Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Aktivnosti Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
KBSA NA 20. GODIŠNJICE DAYTONSKOG SPORAZUMA KONFERENCIJI U DAYTONU
Procitaj komentar

Autor: KBSA
Objavljeno: 25. November 2015. 23:11:30


Delegacija Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) prisustvovala je trodnevnoj konferenciji u Daytonu, OH u obilježavanju 20. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okončana nasilna agresija na Bosnu i Hercegovinu (BiH), 21. novembra 1995. godine. Konferencija "Dayton Peace Accords at 20" održana je od 19. - 21. Novembra u suorganizaciji Grada Daytona, Montgomery County, i University of Dayton, i pod pokroviteljstvom brojnih drugih lokalnih organizacija. Na konferenciji su prisustvovali mnoge bivše i sadašnje vođe i politički stručnjaci, uključujući:

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, osnivač Clinton Fondacije i 42. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država General Wesley Clark, bivši zapovjednik operacije savezničkih snaga u ratu na Kosovu za vrijeme njegovog mandata kao vrhovni komandant savezničkih snaga NATO u Evropi 1997-2000.
Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine
Maureen Cormack, američki ambasador u Bosni i Hercegovini
Christopher Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini
Jonathan Moore, Organizacija za sigurnost i suradnju Misija u Bosni i Hercegovini
Mate Granić, bivši hrvatski potpredsjednik i bivši ministar vanjskih poslova
Daniel Serwer, viši istraživanja profesor Upravljanje konfliktima na fakultetu Univerziteta Johns Hopkins za napredne međunarodne studije
Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, Bosna i Hercegovina
Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, Bosna i Hercegovina
Miroslav Živanović, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, vijećnik
Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, Bosna i Hercegovina
Edward Joseph P., bivši zamjenik šefa Organizacije za sigurnost i suradnju Misija u Bosni i Hercegovini
Kurt Basseuner, Vijeće za demokratizaciju politike, osnivač i viši stručni saradnik
Bodo Weber, Vijeće za demokratizaciju politike, viši stručni saradnik
Valery Perry, Nezavisni istraživač i Vijeće za demokratizaciju politike Viši stručni saradnik
Bruce Hitchner, direktor za mir i pravdu studije, Tufts University
Rafi Gregorijan, bivši prvi zamjenik visokog predstavnika, US Department of State
Delegaciju KBSA predstavljali su Hamdija Čustović (predsjednik), Dino Crnalić (glasnogovornik), i Adisada Dudić (član Upravnog odbora). Magistar Čustović je bio govornik na tribini i izrazio zabrinutost i stavove bošnjačke zajednice u SAD-u i Kanadi u pogledu nedostatka reformi u BiH i nastavak secesiju napore srpskih nacionalista u manjem entitetu u BiH. On je također prepoznao vrijednost Daytonskog sporazuma u okončanju rata, ali je naglasio da je "Daytonska podjela ovlasti u BiH na etničkoj osnovi kako bi se uspostavio balans po svaku cijenu u stvarnosti je nepraktičan i uglavnom nefunkcionalan" i pozvao na veći angažman SAD-a da ubrza integraciju BiH u NATO i Europsku uniju. Gospodin Čustović također je naglasio da "ako imate luđačku košulju, nemožete je sami skinuti."

Velika većina govornika na konferenciji složili su se da je Dejtonski sporazum doprinio paralizu vlasti u zemlji, a posebno ekonomiji, jer BiH ima skoro 50% nezaposlenosti, a više od 70% mladih profesionalaca nije u stanju da nađu posao nakon završetka studija.Prilikom obraćanja bivši predsjednik Bill Clinton razgovarao je o potrebi za SAD da učini više kako bi pružili nadu za bolju budućnost za veliki broj mladih ljudi kojeje vidio na komemoraciji genocida u Srebrenici u julu. On je najavio svoju punu podršku za dvostranački prijedlog uveden u SAD-ovom kongresu u četvrtak da uspostavi fond koji bi omogućio da više američkih investitora investira u BiH ekonomiju i koji iznosi oko $30 miliona sljedećih 15 godina.

Druga tema je bila problem etničkih podjela u BiH i diskriminacije protiv običnih građana koji ne pripadaju ni jednom od ostalih etničkih grupa, uključujući i pitanje dvije škole pod jednim krovom i problem izbornog zakona. Dr. Rafi Gregorian istakao je da izborni zakon mora biti prioritet za reforme, da bude u skladu sa evropskim standardima demokratije ali i da DMS još nije u potpunosti implementiran koji uzrokuje dio problema. Edward Joseph s Johns Hopkins University je naglasio da, iako bi trebalo da razgovaramo o budućnosti da možemo samo krenuti naprijed nakon što popravimo greške Daytona, navodeći da je entitet Republike Srpske "moralna odvratnost" i stoga nikada ne može biti dozvoljeno da se odvoje. U sjećanju na Daytonske pregovore 1995. godine, nekoliko govornika je potvrdilo da ime "Republika Srpska" nije trebalo biti dopušteno, jer entitet nije republika, i nikada ne može imati elemente državnosti. Čak je i pokojni američki ambasador Richarda Holbrooke izjavio u nekoliko navrata prije njegove prerane smrti, da je to jedan od njegovih najvećih žaljenja što se nije više borio za promjenu "imena natopljenog krvlju."

KBSA se zahvaljuje organizatorima konferencije na gostoprimstvu i krajnjem profesionalstvu. Posebnu zahvalnost i priznanje ide na povjerenika grada Daytona, gospodinaMatt Joseph John McCance, predsjednika i izvršnog direktora McCance Consulting Group. Isto tako se zahvaljujemo brojnim volonterima za njihov trud i doprinos u dovođenju trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u Bosnu i Hercegovinu.

U obilježavanje 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je objavio deklaraciju (http://www.bosniak.org/bosanski/kbsa-daytonski-mirovni-sporazum-20-godina-kasnije/) o nasljeđu Daytonskog sporazuma i izazovima koji stoje pred BiH danas.

KBSA Služba za Odnose s Javnošću

VRHOstali prilozi:
» BOSANSKI NOVI: SJEĆANJE - TRAJNI ZADATAK I OBAVEZA
Ferhat Korajac | 24. July 2024 13:46
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif