Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U povodu devedesete godišnjice od pokolja nad Bošnjacima u Šahovićima saopćenjem za javnost se oglasio predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić
DR. CERIĆ: DA SE ŠAHOVIĆI NIGDJE I NIKADA NE PONOVE
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 08. November 2014. 12:11:48

ŠAHOVIĆI 1924: Lekcija o "istrazi poturica" najbolnija zato što se njena zadnja stranica završava sa genocidom u Srebrenici


U povodu devedesete godišnjice od pokolja nad Bošnjacima u Šahovićima predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

Svjesni smo da se prošlost ne može mijenjati, ali isto tako smo svjesni da oni koji nisu naučili lekcije iz svoje prošlosti prave greške u sadašnjosti i imaju neizvjesnu budućnost. Prošlost Bošnjaka u zadnjih stotinu godina sadrži mnogo bolnih lekcija od kojih je lekcija o "istrazi poturica" najbolnija zato što se njena zadnja stranica završava sa genocidom u Srebrenici.


DR. CERIĆ: Više nego ikad ranije bošnjački narod ima potrebu za snažnim i odvažnim duhovnim, nacionalnim i političkim vođama poput nekih iz prošlosti. Mnogo važnije od 'velikog naroda' su volja i sposobnost savjesnih i odgovornih vođa da rade za dobrobit svog naroda. Kad Bošnjaci to shvate, a morat će kad-tad to shvatiti, onda im se neće ponavljati Šahovići nigdje i nikada.
Zato pozivam Bošnjake ma gdje bili da danas prouče fatihu šehidima Šahovića i da na svaki način podrže ove zahtjeve potomaka žrtava genocida
Knjigu pod naslovom "Istraga poturica" napisali su crnogorski i srpski pisci sa namjerom da poduče svoje sunarodnjake za etničko čišćenje Bošnjaka do konačnog istrebljenja. Sve se događalo po istom scenariju desetinu puta kao što se dogodilo u Šahovićima. Okrivljen je Jusuf Mehonjić za ubojstvo Boška Boškovića... zbog toga su poklani i protjerani Bošnjaci iz Šahovića sve do jednog... mjesto zločina dobilo je ime Tomaševo.

Danas u sred Bosne Goran Maunag radi isto kao njegovi mu preci u Šahovićima: piše knjigu pod naslovom "Istraga vehabija" u Cerskoj kod Zvornika i Vlasenice. A kako i ne bi kad zna da oni što optužiše Jusufa Mehonjića nisu morali dokazati njegovu krivicu, kao ni oni koji poklaše, pobiše i protjeraše toliki narod iz Šahovića nisu nikad morali nikom odgovarati... i kad zna da je i optuženi za ratne zločine Vojislav Šešelj uskoro na slobodi.

A preživjeli Bošnjaci gdje su oni i šta rade? Oni, tj., potomci žrtava pokolja u Šahovićima i njihovi prijatelji će se danas (08. novembra, 2014) skupiti u Bijelom Polju da se sjete svojih najmilijih i da nauče jednu od najvažnijih lekcija za njihovu sadašnjost i budućnost, a to je da je prvi i najvažniji uvjet za spas i opstanak Bošnjaka na Balkanu bilo i ostalo vidovito duhovno i hrabro političko vođstvo. Bošnjaci su imali dobre i loše vođe kao i svi drugi narodi, ali u buduće Bošnjaci ne mogu podnijeti loše vođe zato što žive u takvom okruženju koje ne dozvoljava nemar, neznanje, neodlučnost, potkupljivost, pokvarenost i neodgovornost.

Više nego ikad ranije bošnjački narod ima potrebu za snažnim i odvažnim duhovnim, nacionalnim i političkim vođama poput nekih iz prošlosti. Mnogo važnije od 'velikog naroda' su volja i sposobnost savjesnih i odgovornih vođa da rade za dobrobit svog naroda. Kad Bošnjaci to shvate, a morat će kad-tad to shvatiti, onda im se neće ponavljati Šahovići nigdje i nikada.

Zato pozivam Bošnjake ma gdje bili da danas prouče fatihu šehidima Šahovića i da na svaki način podrže ove zahtjeve potomaka žrtava genocida:

(1) da Vlada Crne Gore prizna genocid nad Bošnjacima i da se izvine njihovim potomcima;

(2) da se Srpska pravoslavna crkva u Srbiji i u Crnoj Gori jasno i nedvosmisleno ogradi od genocida i osudi zločin protiv čovječnosti kojeg su počinili crnogorski i srpski pravoslavci;

(3) da Vlada Crne Gore ukine ime Tomaševo i vrati ime Šahovići, kao znak kajanja i obećanja da se više nikad neće ponoviti genocid nad Bošnjacima u Sandžaku i Crnoj Gori;

(4) da Vlada Crne Gore nasljednicima žrtava genocida vrati ili novčano nadoknadi njihova oteta ili uništena materijalna dobra;

(5) da Vlada Crne Gore u suradnji sa potomcima podigne memorijalni spomenik žrtvama genocida u Šahovićima, - piše u saopćenju koje je potpisao predsjednik SBK reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić.


  Dossier: 90 GODINA OD GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA ŠAHOVIĆA (1924 - 2014)
» ŠAHOVIĆI 1924-2014: OTETO - PROKLETO!
Dr. Ismet Osmanović | 07.12.2014 19:25
» DR. CERIĆ: DA SE ŠAHOVIĆI NIGDJE I NIKADA NE PONOVE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08.11.2014 12:21
» ŠAHOVIĆI 1924. - GENOCID U VRIJEME MIRA
Enver Ćorović, dip.ing. | 06.11.2014 19:40

Ostali prilozi:
» OTVOREN PUT PODGORICA – GUSINJE PREKO ALBANIJE
Anadolu Agency (AA) | 04. August 2021 07:07
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
Ostali prilozi istog autora:
» ADIO INZKO - DOĐI NAM OPET
24. July 2021 22:29
» SRBOLOGIJA – ŠTA JE TO?
04. July 2021 03:29