Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Saopćenje za javnost bošnjačkih i bosanskih organizacija
RIJEŠITI PITANJE SUTORINE JE CIVILIZACIJSKA OBAVEZA RUKOVODSTVA BOSNE I HERCEGOVINE I CRNE GORE
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 28. January 2015. 16:01:28

Pitanje Sutorine je pitanje državotvorne svijesti svakog građanina i posebno političkog rukovodstva kako Bosne i Hercegovine tako i Crne Gore.


Bošnjaci, državljani BiH i Crne Gore, koji žive u državama Europe i Sjeverne Amerike, koji su ujedno predstavnici bošnjačkih i bosanskih organizacija, prate dešavanja oko pitanja Sutorine, posebno istupanja političara i članova akademske zajednice, te se tim povodom oglašavaju saopćenjem za javnost.

Pitanje Sutorine je pitanje državotvorne svijesti svakog građanina i posebno političkog rukovodstva kako Bosne i Hercegovine tako i Crne Gore. Zato, kao građani ovih dviju susjednih država, smatramo da pitanje Sutorine nije buđenje usnule aždahe, koja buđenjem prijeti da proguta svijet, nego je državno i međunarodno pitanje granica, odnosno razgraničenja među dvjema državama. Polagati pravo na državni teritorij pitanje je časti i patriotska je dužnost svakog građanina, a posebno onih koji sebe smatraju intelektualcima i čija bi riječ trebala biti najglasnija i najjasnija; to je posebno dužnost političara jer su položili zakletvu u državnim parlamentima da će se brinuti o granicama i teritorijalnom integritetu države, čiju zakonodavnu vlast predstavljaju.

Ovo što u posljednje vrijeme iznose u javnost i što mediji objavljuju, bijeg je u mišiju rupu, nedržavnički, neintelektualni ali i nepatriotski čin. Tako se ponašaju samo kukavice i cinici kojima ništa do vlastiti interes nije bitan. Takvi, vidimo, svemu znaju cijenu, a ničemu ne znaju vrijednost. Govorimo o rukovodstvu i političarima obje države, koji se ponašaju nezrelo; neimenovanje i(li) povlačenje ambasadora, najbolji je dokaz da nisu dorasli rješavati ovakve i slične probleme, te nije ni čudo zašto se traži međunarodna pravna arbitraža. Dapače, zbog takvih političara arbitraža je u ovakvim prilikama preporučljiva, jer se opet može slomiti preko leđa naroda spomenutih dviju država, a u najmanju ruku preko leđa Bošnjaka, koji su nekoliko stoljeća u kontinuitetu na udaru genocidno-istrebljivačkih hordi.

Sutorina je dio BiH i otvarati historijska pitanja – provorazredni je moralan čin. To što su Blažo Jovanović s jedne, Đuro Pucar i Avdo Humo - s druge strane, usmeno ili šutke uz čašicu crnogosrke lozovače darovali Sutorinu u komunistički miraz Crnoj Gori - oborivo je kao što je i sam komunizam propao. Ali opet - to ne znači da se dvije strane na civiliziran način ne mogu dogovoriti.

Razjašnjenje pitanja o Sutorini je obaveza kompletnog rukovodstva Republike Crne Gore i posebno obaveza onih koji sjede u Vijeću ministara, Parlamentarnoj skupštini i Predsjedništvu BiH. Zato tvrdimo da Rezolucija o Sutorini koju je podnio poslanik Denis Bećirović (SDP) nije nikakvo senzibiliziranje javnosti, kako stoji u saopćenju Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” iz Sarajeva, koje je radi ličnog šićara zloupotrijebio dobitnik “Ordena crnogorske zastave trećeg stepena” predsjednik Adil Kolenović, koji inače godinama manipulira sa istoimenom organizacijom. Ako nemate hrabrosti reći istinu, onda nemojte aplaudirati laži. Zar istinitost, poštenje i patriotizam nije dužnost svakog od nas, a ne „senzibiliziranje“ koje se imputira?! Jadna je država s takvim intelektualcima, poput Kulenovića, koji bi iz mišijih rupa da sole pamet i pričaju kako se ništa ne pitaju, ili se kao ovog puta sami pozovu da daju svoj sud, onda su ti odgovori kukavički i nedosljedni onoga čime sebe predstavljaju. Samo kukavice i ljudi s krizom identiteta poput Adila Kulenovića iz “Kruga 99”, uključujući i Zlatka Lagumdžiju (SDP), otvoreno se suprotstavlja Rezoluciji koju je podnio njegov stranački kolega; takvi mogu davati takve izjave koje više sliče izjavama Miloševićevog ratnog pajtaša Mila Đukanovića, kao da on iz njih govori, nego osobe koje predstavljaju “sarajevski intelektualni vrh”, kako navodno sebe smatraju.

Jasno je, svjesni i savjesni politički predstavnici i akademska zajednica i građani BiH ne traže Sveti Stefan, nego traže da se na civiliziran način riješi pitanje Sutorine (!). To je jasno i građanima Crne Gore, a trebalo bi biti jasno i kvaziintelektualcima poput Kulenovića iz “Kruga 99” i Zlatka Lagumdžije iz SDP-a. Oni slobodno mogu darovati svoju privatnu imovinu kome god žele; Sutorina, međutim, treba biti predmet arbitraže, odnosno međunarodne pravne instance, što – uostalom - i traže pokretači ovog pitanja. Konačnu odluku civilizirano će prihvatiti građani Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Spomenutoj dvojici Đukanovićevih „serdara“ po komunističkoj liniji, iznenada se pridružio profesor sa Sveučilišta u Mostaru dr. Slavo Kukić. U zadnjem objavljenom tekstu 'Ideološka pozadina priče o Sutorini i razgraničenju s Crnom Gorom’; bh. parlamentarcima, te akademskoj zajednici, udruženjima i građanima BiH - inicijatorima povratka Sutorine u granicima BiH, po strani što podvaljuje „kako bi to mogao biti plan velikosrpske politike“ da izađe na more, ustvari više je nego očito da se sa svojim pajtašima pomirio planu veliko-srpske i veliko-hrvatske nacionalističke idelogije o podjeli BiH. Tako se u Kukićevim akademskim zaključcima da primjetiti da je Bosna i Hercegovina u nestajanju, pa je zato bolje da Sutorina ostane u komunistički miraz Crnoj Gori, koji su u amanet ostavili Đuro, Humo i Blažo, nego Velikoj Srbiji. Naravno, Bošnjaci dobro znaju, a zna i akademik Slavo, da genocidnu bratiju iz oba naroda uvijek zbliži krst, kama, krv i jama, što posebno svjedoči agresija na BiH! Spomenuti tekst još otkriva da pametni Kukić ne vidi BiH u međunarodnim granicima, a svima onima koji su pokrenuli pitanje Sutorine, podvaljuje, citiramo „velikomuslimanski fundementalizam“ ali i „ambicije velikomuslimanske ideologije“ uz naglasak, zamislite (!) da „bi nanovo mogle prerasti granice BiH – i ponovo bi se mogle vratiti idejama zelene transferzale”. Očito da je iz ovog umnog akademika progovorio duh Tuđmana i Bobana, i dobro je što je prije svake reakcije u svom tekstu samog sebe proglasio „veleizdajnikom“. Nakon ovako nezrelog istupa treba još provjeriti da li je Kukić član „hr hb“ HAZU ili ANU BiH.

Apeliramo na zastupnike u Predstavničkom domu PS BiH da pokažu više intelektualne i političke zrelosti, da 27. februara donesu ispravan politički i patriotski stav o Sutorini, posebno da budu svjesni da ni pedalj državne teritorije nije na rasprodaju a niti tuđe da prisvoje. Time će pokazati i susjednim državama da se mir u regionu ne može održavati samo na uštrb BiH. Isto tako da su dobrosusjedski odnosi mogući samo uz uzajamno poštivanje suvereniteta i intagriteta svih država u regionu, uključujući međudržavne granice. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država sa svim pravima i obavezama; tražiti svoje ne znači uzimati tuđe. Ono što je bosanskohercegovačko ne može biti crnogorsko.

Pozivamo predsjednika i premijera Republike Crne Gore da po pitanju Sutorine ne daju nezrele politikantske i destruktivne izjave. Domaćoj i mađunarodnoj javnosti, dobro je poznata pohlepa crnogorskog ratnog (i poratnog) rukovodstva koji su ‘90-tih godina vodilli „rat za mir“. Najzad, ako je hrvatsko poluostrvo Prevlaka, koje se nalazi u blizini bosanske Sutorine, predmet buduće arbitraže između Crne Gore i Hrvatske, zašto se radi dobrosusjedskih odnosa (CG i BiH) i „slučaj Sutorine“ ne bi riješio na isti način. U svakom slučaju vrijeme je da ratno rukovodstvo Crne Gore svojim građanima položi račune, zašto su sa Srbijom vodili okupatorsko-genocidne ratove u Hrvatskoj, BiH...? Nakon svega, zašto pristaju na međunarodnu arbitražu Prevlake, zbog koje su izvršili agresiju na Hrvatsku i okupaciju Prevlake i cijelog Dubrovnika, spaljujući ga i pljačkajući, za koji su tvrdili da je drevni srpski grad? Zašto tolike žrtve? Zašto...???

Na kraju, dajemo punu podršku akademskoj zajednici na čelu sa dr. Suadom Kurtćehajićem, koji su aktuelizirali pitanje Sutorine; time su jasno dali do znanja da će se članovi akademske zajednice sa građanima i patriotama BiH boriti svim demokratskim i pravnim sredstvima za dokazivanje granice i razgraničenja u predjelu Sutorine, ali i na svakom dijelu teritorije BiH. Ujedno, to je garancija susjednim državama da Bosna i Hercegovina nema pretenzije prema bilo čijoj teritoriji, ali i da ne da svoje, piše u saopćenju koje su potpisali: Emir Ramić, direktor IRGC Kanada; Sanja Drnovšek, predsjednica BAGI; Esad Krcić, Bošnjaci.Net; Elmedina Muftić, Bošnjaci.Net; Ago Kolenović, IZ&KC PG– New York; Esed Hamza, Bosansko-hercegovački islamski centar – New York; Mithad Mujović, ZSD; Nedžad Avdović, ICB; Sadat Graca, BIKC – New York; Smajle Srdanović, Predstavništvo Sandžaka u SAD; Avdo Metjahić, Asocijacija Bošnjaka New York; Ismet Pjetrović, predsjednik IO BKZ NY; Šefadil Ličina, IZB – Pariz; Muhamed Ćeman, BKZ Luksemburg; Nedžad Ćeman, BKZ Belgija; Sahit Kandić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice na Kosovu; Kemal Kandić, predsjednik NVO-a Udruženja Bošnjaka “Oaza”; Mirsad Kuburović, ZBD – Holandija i Sead Lekpek, Promjene – Holandija.

Ujedno vas pozivamo da potpišete peticiju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike koju možete naći i POTPISATI tako sto ćete kliknuti na link OVDJE.

VRH


  Dossier: SUTORINA JE BOSNA I HERCEGOVINA
» KUPI MI CRNU GORU
Admir F. Beganović | 30.08.2015 20:48
» VJEŽBA SAVJESTI (O SUTORINI)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17.08.2015 14:47
» DA LI JE SUTORNINA BOSANSKA IZDAJA ILI PATRIOTSKI ČIN?
Prof. dr. Zemir Sinanović | 26.07.2015 15:48
» PITANJE SUTORINE TREBA DA IDE PRED MEĐUNARODNI SUD
Anadolu Agency (AA) | 20.06.2015 16:09
» GLAS PROTIV SUTORINE - GLAS PROTIV BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14.05.2015 15:36
» GLASAJTE ZA BIH, A NE IZDAJNIČKI I PROTIV NJE!!!
Nihad Aličković | 13.05.2015 02:29
» KO VIŠE VOLI BIH, PITANJE JE SAD???
Nihad Aličković | 01.02.2015 11:38
» LAGUMDŽIJINI ORLOVI NAD SUTORINOM!
Hivzibeg Džumišić | 30.01.2015 16:38
» SUTORINA JE BIH!
B.net | 25.12.2014 23:53
» SUTORINA, ŽIVOT NA TROMEĐI BIH, CRNE GORE I HRVATSKE
Anadolu Agency (AA) | 14.11.2014 14:01
» SUTORINA
Amir Halep | 11.11.2014 11:59
» SUTORINA JE UVIJEK BILA DIO BIH I OSTAT ĆE ZAUVIJEK!
Nihad Aličković | 01.11.2014 01:03
» NE DAMO SUTORINU, VRATITE JE BIH
NAP | 26.10.2014 14:00
» KAKO VRATITI SVOJE?
Enes Ratkušić | 29.06.2011 08:35

Ostali prilozi:
» GENERAL MEHMED ALAGIĆ – SMRT OD NEPRAVDE
B.net | 07. March 2024 14:06
» IZLET DJECE IZ MEKTEBA HIDAJE U POSJETI DŽAMIJI U PENZBERGU
Damir ef. Babajić | 28. February 2024 16:04
» SEDMOGODIŠNJI MAHIR JEDINI ĐAK U SELU PETROVIĆI KOD OLOVA
Anadolu Agency (AA) | 24. February 2024 12:40
» "BEST MOSTAR" OTVARA PRIJAVE ZA HACKATHON!
Bošnjaci.Net | 18. February 2024 13:06
» PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST
Ferhat Korajac | 12. February 2024 02:08
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif