Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Folklor


JUBILEJ: BKUD "Podgorski Biseri" prelijepim koncertom obilježili 10 godina uspješnog postojanja
PONOS BOŠNJAKA I GRADA PRIZRENA
Procitaj komentar

Autor: Almedin Fejza
Objavljeno: 19. July 2015. 12:07:49


Juče je na dan Bajrama u Grnčaru, tamo gdje je sve i počelo obilježena desetogodišnjica postojanja jednog od najuspješnijih kulturno umjetničkih društava "Podgorski Biseri". Deset godina širenja, promoviranja i predstavljanja kulture, nošnje i običaja našeg naroda. Ovo je uspješna priča, priča koja je počela sasvim slučajno, ne slutevši da će imati toliko razmjere deset godina kasnije.

Jedan od osnivača i koreografa ovog društva Miftar Maksuti navodi da je ova priča počela sasvim slučajno, kada je prije deset godina kao nastavnik muzičkog vaspitanja u osnovnoj školi u ovom selu pozvao našeg čuvenog koreografa Sadriju Bajra da mu pomogne oko školskog programa. Deset godina kasnije imamo društvo sa kojim se svi možemo ponositi. Društvo koje nas je predstavljalo na svim meridijanima širom svijeta. Profesor Sadrija Bajra je uvidevši talenat djevojki i momaka iz ovog sela bio inicijator formiranja ovog društva i jedan je od najzaslužnijih za postignute uspjehe ovog društva.

BKUD "Podgorski Biseri" je za deset godina svog postojanja učestvovalo na 35 međunarodna festivala, u Turskoj, Bugarskoj, Albaniji, Crnoj Gori, Sandžaku i širom Kosova. Zbog finansijskih i političkih razloga su nekoliko puta odbijali učešće u Bosni i Hercegovini, Švicarskoj i Austriji.

Kao i svaka uspješna priča u našoj zajednici i entuzijasti iz ovog udruženja su godinama radili bez prostora za vježbanje i bez finansijske podrške. Njihov prvi put za Tursku je direktno omogućio tadašnji ministar zdravlja u Vladi Republike Kosova dr. Sadik Idrizi, od tada su u Turskoj našu zajednicu, kulturu i običaje predstavljali još tri puta.

Na svom prvom učešću na međunarodnom festivalu u turskom gradu Silifke osvojili su prvu nagradu za igru i nošnju, što je u mnogome dalo poleta da ovo društvo nastavi sa još većim i jačim radom. Zahvaljujući tom uspjehu ovom društvu je bio otvoren put za svaki međunarodni festival folklora u Turskoj.

Ovo društvo je našu zajednicu predstavljalo i u Bugraskoj u gradu Kavarni, gdje su po prvi put postavili kosovsku zastavu na jarbol, u njihovoj delegaciji je tada bio i predsjednik opštine Prizren Ramadan Muja koji je bio oduševljen nastupom i predstavljanjem Republike Kosovo.

Ono što je karakteristika ovog društva jeste da gdje god nastupaju uvijek uzimaju nagrade, bilo za igru ili nošnju.

Osim predstavljanja naše kulture na međunarodnim festivalima ovo društvo je u Prizrenu i okolini održalo preko 25 koncerata i učestvovalo na svim opštinskim i republičkim proslavama.

Predsjednik bošnjačkog kulturno umjetničkog društva "Podgorski Biseri" Alija Fejza navodi da je najdraži nastup ovog udruženja bio nastup povodom proglašenja nezavisnosti Republike Kosova, 17 februara 2008. godine na platou Šadrvana u Prizrenu.

"Ponosan sam na svaki minut predstavaljanja naše kulture, naše igre i naše nošnje. Želim da se zahvalim svim sadašnjim i bivšim članovima našeg društva. Za deset godina našeg postojanja kroz naše društvo je prošlo preko 200 članova a trenutno brojimo preko 50 članova što pokazuje i ovaj koncert povodom deset godina uspješne priče", kaže Alija Fejza."Naglašavam da nam je jedan od većih problema to što finansijski ne možemo obezbjediti nošnju za sve članove tako da imamo članove koje svoju nošnju nabavljaju sami. Često dobijam pitanje da odaberem jedan momenat ili naše najdraže učešće za ovih deset godina, što je vrlo teško pitanje. Meni najdraži momenti su kada smo na festivalu u Kajseriju dobili zlatnu medalju i zlatnu plaketu za najbolje društvo na festivalu. Još jedan momenat mi je bio jako drag a to je naše učešće na proslavi proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo", kaže Fejza.

Juče je ovo društvo organizovalo koncert povodom desetogodišnjice postojanja. Koncert je organizovan tamo gdje je sve i počelo, u Grnčaru, pred prepunim školskim stadionom ovog veselog bošnjačkog sela. Pored mještana ovog sela, koncertu je prisustvovao i veliki broj gostiju.

Prisutni su imali prilike da vide tri kategorije članova ovog društva. Na kraju su podeljene zahvalnice svim bivšim članovima društva koji su taslužni za ovaj uspješni desetogodišnji rad.

Među prisutnima je bio i direktor direktorijata kulture omladine i sporta Arhim Ajazi koji je dobio zahvalnicu za podršku a u izjavi za naš portal je rekao da je ponosan na to što potiče baš iz sredine iz koje je ovo društvo koje na najbolji način predstavlja našu kulturu i naše običaje. Direktor Ajazi se zahvalio svim članovima ovog društva što su u prethodnih deset godina neumorno radili na širenju i očuvanju naše igre i nošnje.

"Koristim priliku da svim čitateljima vašeg portala poželim Bajram Šerif Mubarek Olsun i da ga provedu u najboljem porodičnom raspoloženju. Pre svega, veliko mi je zadovoljstvo da kao direktor direktorijata za kulturu, omladinu i sport iz ove sredine, čestitam jubilej 10-godišnjicu našem bošnjackom kulturno-umjetničkom društvu "Podgorski Biseri" i da im poželim puno uspjeha u daljem radu. Hvala im puno što su za ovih 10 godina bili pravi ambasadori, prezenteri i promoteri naše kulture, običaja i tradicije na svim svojim nastupima kako na domačoj tako i na međunarodnoj sceni. Hvala im puno za svaki njihov pokret, igru i scenski nastup koji je omogučio da naša kultura ne odoli propadanju i da bude sačuvana u današnjem savremenom i modernom svijetu civilizacije. Hvala puno i neumornim aktivistima KUD-a "Podgorski biseri" koji su i pored velikih finansijskih, materijalnih i prostornih poteškoća uspjeli da ovo društvo održe i još više obogate svojim programom i aktivnostima. Hvala takođe i prisutnima i vjernoj publici na ovoj manifestaciji koja se uvek odazove u velikom broju kako bi ovom društvu dala podstrek i hrabrosti da i dalje veoma uspješno i hrabro nastave sa svojim aktivnostima. Danas je program KUD-a "Podgorski Biseri" povodom jubileja bio na takvom nivou da mogu da im pozavide i kulturna umetnicka društva koja su prisutna na sceni po 50 i više godina. Ja, kao direktor za kulturu, omladinu i sport bio sam i te kako ponosan što upravo potičem iz sredine koja na najbolji mogući nacin gaji i neguje našu kulturu, tradiciju, nošnju i obicaje", izajavio je Ajazi.

Ni redakciji našeg portala ne preostaje ništa drugo no da BKUD-u "Podgorski Biseri" čestitamo jubilej te da im se zahvalimo za svaki sekund predstavljanja naše zajednice širom svijeta. Hvala vam, momci i djevojke.

VRHOstali prilozi:
» APLAUZI DOMAĆE PUBLIKE POSEBNO SU NAM DRAGI
Eset Muračević | 04. January 2022 20:33
» LJETO U BOSNI I HERCEGOVINI
Eset Muračević | 23. July 2019 21:50
» PONOS BOŠNJAKA I GRADA PRIZRENA
Almedin Fejza | 19. July 2015 12:48
» “ZLATNI LJILJAN” POZLATILI FLORIDU
Bošnjaci.Net | 26. April 2012 03:29
» PONOSNI IZDANCI ZEMLJE U OBLIKU SRCA
Aza Čamo | 12. December 2011 22:59
» KULTURNO-ZABAVNIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BIH
Nedžib Vučelj | 26. November 2011 08:36
» BOSNO, U SRCU TE NOSIMO
| 07. June 2010 00:00
» NARODNE NOŠNJE
Vehid Gunić | 10. March 2009 08:09
» KUD ĐERDAN NA TURSKOM FESTIVALU U OTTAWI
Jasmina Matinjanin | 03. August 2008 07:59
» 13 GODINA RADA KUD “BOSNA CHICAGO”
Sutka Spahić | 11. May 2008 15:24
» DOGAĐAJ O KOJEM SE PRIČA
Jasmina Matinjanin | 28. March 2008 10:29
» OBILJEŽENA 15-TO GODIŠNJICA RADA
Ćerim Bajrami | 11. June 2007 00:00
» NAROD GOLUBIJE ÆUDI
| 01. June 2007 00:00
» JEDNA SI JEDINA...
| 07. May 2007 00:00
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif