Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Aktuelno
PRED „APOKALIPSOM“ DŽEKE HODŽIĆA
Procitaj komentar

Autor: Dr. sc. Ibrahim Kajan
Objavljeno: 04. May 2015. 18:05:58

Autor teksta Ibrahim Kajan i Džeko Hodžić i pred Apokalipsom


Apokalipsa je veliki triptih Džeke Hodžića. Sastavljaju ga tri golema platna triju složenih fantazmagoričnih vizija koje prepoznaju propalu zapadnu filozofiju: dijelovi triptiha i lijevi i desni - prizori su pakla na zemlji koji se najčešće očituje arhajskim simbolima i metaforma čija značenja zna svaki čovjek koji je bar jednom u životu nekog volio i nešto cijenio – pa to, u neizrecivoj boli, izgubio. U Džekinoj trodijelnoj mapi svijeta cijela je drama čovjekove opstojnosti položena u prvotnji, zeleni prostor „nevinosti i rasta“, ili se potapa u gustu crvenu izmaglicu poput graničnog prostora živog i neživog, te napokon u crnu boju prapočetka, u boju kaosa iz kojeg se prvi put javio krik nastajućeg čovjeka... i u kojem će zanijemiti, taj ljudski glas, u crnoj spilji zloduha.

U maniri postmoderne, u kojoj ništa nije zastarjelo, prožimajući narative i likovne diskurse, alegorija svojim širokim poljem značenja osvaja prostor velikog sotone koji, useljen u pobješnjele zvijeri, pustoši svijet u trijebljenju nedužnije, slabije, s više dobrote određene vrste od sebe. Ta dijalektika iskonskog zla u kojoj „vuk na ovcu svoje pravo ima“ – obnavlja se iz same sebe, iz tame prapočetka, tamne rupe koja guta sve dobro što na svijetu postoji.

Džekinu likovnu projekciju „pakla na zemlji“ prononsiraju mitske životinje kozmopolitskog porijekla cije funkcije preuzima zatamnjena strana covjekova bica: orao (mada proistječe iz mita o suncu, nerijetko je simbol zlokobnosti; „orao je i simbol noćnog aspekta, ptica koja svojim kandžama grabi žrtvu i odnosi je na mjesta odakle ne mogu uteći, pa je stoga i simbol neslomljive volje koja proždire), vuk (u psihologiji simola vuk je, mada oprecnih aspekata - okrutnog i satanskog ali i povoljnog - u Džeke je sinonim nedruštvenosti, odnosno ono što je „kao vučica prepreka na Danteovom putu, apokalipticnih dimenzija“), bik (neobuzdano bješnjenje sile; simbol elementarne sile krvi), zmija (jedan od najbogatijih simbola mitskog svijeta; ktonski simbol podzemnog svijeta, zauzima svoje mjesto i u Danteovu Paklu), janje (simbol je jedinstvene cistite, naivnosti, jednostavnosti, bezazlenosti i pokornosti – janje je obilježje žrtve).

Takav literarni alegorijski podtekst nije proročki govor ivanovljevske apokalise budućnosne vizije koja će (in futuro) pomoriti svijet, nego prvorazredna likovna analiza (prijeđene) povijesti koja dotiče temeljna humanistička načela postojanja čovjeka i njegove zapadne misli kojom je „osvojio i zarazio“ cijeli poznati svijet: iz Džekine strahovite vizije i njezine vanjske dvokrilne realizacije zoologijske krvoločnosti, konstituira se i lijevu i desnu stranu triptiha razdjeljuje - središnji stub sramote čovjekova zahvata prema drugom i drukčijem: mučiti, ubiti, raščerećiti! U strukturi asamblaže kojeg natkriljuje orao, „poslagani“ su isprepleteni slojevi tjelesne truhleži - ljudskih prstiju, žila, rasprslih očiju, polomljenih dječjih kostiju, majki i očeva koji su nekoć živjeli ne samo ovdje gdje se apokalipse kontinuirano odigravaju, nego se trajno, bez zastoja, odigravaju po cijeloj površi planete kamo je zapadna misao dopira i „civilizirala“. Po toj sjažnoj emisiji, ili „poruci“ bića u zamiranju, poništavanju svakog postojanja, Džekin triptih je univerzalna kreacija duha izgovorena čitkim i jasnim jezikom unutrašnjeg užasa.


Džeko Hodžić središnji dio triptiha - Jama zapadne misli

Džeko Hodžić: Velika alegorija


Bilješka o slikaru: Džeko Hodžić je rođen 1950. godine u Godijevu (Sandžak, Crna Gora). Godine 1970. završava Školu primijenjene umjetnosti u Peći, a 1977. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Imao je 60-ak samostalnih izložaba u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Zenici, Wasserburgu, Erlangenu, Stuttgartu, Munchenu,…te oko 400 skupnih u zemlji i inozemstvu. Učesnik je preko trideset značajnih bijenala i trijenala. Dobitnik je dvanaest nagrada među kojima su i nagrade Udruženja likovnih umjetnika BiH za crtež, Grand Prix ULU-a BiH, Srebrna nagrada Univerziteta Sarajevo, Nagrada grada Waserburga, Njemačka, Specijalna diploma za razvoj likovne kulture,… Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja Arbeitskreis 68 – Waserburg i Udruženja Kunstverein Erlangen e.v.- Njemačka. Potječe iz slikarske obitelji i jedan je od najvažnijih bosansko-hercegovačkih slikara. Nedavno je obilježio 40 godina svoga rada bogatom monografijom (petom po redu) i retrospektivnom izložbom u Sarajevu, gdje živi i radi.
Mostar – Sarajevo, travnja 2015.

VRHOstali prilozi:
» RAMAZANSKI PANEL ZA ŽENE: ZNAMENITE ŽENE U ISLAMU
Bošnjaci.Net | 19. April 2022 16:55
» ANALIZA - ČETRNAEST GODINA NEZAVISNOSTI KOSOVA
Anadolu Agency (AA) | 16. February 2022 20:36
» PROTESTI U NEW YORKU PROTIV SRBIJE, 28. OKTOBRA U 12PM
Bošnjaci.Net | 13. October 2021 20:58
» RAFET HUSOVIĆ SE POVLAČI SA ČELA BOŠNJAČKE STRANKE I POLITIKE
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 23:21
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
Ostali prilozi istog autora:
» IZ HUMUSA NARODNE KULTURE LIJEČENJA
22. September 2017 21:54
» VELAGIĆI IZ VELAGIĆEVINE
23. May 2016 01:39
» BEZ KRIŽA, POKRŠTAVANJE
14. April 2015 18:08
» PISMA IZ DRUGOG VREMENA
05. April 2015 13:30
» POVRATAK MUJAGE KOMADINE
30. March 2015 02:10
» ĆUPRIJA KOJA SE NARUGALA
14. March 2015 16:20
» ZOV NEPOSPREMLJENIH KOSTIJU
02. February 2015 17:16
» MUJAGA
21. January 2015 02:16
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif