Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ODRŽANA 10. REDOVNA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA BIH
Procitaj komentar
Objavljeno: 24. July 2015. 20:07:53


Predsjedništvo BiH je na 10. redovnoj sjednici usvojilo Master plan procesa integrisanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Predsjedništvo BiH je konstatovalo da usvojeni Master plan predstavlja sadržajni i vremenski osnovni okvir za dalje aktivnosti u vezi procesa integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Predsjedništvo BiH je razmotrilo Reformsku agendu za Bosnu i Hercegovinu i zadužilo Vijeće ministara BiH da, u saradnji s potpisnicima Reformske agende, kontinuirano radi na njenoj implementaciji, a u skladu s Master planom procesa integrisanja BiH u Evropsku uniju.

Predsjedništvo BiH razmotrilo je mehanizam koordinacije procesa evropskih integracija u BiH. Zadužuje se Vijeće ministara BiH da u roku od 7 dana donese odluku o mehanizmu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, i poduzme sve mjere s ciljem nesmetanog funkcionisanja mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija uspostavljenog navedenom odlukom.

Predsjedništvo BiH je donijelo Zaključak kojim se prihvata inicijativa za vođenje bilateralnih pregovora između Bosne i Hercegovine i Crne Gore i Republike Makedonije, o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola o izmjenama i dopunama Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije, o međusobnoj zamjeni nekretnina – zemljišta za izgradnju diplomatskih predstavništava u Sarajevu i Rijadu.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvaćanju Sporazuma o izmjenama Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije o uzajamnim putovanjima državljana.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvaćanju i određivanju potpisnika za:

-Aneks XVIII Konvencije o privilegijima i imunitetima specijalizovanih agencija, koji se odnosi na Svjetsku turističku organizaciju,

-Amandman na Sporazum o grantu u okviru Državnog programa IPA 2009 za Bosnu i Hercegovinu – Poboljšanje infrastrukture regionalne osnovne saobraćajne mreže u BiH –Željeznički saobraćaj, zaključen između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo je k znanju Informaciju o učestvovanju ministrice i delegacije Ministarstva odbrane BiH na ministarskim sastancima u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Predsjedništvo BiH je donijelo Naredbu o unapređenju u čin brigadnog generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dosadašnjeg brigadira Ahmića (Ahmet) Mirsada, na dužnosti zamjenika komandanta Operativne komande Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za operacije.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo Izvještaj o učestvovanju pripadnika Oružanih snaga BiH i policijskih službenika u operacijama podrške miru u periodu od 01. jula do 31. decembra 2014. godine. U skladu sa Zakonom, Izvještaj će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Zadužilo je Ministarstvo odbrane BiH da u okviru propisanih procedura, implementacijom međunarodnih sporazuma, ugovora i odluka prihvaćenih od nadležnih institucija BiH, uništi sve količine neispravne municije koja je, kao takva, identifikovana nakon izvršenih kontrolno-tehničkih pregleda na lokalitetima: Bačevići (Mostar), Duži (Trebinje), Daljani (Donji Vakuf), Gabela (Čapljina) i Kozlovac (Tuzla).

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za:

-Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije o saradnji u području borbe protiv kriminala,

-Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Gruzije o međunarodnom drumskom prijevozu,

-Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Švicarskog federalnog vijeća koji se odnosi na redovni vazdušni saobraćaj,

-Ugovor o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore,

-Potpisivanje Konvencije Vijeća Evrope o krivotvorenju medicinskih proizvoda i sličnim krivičnim djelima koja predstavljaju prijetnju za javno zdravlje.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o ratifikaciji Okvirnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije o aranžmanima za implementaciju finansijske pomoći Unije Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o upućivanju poziva predsjedniku Republike Francuske Françoisu Hollandeu da povodom 20. godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, posjeti našu zemlju.

Predsjednistvobih.ba

VRH


  Dossier: SUTORINA JE BOSNA I HERCEGOVINA
» KUPI MI CRNU GORU
Admir F. Beganović | 30.08.2015 20:48
» VJEŽBA SAVJESTI (O SUTORINI)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17.08.2015 14:47
» DA LI JE SUTORNINA BOSANSKA IZDAJA ILI PATRIOTSKI ČIN?
Prof. dr. Zemir Sinanović | 26.07.2015 15:48
» PITANJE SUTORINE TREBA DA IDE PRED MEĐUNARODNI SUD
Anadolu Agency (AA) | 20.06.2015 16:09
» GLAS PROTIV SUTORINE - GLAS PROTIV BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14.05.2015 15:36
» GLASAJTE ZA BIH, A NE IZDAJNIČKI I PROTIV NJE!!!
Nihad Aličković | 13.05.2015 02:29
» KO VIŠE VOLI BIH, PITANJE JE SAD???
Nihad Aličković | 01.02.2015 11:38
» LAGUMDŽIJINI ORLOVI NAD SUTORINOM!
Hivzibeg Džumišić | 30.01.2015 16:38
» SUTORINA JE BIH!
B.net | 25.12.2014 23:53
» SUTORINA, ŽIVOT NA TROMEĐI BIH, CRNE GORE I HRVATSKE
Anadolu Agency (AA) | 14.11.2014 14:01
» SUTORINA
Amir Halep | 11.11.2014 11:59
» SUTORINA JE UVIJEK BILA DIO BIH I OSTAT ĆE ZAUVIJEK!
Nihad Aličković | 01.11.2014 01:03
» NE DAMO SUTORINU, VRATITE JE BIH
NAP | 26.10.2014 14:00
» KAKO VRATITI SVOJE?
Enes Ratkušić | 29.06.2011 08:35

Ostali prilozi:
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif