Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Borba za opstanak: Oni koji znaju treba da znaju kako je dobar samo onaj Srbin koji se bori za ukidanje Republike Srpske. Ima li gdje i jednog?
NEMA SRPSKOG POKAJANJA BEZ UKIDANJA REPUBLIKE SRPSKE
Procitaj komentar

Autor: Mr. Fatmir Alispahić
Objavljeno: 23. April 2015. 02:04:53


Fatmir ALISPAHIĆ: Nepovjerenje prema Srbima mora biti bošnjačka strategija do Sudnjega Dana! Za nas Srbin može biti dobar čovjek, ali njegovo političko srpstvo, nikad-za-nikad ne može i ne smije biti prihvaćeno kao dobrohotno, jer se nikad ne zna kada će taj dobri čovjek Srbin postati četnik, koljač, silovatelj, u okviru svoga čopora. Poruka se sažima u sljedećem: Bošnjaci, Srbinu možete vjerovati, a Srbima nikad! Jednom keru možeš možda vjerovati, kakav god je, ali čoporu kerova ne vjeruj nikad! Srbi su svoje kukavičke pohode na goloruke bošnjačke civile vazda ostvarivali u četničkim čoporima. Zato je nužno razlikovati srpstvo od Srbina.
Bošnjački narod minule hefte zapljusnulo je nekoliko proljeva (veliko)srpske dobrote i milosti, pa se narod počeo radovati i razonoditi, sve misleći kao su se Srbi podobrili i pokomšijali. Mora se podhitno reagirati na ovu bošnjačku samoobmanu, jer je opasno misliti da ti nije opasno ono što ti je opasno – a Bošnjaku je opasno da više ikad povjeruje kako su mu Srbi bratski naklonjeni. Ima Srba dobrih ljudi, uvijek ih je bilo, ali političko srpstvo nikad nije bilo dobro prema Bošnjacima i prema islamu, uvijek je bilo genocidno, podlo i krvožderno. To je istina koja se ne može negirati, mijenjati ili minimizirati. Kad se naspram istine o genocidnom srpstvu metne bošnjačka čežnja da Srbi budu pitomi i mili, dobija se onaj feler usljed kojeg su Bošnjaci sve etape genocida u kontinuitetu dočekivali nespremni i mutavi. Zato je opasno kad Srbi izigravaju dobrotu bez pokrića i kad Bošnjaci izigravaju povjerenje u Srbe bez pokrića. Nisu jednom Srbi iskoristili tu bošnjačku čežnju da se Srbima vjeruje k'o najrođenijima, pa su se iz komšija pretvarali u krvoloke. Taj lanac bošnjačkog vjerovanja Srbima, te želje da Srbi budu ono što biti ne mogu – mora biti prekinut, za sva vremena! Nepovjerenje prema Srbima mora biti bošnjačka strategija do Sudnjega Dana! Za nas Srbin može biti dobar čovjek, ali njegovo političko srpstvo, nikad-za-nikad ne može i ne smije biti prihvaćeno kao dobrohotno, jer se nikad ne zna kada će taj dobri čovjek Srbin postati četnik, koljač, silovatelj, u okviru svoga čopora. Poruka se sažima u sljedećem: Bošnjaci, Srbinu možete vjerovati, a Srbima nikad! Jednom keru možeš možda vjerovati, kakav god je, ali čoporu kerova ne vjeruj nikad! Srbi su svoje kukavičke pohode na goloruke bošnjačke civile vazda ostvarivali u četničkim čoporima. Zato je nužno razlikovati srpstvo od Srbina.

Ima li 7000 normalnih Srba?

Nama se od bolesnog dejtonskog društva nameće podvala o nepostojanju kolektivne krivice, o postojanju individualne odgovornosti, iako Srbi kolektivno stoje iza Republike Srpske, koja je od začetka do današnjice genocidna tvorevina. Srbi, upravo kolektivno, svjedoče odanost genocidu i etničkom čišćenju, utoliko što ništa ne čine da se izmijeni politička realnost zasnovana na ubijanju i protjerivanju Bošnjaka, a i Hrvata. Ova konstatacija nije naš, već je srpski problem, i ne možemo mi biti krivi što su Srbi takvi kakvi jesu. Ali u korumpiranim i totalitarnim društvima, kakvo je ovo dejtonsko, kriv je onaj što vidi zlo, a nije krivo zlo. Sada nam se to zlo nastoji ušminkati predstavama o katarzi srpstva, o očišćenju i suočenju za genocidom koji je u ime srpstva počinjen, a to srpstvo ništa ne čini da ukine život genocida oličen u životu Republike Srpske. Otud je važno podvući jasnu granicu na kojoj počinje vraćanje srpstva u civilizacijske norme: Nema srpskog pokajanja, nema srpskog ozdravljenja, bez ukidanja Republike Srpske! Prošle hefte Bošnjaci su po društvenim mrežama dijelili i sa suzama u očima preporučivali pismo nekakvog Srbina, koje je objavljeno prije par godina, a izronilo je baš sad.

Sarajevski mediji bobastično i nekritički najavljuju: „SRBIN IZ SRBIJE POSLAO PORUKU SRBIMA KOJI ŽIVE U BIH: Nećete vjerovati šta im je poručio!“ Drago Bošnjacima, posve im drago, što jedan Srbin razumije tolerantnost islama, civilizacijski karakter otomanske vladavine, što razumije ko je agresor i ko žrtva, i što razumije sve ono što su Bošnjaci gotovo počeli zaboravljati pod medijskom dejtonskom diktaturom koja ide za ispiranjem mozga. Taj dobro pismeni dobri Srbin, u svome izljevu čojštva, između ostalog, piše:
- Nije tajna da je Srbija stvorila Republiku Srpsku, kada je 1992. godine poslala vojsku, specijalce i dobrovoljce, te nahuškala, naoružala i organizovala Srbe u Bosni i Hercegovini. Čitave oblasti jedne multikulturne države su vojskom zaposednute, etnički očišćene i proglašene srpskom teritorijom. Tzv. Republika Srpska, ta žalosna tvorevina koja pokušava da bude srpskija od same Srbije, pokazatelj je naše nezrelosti za zajednički život, poštovanje bližnjega i prihvatanje različitosti. Ovo patološko stanje je urodilo stravičnim progonima i pokoljima naše inoverne braće, koje istorija pamti kao bosanski genocid.
Kako je moguće da ovaj Srbin ne izvodi logički zaključak o ukidanju Republike Srpske, te „žalosne tvorevine“? Kako je moguće da časne „Žene u crnom“ iz Beograda mnogo suosjećaju sa žrtvama, mnogo prozivaju velikosrpsku odgovornost, a nikako da kažu kako je ukidanje genocidnog entiteta ona tačka na kojoj se dijele prošlost i budućnost, krivda i pravda, fašizam i antifašizam, prljavo srpstvo od čistog srpstva? „Žene u crnom“ su obznanile da će od srbijanskih vlasti tražiti da se 11. juli obilježi u cijeloj Srbiji, što je mnogo manje nego da su tražile da Srbija, kao supotpisnica Dejtonskog sporazuma, inicira proces ukidanja entiteta, dakle Republike Srpske, kao jedini konkretan vid distance Srbije, Srba, i srpstva prema genocidu u Srebrenici koji je počinjen u ime Srbije, Srba i srpstva. To bi bilo konkretno, suštinski, sadržajno, sve drugo je ubleha i magla.
U isto vrijeme kad i ovo pismo, pojavila se inicijativa nekakvog Srbina da pred Skupštinu Srbije, 11. jula, iziđe 7000 Srba i poliježe po cesti, u znak podsjećanja na genocid u Srebrenici. Neko je negdje nješta ležao po cesti, pa bi sad ovaj fini Srbin htio i da po cesti poliježe makar 7000 Srba, kad ne može 8372… Šta je to gor-dol 1372 žrtve, kad se sve može zaokružiti na 7000 Srba u tom performansu valjanja po cesti? Možda je to stvarno dobra ideja, jer bi vrijedilo vidjeti da li ima 7000 Srba koji razumiju trajnu historijsku odgovornost srpstva za najveći genocid u Evropi nakon holokausta. Zamisli da se na talambase dadne takva inicijativa, a pojave se samo „Žene u crnom“. Te „Žene u crnom“, kad ih sve sabereš, mogu stati u jedan autobus, a Bošnjaci bi htjeli da vide kako je sva Srbija k'o taj autobus. …Možda stvarno nekad i bude, tim prije što je onaj nekakav im vrač Tarabić, haman, prorekao da će svi Srbi stati pod jednu šljivu, a teško je sad znati je li to metafora rakijske nesvijesti, u kojoj se po Srbiji odmalehna pliva. Elem, ni taj Srbin što zagovara lijeganje 7000 Srba po cesti nije rekao tu ključnu definiciju – da nema srpskog pokajanja, srpskog suočenja, srpskog ozdravljenja bez ukidanja Republike Srpske. Bošnjačka žrtva nikada neće prihvatiti ništa manje od ukidanja genocidnog entiteta! Zato što je sve drugo dodatno poniženje i farbanje očiju.

Getoiziranje genocida

Na žalost ovako ne misle oni koji su formalno zaduženi da nam čuvaju dostojanstvo i brane naše interese, kao što su, recimo, bošnjački političari. Namjesto da ignoriraju dolazak Milorada Dodika u Potočare, nekoliko njih je otrčalo da mu bude u pratnji. Uz Dodikovo ime, kao što vidite, ne mećemo nikakve epitete, nikakve funkcije, jer je on svojim imenom postao prepoznatljivi simbol zla, velikosrpstva i genocidizma u Srba. On koji već drugu deceniju strasno negira genocid nad Bošnjacima, vrijeđa bošnjačku žrtvu, blati državu u ime koje je ta žrtva podnesena, došao je u Potočare da, kobejagi, izrazi žalost. I onda okrene na cirkus, na poniženje, pa na mjestu gdje bi insan trebao šutjeti, divlja svinja u ljudskom obliku počne da hropti, govoreći da – „previše ima politizacije zločina“, a što je minimiziranje genocida, i vrijeđanje žrtava. Jer zločin i genocid nisu isto, zločin može biti izdvojeni inicident, a genocid je proizvod sistema, iza kojeg su stajali Beograd i Republika Srpska. To zna Dodik, znaju velikosrbi, a da li znamo mi?
Upravo oni koji bi trebali prvi znati, haman, potanko znaju… Slučajno naiđoh na informaciju da Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizuje Međunarodnu konferenciju “Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju”, koja će se održati 12. i 13. maja 2015. u Gazi Husrev – begovoj biblioteci. Lijepo, mislim, neka je što više manifestacija posvećenih kulturi sjećanja. Pogotovo kad dolaze od instituta i ljudi koji ponajviše znaju. Krenem čitati tekst pozivnice… U ovom Institutu, islamskom, pišu da je – genocidu 1995. godine prethodio masakr i „etničko čišćenje“ na području cijele Bosne i Hercegovine od početka rata 1992. godine. Dakle, oni koji bi prvi trebali znati, evo, ne znaju da je najveći genocid bio upravo 1992. godine, da je te godine ubijeno više od polovice sveukupnih bošnjačkih žrtava, da se njihovo ubijanje, koje je istovjetno ubijanju u Srebrenici, ne može minimizirati kao „masakr i etničko čišćenje“, već se mora zvati – genocidom. Jer, masakr može počiniti svako, ali genocid je dio sistema, jasne, projektovane namjere da se uništi jedna etnička skupina. Zašto bi velikosrpske vlasti s obje strane Drine toliko upirale da genocid nad Bošnjacima ne bude genocid, već da bude zločin, ako je to nebitno? Zašto bi brisali riječ genocid sa mezarja u Višegradu? Oni jako dobro znaju ovo što u ovom našem islamskom institutu ne znaju, ili neće da znaju, ili prešućuju kako bi nekome nagodili ili ugodili. Getoiziranje genocida nad Bošnjacima na područje Srebrenice odveć je podvala na koju su sami Bošnjaci nasjeli, zanemarivši istovjetnost i jednakost genocidnog stradavanja Bošnjaka na cijelom prostoru pod velikosrpskom okupacijom.
Nikad nije bilo toliki problem u velikosrpskom zlu, koliki je problem bio u nepameti Bošnjaka da to zlo očitaju, prepoznaju i da ga se čuvaju. A kako bi bošnjački narod mogao znati to što ne zna, kad bošnjačka inteligencija trčkara za srbalukom? Ko će to našem narodu reći da mu je srpstvo vječita opasnost? Mogli bismo sad nabrajati štošta, i nalaziti svakorazne primjere. Ta fascinacija bošnjačke inteligencije srbalukom, nešto je najbudalastije što se bošnjačkom narodu desilo. Ne zna insan bi li prije presvis'o od smijeha ili od muke!

(Toliko sam fasciniran ovim debilizmom u iskompleksiranih Bošnjaka, da sam svojevremeno i jednu pjesmu na tu temu napisao:
Oj, Srbine, Srbine,
Ti si glavni, Srbine
Svaka tebi da je čast
Ti si Srbin, ti si vlast
Sve tvoje pametno je
Sve u mene smiješno, nek’ je
Smijemo se Fati, Muji, Husi, Hasi,
Divimo se Savi, Žiki, Mići, Vasi
Srbi treba da su nam šefovi
A mi treba da smo im repovi
Nije Hasino direktor da bude
Pa da se ljudi čude
kako Haso naređuje Vasi
Vasino je da postrojava ljude
Tvoj sam poltron, tvoj sam fan
Šta ću kad sam musli-man…)?

Na kraju: Oni koji znaju treba da znaju kako je dobar samo onaj Srbin koji se bori za ukidanje Republike Srpske. Ima li gdje i jednog?

VRHOstali prilozi:
» HEROJSKA EPOPEJA PLAVLJANA I GUSINJANA
Akademik dr. Ferid Muhić | 20. February 2024 17:10
» BOŠNJACI U DIJASPORI - LJUDI VELIKOG SRCA
Hfz. Haris Kalač | 20. February 2024 15:36
» SOLIDARNOST U SJENCI STRAHA ZAJEDNIČKA BORBA ZA SANADINA VOLODERA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. February 2024 15:15
» DRŽAVNIM KLJUČEM ZAROBLJENA PRAVDA
Velija Murić | 19. February 2024 02:56
» ZABLUDE ZATOČNIKA NJEGOŠEVOG GENOCIDNOG ZAVJEŠTANJA
Akademik dr. Ferid Muhić | 15. February 2024 18:33
» NERMIN ŠABIĆ ĆUPO - BORIM SE I DALJE
Harun Hodžić | 12. February 2024 18:06
» (NE)RAZVIJENA SVIJEST O SEBI I SVOJOJ DOMOVINI
Mehmed Meša Delić | 12. February 2024 16:32
» ZAPAD NIKADA NIJE IMAO U PLANU PALESTINSKU DRŽAVU
Šemso Agović | 06. February 2024 20:22
» PALJANSKI STRATEŠKI PROMAŠAJI
Dr. Mesud A. Ramić | 05. February 2024 20:24
» EDIN HARAČIĆ KLEJ - STRIJELAC NA TENKOVE
Harun Hodžić | 01. February 2024 14:46
» IZ HISTORIJE PLAVSKO-GUSINJSKE OBLASTI: MRTVI GROBOVI
Doc. dr. sc. med. Safet Lješnjanin | 31. January 2024 18:23
» „NIKO NEMA ŠTO SRBIN IMADE“
Sead Zubanović | 31. January 2024 17:16
» POVRATAK AMERIKANACA IZ DAYTONA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. January 2024 21:49
» AVDO HUSEINOVIĆ JE BOŠNJAČKI OMER MUHTAR
Muhamed Mahmutović | 30. January 2024 19:52
» APEL SAVJESTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. January 2024 20:45
» UZVRATI SUSJEDU DOBRIM
Dr. Mesud A. Ramić | 29. January 2024 14:59
Ostali prilozi istog autora:
» JAHANJE BOŠNJAČKE ŽRTVE
15. July 2015 15:33
» SREBRENICA NAD BOŠNJACIMA
08. July 2015 14:34
» GENOCID UKIDA REPUBLIKU SRPSKU
29. June 2015 15:12
» VEHABIJE NE POSTOJE
07. May 2015 14:52
» ANDRIĆGRAD U SIDRANU
06. April 2015 21:42
» DŽUMA ILI DRŽAVA, PITANJE JE SAD?
21. December 2014 11:07
» IZMEĐU LJEVIČARENJA I BOŠNJAŠTVA
15. December 2014 12:40
» SIPA KAO TERORISTIČKA ORGANIZACIJA
18. November 2014 19:25
» BOŠNJAK KOJI JE PRODAVAO SEBE
13. November 2014 17:37
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif