Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Psi rata
KBSA UPOZORAVA: SRBIJA PRIJETI NOVIM VOJNIM SUKOBOM NA BAKLANU
Procitaj komentar

Autor: KBSA
Objavljeno: 29. January 2016. 21:01:52

Srpski psi rata opet prijete prolijevanjem krvi civila


Obrad Kesić, šef lobističkog ureda Republike Srpske u Washington-u, je u izjavi za srpski portal B92.net, rekao da "ako želimo da sačuvamo RS i odbranimo nacionalne interese, onda moramo da uđemo i u sukobe oko vitalnih interesa ne isključujući i oružane sukobe… mi moramo da budemo spremni, i politički i pravno i ekonomski, da se sukobimo oko državnih interesa."

U skladu sa komentarima gospodina Kesića, uslijedile su i izjave od strane načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Divkovića koji je izjavio da "Srbija mora da razvije vojne sisteme koji mogu napasti susjednu teritoriju. Pravdajući to mogućim ugrožavanjem srpske sigurnosti i da potencijalna agresija na Srbiju može doći od prvih susjeda." Vrlo je zabrinjavajuće da gospodin Divković prijeti preventivnim udarima, kada znamo da je upravo Srbija ta koja je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu i počinila, zajedno sa vojskom Republike Srpske, najgore zločine uključujući i zločin genocida nad bošnjačkim narodom.

U međuvremenu, nakon što je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, Maureen Cormack izjavila da Srbija treba da poštuje nezavisnost i integritet Bosne i Hercegovine, i ne treba slati premijera Srbije, Aleksandara Vučića u Republiku Srpsku, da bude dio obilježavanja samostalno proglašenog Dana Republike Srpske, koji je održan u raskošnoj ceremoniji. Sudjelovanje srbijanskog premijera Vučića se može široko tumačiti kao inat Ustavnom sudu BiH i jasan znak nepoštovanja suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine, što je potez koji ne pomaže podsticanju boljih dobrosusjedskih odnosa između dvije zemlje, nego naprotiv direktno miješanje i podrivanje suvereniteta i nepoštivanje državnih institucija, samim tim ni same države Bosne i Hercegovine. Opet, po ko zna koji put vidimo jednu retoriku a suprotno djelovanje političkog i državnog vrha Srbije.

Predstavnici SAD na Balkanu su izjavili da Dejtonski mirovni sporazum treba da bude revidiran kako bi se spriječio drugi sukob. Ovi komentari od strane srpskih lobista i generala, usklađeni sa političkim djelovanjem i podrivanjem integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine koji i dalje destabilizuje regiona sa svojom retorikom Velike Srbije, su naizgled upozorenje i prijetnja da će Republika Srpska, što čini 49 posto Bosne i Hercegovine, nastaviti sa destabiliziranjem regiona nastavljajuci sa pozivom za referendum, koji je podržan od strane Srbije.

Smatramo da je izuzetno važno da Sjedinjene Države pošalju snažnu poruku premijeru Srbije i njenom radikalnom predsjedniku Tomislavu Nikoliću da se ne miješa u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini. Naš zajednički imperativ je da prijetnje za još jedan rat se neće tolerisati ni pod kojim okolnostima, piše u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

VRHOstali prilozi:
» BANA UZ PORODICE ŽRTAVA ZEMLJOTRESA I NAROD TURSKE I SIRIJE
Bošnjaci.Net | 06. February 2023 19:27
» DR. CERIĆ PORUČIO MURPHYU: VRIJEME JE DA MZ ZAUSTAVI DODIKA I NJEMU SLIČNE U NEGACIJI GENOCIDA - MARKALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. February 2023 18:10
» IGK: OBUSTAVITI ISTRAGU PROTIV GLAVNOG IMAMA HAFIZA MAHIĆA
Bošnjaci.Net | 06. February 2023 16:46
» MIGDAD HASANOVIĆ NOVI NAČELNIK OPĆINE VOGOŠĆA
Eset Muračević | 06. February 2023 00:19
» RTRS NEGIRA AUTOHTONOST BOŠNJAKA NA OVIM PODRUČJIMA
Bošnjaci.Net | 05. February 2023 17:01
» KO I GDJE HAFIZA AMIRA MAHIĆA POZIVA NA ISLJEĐIVANJE?
Bošnjaci.Net | 05. February 2023 04:48
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif