Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Dr. Mustafa Cerić u otvorenom pismu Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću poručio, potpisivanje Sporazuma o otpisivanju Sutorine u korist Crne Gore a na štetu države Bosne i Hercegovine jest čin eutanazije
VJEŽBA SAVJESTI (O SUTORINI)
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 17. August 2015. 14:08:08
Gospodine Čoviću, potpisivanje Sporazuma o otpisivanju Sutorine u korist Crne Gore a na štetu države Bosne i Hercegovine jest čin eutanazije, jest čin pobačaja, koji vas, kao katolika, obavezuje da preispitate vašu savjest (...)
Sve što sam rekao vama Čoviću, važi i za Bakira Izetbegovića... Da li je on svjestan toga ili nije, ne znam. Ali znam da ako se Sutorina otpiše Bosni i upiše Crnoj Gori, Bakir Izetbegović će biti proglašen krivim zato što to nije spriječio.


Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa uputio otvoreno pismo Draganu Čoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH u kojem ga javno pozvao da on i Bakir Izetbegović odbiju, kako je naglašeno u pismu "potpisivanje Sporazuma o otpisivanju Sutorine u korist Crne Goire a na štetu države Bosne i Hercegovine". Dr. Cerić u pismu piše:

Poštovani gospodine Čoviću,
Pročitao sam jučerišnju vijest o vašem susretu sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem u Tivatu. Raduje me svaki susret političara u našem regionu, posebno sa našim susjedima.
U priopćenju o tom susretu, kojeg prenosi Fena, navodi se da ste u svojstvu predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali sa predsjednikom Crne Gore o potpisivanju Sporazuma o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore u Beču 26. augusta na marginama konferencije zemalja zapadnog Balkana. Ocjenili ste da je taj sporazum iznimno značajan. Nažalost, niste ocjenili da taj Sporazum ide na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. A trebali ste. Zbog povijesti trebali ste priopćiti da se zna ko je taj koji je spreman potpisati eutanaziju za Sutorinu, kao neodvojivog dijela ili tijela bosanske zemlje i države.


DR. CERIĆ: Nemojte potpisivati Sporazum o eutanaziji Sutorine. Nemojte dozvoliti da ostanete upamćeni u povijesti kao izdajnik Bosne. Poznato vam je da Dante Alighieri u svojoj "Božanstvenoj komediji" izdajnika smiješta u deveti krug pakla, odmah do samog đavola.
Dakako, niko nema pravo na to ni po ustavu, ni po zakonu, ni po moralu, ni po savjesti. Podsjećam vas, gospodine Čoviću, da kršćani, Židovi i muslimani dijele zajedničko moralno uvjerenje, da je Bog - Stvoritelj života i Gospodar života i smrti i da eutanazija nije dopuštena, jer je to nasilnički čin u suprotnosti s Božjim zakonima i ozbiljno narušava svetost života na zemlji. Stoga, a potaknut moralnim zahtjevom da potičem ljude na dobra a odvraćam ih od loših djela rukom ako mogu, a ako ne mogu, onda riječju, a ako ne mogu riječju, onda srcem, pišem vam ovo pismo računajući na vašu savjest. Da, upravo tako: moj moral je moja savjest, a vaša savjest je vaš moral. U tome se vi, kao katolik, i ja, kao musliman, slažemo. Sukladno tome, slažemo se da je eutanazija nemoralan i nesavjestan čin, kao što je i pobačaj neprihvatljiv sa stajališta vjere, morala i savjesti.

Gospodine Čoviću, potpisivanje Sporazuma o otpisivanju Sutorine u korist Crne Gore a na štetu države Bosne i Hercegovine jest čin eutanazije, jest čin pobačaja, koji vas, kao katolika, obavezuje da preispitate vašu savjest. Nadam se da vam je nedavna posjeta pape Franje našoj zemlji vašu savjest dodatno izoštrila kako bi snažno progovorila kad je najpotrebnije, kad je najvažnije da ne dopustite eutanaziju ili pobačaj za našu zemlju. Ugledajte se, gospodine Čoviću, na susjednu Hrvatsku, koja se bori za svoj Piranski zaljev, savjesno i odgovorno. Nije sramota izgubiti određenu bitku, ali je sramota predati se bez borbe. Sramota je izdati svoju zemlju, iznevjeriti svoju zakletvu i pogaziti svoju čast.

Zar država Bosna i Hercegovina ne zaslužuje da se Bosanci bore za njene granice, za njen teritorijalni integritet i suverenitet? Kao što se Hrvati bore za granice svoje Hrvatske? Kao što se naša kadetska reprezentacija jučer izborila u Kaunasu, Litvanija, za europski košarkaški vrh unatoč svemu?

Gospodine Čoviću, zar nije moguće da branite teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Herecegovine, da branite Sutorinu, kao što ste branili sebe? Zar ljubav za dom, domovinu i državu ima alternativu? Zar je moguće da čovjek zdrave pameti i čiste savjesti pristaje da mu neko otima zemlju? Zar vam je teško da se u Predsjedništvu države Bosne i Hercegovine dogovori oko neupitnog pitanja kao što je pitanje državnih granica, kao što je pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Bosne i Hercegovine na što ste vi svi zakletvu položili?

