje tog licitarenja i nagađanja u prostor koji bi morao biti apsolutno nedvosmislen, otvorilo je prostor da se pravosuđe generalno raskomoti u mogućnosti da nešto što bi moralo biti jasno, najednom postane i ovako i onako, u ovisnosti s koje strane vjetar puše.

Vremenom se izbalansirala ravnoteža straha između nekoliko frakcija, koje se na jednoj razini prepucavaju oko hapšenja i puštanja na slobodu, a s druge još uvijek drže jedni druge u šaci oko tabu tema sudske prakse.

Nema imunih na korupciju

Ipak, još uvijek se ne može dogoditi da se otvori „pandorina kutija“ oko političkih ubistava u Sarajevu, ali i drugdje. To je ona kritična crta koju pravosuđe još ne smije preći. Predmeti postoje, dokazi postoje, javnost čeka, ali, pravosuđe nema snagu da se suoči sa time. Postoji samo jedan logički odgovor na ovu nelogičnost: ili su sudske instance debelo korumpirane od onih koje bi trebalo goniti, a radi se o političkim i finansijskim moćnicima, ili, pak, pravosuđe te predmete drži u ladici kako bi moglo za političke, a možda i finansijske interese ucjenjivati i reketariti ove, vjerovatno, naručioce političkih ubistava.

Nameće se pitanje i međunarodnog faktora? Ali, zar su međunarodni dužnosnici imuni na korupciju? Opet postoji samo jedan način da se ovo demantira, a to je da se konačno procesuiraju oni predmeti iz fijoka o političkim ubistvima, koji bi dotakli one grupe i pojedince koji su osnovna kočnica reformama i napretku.

U protivnom, ulazimo u period ozbiljne nestabilnosti, sudske i političke, utoliko što će nam se moći dogoditi da određeni funkcioner, protiv kojega stoji predmet u fioci, ili bude ucijenjen u obavljanju svoga posla, ili da ga usred mandata pokupi SIPA. Ako su ovi predmeti „na ledu“, pogotovo za politička ubistva, a u svrhu reketarenja izabranih funkcionera, onda imamo ozbiljan problem: ovom državom ne vladaju zakoni, već mafijški pojedinci odjenuti u sudske odore. Čim prije se demantira ova pretpostavka, svima će biti bolje. (NAP)

VRHOstali prilozi:
» ENSARIJSKA ULOGA ISLAMSKE ZAJEDNICE U DRUŠTVU
Mr. Ekrem Tucaković | 24. April 2024 16:00
» NEDOSTIŽNA PRAVDA: 25 GODINA TIŠINE ZA ŽRTVE KALUĐERSKOG LAZA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 22. April 2024 16:53
» GORICA, ZLOČIN BEZ KAZNE!
Said Šteta, književnik i novinar | 22. April 2024 14:33
» PRIČA OSTAJE ISTA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. April 2024 00:20
» OBEĆANA ZEMLJA PRINOSI SE NA OLTAR BOGA-NOVCA
Dr. Sead Alić | 21. April 2024 14:29
» DOKLE POLITIKA MANIPULACIJA I ORTODOKSNIH LAŽI ZVANIČNIKA RS-A I SRBIJE?!
Prof. dr. Husein Muratović | 21. April 2024 14:04
» PROPALA INVAZIJA IZRAELA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. April 2024 21:38
» KOCKA JE BAČENA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. April 2024 18:27
» KARL MARX U SVETOJ ZEMLJI (I)
Dr. Sead Alić | 13. April 2024 21:31
» HEJ, VUČKO NAŠ, SRBENDO VELIKA!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. April 2024 19:46
» TURBO FOLK U KNJIŽEVNOSTI
Said Šteta, književnik i novinar | 12. April 2024 15:22
» ALLAH SELAMET VAM, MITOMANI!
Sead Zubanović | 11. April 2024 18:12
» IN MEMORIAM SAFET-SAJO SIJARIĆ (1952-2024)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. April 2024 00:15
» GAZA - OTETO PRAVO NA ŽIVOT I SLOBODU
Hfz. Haris Kalač | 10. April 2024 04:45
» VEDRINA I MUDROST DR. HUSEINA DŽANIĆA
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 08. April 2024 21:55
» GAZA - HRONIKA DANA 152: PORUKA AMERICI OD BOSANSKOG PRIJATELJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2024 14:33
» SVETOST LAŽI – NOVA OBJAVA U SVETOJ ZEMLJI
Dr. Sead Alić | 07. April 2024 05:54
» DŽAVID (HAMZA) HAVERIĆ (1920-1941)
Akademik dr. Džavid Haverić | 07. April 2024 05:27
» MONSTRUMI KOJI SU UBILI DVOGODIŠNJU DANKU
Esad Krcić | 05. April 2024 13:53
Ostali prilozi istog autora:
» JAHANJE BOŠNJAČKE ŽRTVE
15. July 2015 15:33
» SREBRENICA NAD BOŠNJACIMA
08. July 2015 14:34
» GENOCID UKIDA REPUBLIKU SRPSKU
29. June 2015 15:12
» VEHABIJE NE POSTOJE
07. May 2015 14:52
» ANDRIĆGRAD U SIDRANU
06. April 2015 21:42
» DŽUMA ILI DRŽAVA, PITANJE JE SAD?
21. December 2014 11:07
» IZMEĐU LJEVIČARENJA I BOŠNJAŠTVA
15. December 2014 12:40
» SIPA KAO TERORISTIČKA ORGANIZACIJA
18. November 2014 19:25
» BOŠNJAK KOJI JE PRODAVAO SEBE
13. November 2014 17:37
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif