Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

LOŠA BRAĆA A GORE KOMŠIJE
Autor: Ismet Zukorlić
Objavljeno: 27. September 2015. 16:09:53
Ismet ZUKORLIĆ: Draga naša braćo, da li ste zaboravili kada ste bili na ivici pakla i čak možda brisanja sa svih mapa svijeta, mi Bošnjaci smo vam stigli u bratsku pomoć i od 12 000 boraca koji su došli braniti svoju braću 11 000 je položilo svoju šehidsku krv na bedemima današnje Turske, tako ostavivši svoje roditelje, djecu, nejač u nemilost, nezbrinute bez ikakve zaštite.
Kad čovjeku braća stoje samo na papiru a komšije na jeziku, mora se zapitati šta je skrivio da se tako odnose prema njemu. Evo sada se i ja pitam, šta smo to skrivili i jednima i drugima, a sigurno se pitaju i mnogi Bošnjaci koji vole braću i komšije, i žele sa njima i bratske i komšijske odnose. Bošnjaci koji vjekovima grade mostove, dok i braća i komšije podižu zidove. Tako se vjekovima razočaravaju jer nit’ u bratu brata, nit u komšiji prijatelja. Pa da nas makar ostave da se sami sa sobom bavimo nego nam kroz historiju podmeću nogu i posipaju trnje po putu kojim hodimo. Tako da nam je bolje da su i braća i prijatelji naših neprijatelja, nego što nama i braća i komšije.

Prvo da upitam, braćo Turci, jesmo li mi Bošnjaci krivi što ste nakon 600 godina olahko izgubili carstvo i svoje pozicije na Balkanu i šire? Da li ste vi ostavljali šehidsku krv braneći Bosnu od neprijatelja ili mi Bošnjaci braneći Osmasku imperiju od zapadnih kolonijalista? Je li to način na koji se vi zahvaljujete što su najbolji bošnjački sinovi služili carstvu i pameću i životima?! Draga naša braćo, kada ste došli na Balkan dočekali smo vas kao svoju braću, tako smo vas doživljavali pošto smo iste vjere i sličnih običaja. Nismo vas nikada ničim ometali da vladate tim prostorima već uvjek bili na braniku vašeg carstva zbog kojeg i dan danas plaćamo ceh, a da se nikada niste ni zapitali zašto je to tako i zašto stradamo.

Draga naša braćo, skoro dva stoljeća, tačnije od 1831. pa na ovamo vaš odnos prema nama vašoj braći, kako nam kažete, nije bio bratski već kao loših komšija. Draga braćo, ukidanjem autonomije uzeli ste nam i minimum prava, dok ste istu dali i Srbima i Hrvatima. Nakon balkanskih ratova počinju naše golgote progoni, ubijanja, pljačkanja, pokrštavanja, istrebljenja, genocidi, a vi i slijepi, gluhi i nijemi, posmatrate i odobravate ne čineći ništa da zaštite Bošnjake na balkanskoj vjetrometini. Zar nije dovoljna potvrda da od balkanskih ratova pa do nekih ‘60-tih godina prošloga vijeka oko 7, 000.000 Bošnjaka (i potomaka) koji su svoj spas od genocida pronašli u Turskoj su postali Turci, a da ih niste ni pitali da li je to njihova dobra volja da se odreknu identiteta svojih djedova i očeva. Naša braća Turci su nas „oslobodili“ našeg identiteta navodeći tako bizaran argument da u turskoj abecedi ne postiji slovo "Ć" i nema prezimena sa završetkom "IĆ " ili "VIĆ". Pitamo vas mi Bošnjaci, zar vam je bitnije bilo tih par slova na kraju prezimena od sve naše gostoljubivosti, bratske ljubavi i pomoći koju smo vam pružali u svim mogućim prilikama.

Draga naša braćo, da li ste zaboravili kada ste bili na ivici pakla i čak možda brisanja sa svih mapa svijeta, mi Bošnjaci smo vam stigli u bratsku pomoć i od 12 000 boraca koji su došli braniti svoju braću 11 000 je položilo svoju šehidsku krv na bedemima današnje Turske, tako ostavivši svoje roditelje, djecu, nejač u nemilost, nezbrinute bez ikakve zaštite.

Draga naša braćo Turci, i u ovom posljednjem genocidu nad Bošnjacima niste se baš mnogo trudili pomoći nam, al’ hajd bar niste šutjeli.Draga naša braćo, to je samo par najbitnih činjenica rad napomene, mada je sve bitno. Posljednjih nekoliko sedmica, u medijima pojavljuju se izvjesni zagovarači "naši" dušebrižnici koji bi da Bošnjake pišu u Turke kako bi u Srbiji postali nekakva turska manjina, vi ponovo na sve ovo javno šutite a tajno huškate, parama kupujete “Turke”, pa se sa pravom pitamo da li možda i vi ne stojite iza ovih podmetanja kada se naše komšije svim silama bore ukinuti nam naciju, jezik i kulturu, koje ste i vi našli kad smo vas primili ko svoje i dobar dio ponijeli sa sobom nazad u Tursku. Posljednje što je moglo u nizu da nas iznenadi, ali nas više ništa ne iznenađuje kada ste vi u pitanju je uvoz mesa iz BiH u Tursku, a da je taj procenat uvoza daleko veći iz dijela Bosne koju kontroliše srpska vlast, pa se sa pravom pitamo šta ste vi nama a šta ste njima. Mislite li da je nama Bošnjacima dovoljno da nas potapšete po ramenu i da mi popadamo na tjeme što ste se vi udostojili vašeg pogleda. E da zante da nije! Mi Bošnjaci vidimo, čujemo i razumom smo obdareni i nismo više ničiji vazali da ne smijemo reći ono što nam na duši leži. A na duši nam leži to da ste nam vi više poznanici nego braća, da dok mi izgaramo ljubavlju za vama vi nas uopšte ne doživljavate tako. Kada imamo ovakvu braću nije ni čudo da su nam i drage komšije baš takve kakvi jesu. Nekada smo bili "rosno cvijeće", aludirajući na NDH koji su se organizovali u samoodbrani od stalnih velikosrpskih tenzija na teritorije Velike Hrvatske vojno poklopivši Bosnu, i formacijama koje su bile organizovane na samoodbrani vatana, to "rosno cvijeće" je trebalo pokositi čim se ukaže prilika, možda baš je taj pokušaj desio ratnih ‘90-tih. Kada nam je bila potrebnija pomoć nego ikada, a vi ste se okrenuli protiv nas. Dok smo mi bili bitku opstanka vi ste u Karađorđevu dijelili Bosni kao da vam je djedovina i smišljali plan kako da nas uništite. Dok smo se mi kupali u krvi i dok su na nas padale hiljade granata u jednom danu vi ste propuštali četničke tenkove kroz gradove koje ste kontrolisali. Rekli bi nekom rat nekom brat. Vama je očito rat bio brat. Baš tada ste nas drage komšije izdali i pokušali pokositi. Drage nam komšije kako bi mogli drugačije objasniti činjenicu rušenja Starog Mosta u Mostaru koji je vijekovima spajao ljude. Kako bi ovo drugačije tumačili kada je i logistika i oružje stizalo iz Hrvatske a ni zvanični Zagreb nije baš previše plakao za ovim činom.

Dragi naši komšije baš smo se obradovali kad ste postali član evropske familije, pomislili smo da ćete vi biti naši glavni ambasadori da se i mi priključimo toj velikoj porodici, kada smo eto stekli neke minimalne uslove za priključivanje počele su neke olakšice na uvoz proizvoda iz BiH u EU, vi ste i pored dozvole EU prekršili taj dogovor da uvozite našu robu i ako mi vašu rado uvozimo i kupujemo.

Drage nam komšije eto ne štima nešto u tim našim komšijskim odnosima, pa vas pitamo da li smo vam nešto dužni ili vam smetamo što smo tu na svom parčetu naše zemlje za koji se stalno otimate. Ma koliko vam bilo teško da priznate Bosna i Hercegovina nije ničiji kusur, a Bošnjaci nisu vaše cvijeće. Bosna i Hercegovina je samostalna država, a Bošnjaci su narod koji odlučuje sam o sebi. Kad sagledamo činjenice bolje je imati otvorenog neprijatelja nego lažnog prijatelja. Jer ono što poznaješ možeš mu se i suprostaviti, ovako u svakom zlu ima i poneko dobro, a dobro je što ste skinuli masku i pokazali pravo lice. Maske su pale a mlijeko iz BiH i dalje se izvozi u EU, svidjelo se to vama ili ne....Ostali prilozi:
» HUSEIN DŽAMBIĆ DŽAMBO - ŽIVOTNA PRIČA ISPISANA BOSNOM
Elmedina Muftić | 26. October 2021 21:33
» CAR SE SASVIM OGOLIO
Mr. Milan Jovičić | 26. October 2021 21:20
» ISPRAVKA KRIVOG NAVODA SRPSKOG PATRIJRAHA PORFIRIJA U PRIJEDORU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2021 12:50
» SJAJ I BIJEDA VUČIĆ-DODIKOVE POZORIŠNE PREDSTAVE U BEOGRADU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. October 2021 13:51
» TABU TEMA
Omer Šarkić | 24. October 2021 17:14
» SRBIJA IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA
Lena Demirović | 23. October 2021 02:21
» BOSNO NAŠA PONOSNA I PRKOSNA
Mr. Milan Jovičić | 20. October 2021 20:39
» JURIŠ U PROŠLOST
Mesud A. Ramić | 12. October 2021 14:48
» POLICIJU VRAĆAJU NA PARTIJSKA I NEDEMOKRATSKA PODEŠAVANJA
Mr. Aleksandar Saša Zeković | 12. October 2021 14:35
» ZAŠTO I KAKO JE UBIJEN BOŠNJAK MEHMEDALIJA MAK DIZDAR
Sead Zubanović | 12. October 2021 14:27
» VIŠE VJEROVATI: OČIMA ILI UŠIMA?
Aziz Hurem | 11. October 2021 13:10
» MUANIS I NJEGOŠ
Šemso Agović | 09. October 2021 01:48
» NE DOZVOLIMO DA NAS DIJELE U GRAĐANSKOJ BOSNI I HERCEGOVINI!
Mr. Milan Jovičić | 08. October 2021 17:48
» BOSNA I ČEČENIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. October 2021 14:04
» USTANI, ŠAMPIONE!
Said Šteta | 01. October 2021 15:17
» LJUDSKI TALOG
Avdo Metjahić | 28. September 2021 17:41
Ostali prilozi istog autora:
» SANU I SPC
08. March 2017 15:18
» PODRŽIMO ISTINU!
30. January 2016 15:52
» NAMETANJE ISKRIVLJENE PAMETI
12. August 2015 13:44
» POLITIČKO BUĐENJE BOŠNJAKA
24. November 2014 14:23
» KAD RIJEČ NELJUDI DADOŠE
30. October 2014 15:30
» BOSNA IZMEĐU PONOSA I SRAMA
09. September 2014 17:18
» “NEZAVISNI” DESTRUKTIVCI
17. June 2014 04:13
» LOVCI NA NACONALNI NOVAC
26. December 2013 09:25