Gospodine Čoviću, nemojte to raditi. Nemojte potpisivati Sporazum o eutanaziji Sutorine. Nemojte dozvoliti da ostanete upamćeni u povijesti kao izdajnik Bosne. Poznato vam je da Dante Alighieri u svojoj "Božanstvenoj komediji" izdajnika smiješta u deveti krug pakla, odmah do samog đavola. Nemojte to sebi dozvoliti da budete neko o kome će se na taj način sutra pričati. A hoće se tako pričati o svima, koji pristanu na otpisivanje Sutorine, koji pristanu na otpisivanje Pelješkog mosta, koji se nesavjesno i neodgovorno odnose prema bosanskoj zemlji i državi.

Vaš govor u Potočarima bio je na visini savjesnog političara. Nadam se da će i vaš odnos prema državnoj granici sa Crnom Gorom, posebno Sutorinom, biti na visini savjesnog domaćina, koji je svjestan svoje povijesne odgovornosti. Ja ne mogu ništa mijenjati mojom rukom. Ali mogu mojom riječju potaknuti na dobro i odgovoriti od lošeg djela. Ako moja riječ ne pomaže, ostaje mi onda da mojim srcem dobro volim a loše da prezirem.

U nadi da će vas ovo moje pismo zateći u dobrom zdravlju, primite izraze mojeg osobitog poštovanja.

Postsriptum:
Sve što sam rekao vama Čoviću, važi i za Bakira Izetbegovića. Mladen Ivanić se isključio iz ove diskusije, jer njega se pitanje Sutorine očito ne tiče. A trebalo bi da ga se tiče. No, imam potrebu da gospodinu Bakiru Izetbegoviću dodatno kažem da je njegova odgovornost najveća oko pitanja Sutorine. Da li je on svjestan toga ili nije, ne znam. Ali znam da ako se Sutorina otpiše Bosni i upiše Crnoj Gori, Bakir Izetbegović će biti proglašen krivim zato što to nije spriječio. Svi će ga krivljivati i ovi što ih se tiče i oni što ih se ne tiče teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine. Jer, po pravilu Bošnjaci su krivi za sve što se loše događa Bosni, dok su zaslužni drugi za sve što se dobro događa Bosni. Bakire, budi svjestan toga. Ne dozvoli da se Sutorina otpisuje Crnoj Gori. Valjda su ovi prije nas, prije tebe, znali zašto nisu otpisali Sutorinu. Valjda i ti, Bakire, treba da znaš zašto ne treba da se danas otpisuje Sutorina. Pobijedi, Bakire, sebe kao što su maldi bosanski košarkaši pobijedili sami sebe i sve njih.

VRH


  Dossier: SUTORINA JE BOSNA I HERCEGOVINA
» KUPI MI CRNU GORU
Admir F. Beganović | 30.08.2015 20:48
» VJEŽBA SAVJESTI (O SUTORINI)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17.08.2015 14:47
» DA LI JE SUTORNINA BOSANSKA IZDAJA ILI PATRIOTSKI ČIN?
Prof. dr. Zemir Sinanović | 26.07.2015 15:48
» PITANJE SUTORINE TREBA DA IDE PRED MEĐUNARODNI SUD
Anadolu Agency (AA) | 20.06.2015 16:09
» GLAS PROTIV SUTORINE - GLAS PROTIV BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14.05.2015 15:36
» GLASAJTE ZA BIH, A NE IZDAJNIČKI I PROTIV NJE!!!
Nihad Aličković | 13.05.2015 02:29
» KO VIŠE VOLI BIH, PITANJE JE SAD???
Nihad Aličković | 01.02.2015 11:38
» LAGUMDŽIJINI ORLOVI NAD SUTORINOM!
Hivzibeg Džumišić | 30.01.2015 16:38
» SUTORINA JE BIH!
B.net | 25.12.2014 23:53
» SUTORINA, ŽIVOT NA TROMEĐI BIH, CRNE GORE I HRVATSKE
Anadolu Agency (AA) | 14.11.2014 14:01
» SUTORINA
Amir Halep | 11.11.2014 11:59
» SUTORINA JE UVIJEK BILA DIO BIH I OSTAT ĆE ZAUVIJEK!
Nihad Aličković | 01.11.2014 01:03
» NE DAMO SUTORINU, VRATITE JE BIH
NAP | 26.10.2014 14:00
» KAKO VRATITI SVOJE?
Enes Ratkušić | 29.06.2011 08:35

Ostali prilozi:
» VELIKI BROJ POLICAJACA U SREBRENICI, BOŠNJACI UZNEMIRENI
Anadolu Agency (AA) | 23. May 2024 12:50
» UMEJA ZUKORLIĆ PRESELILA NA AHIRET
Bošnjaci.Net | 21. May 2024 21:49
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
05. February 2024 14:32
» APEL SAVJESTI
29. January 2024 20:45
» GAZA - HRONIKA DANA 100
14. January 2024 15:40
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
26. November 2023 16:06
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
25. November 2023 12:44
» NEKA SVE VAŠE SVAĐE PRESTANU
20. November 2023 01:34
» NIČIJA NIJE DO ZORE GORJELA
12. November 2023 14:44
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif