Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SAD - Kanada: Visoki predstavnik da iskoristi bonske ovlasti
KBSA: ZAKONOM ZABRANITI DJELOVANJE FAŠISTIČKO-TERORISTIČKOM SRPSKOM RAVNOGORSKOM ČETNIČKOM POKRETU U BIH
Procitaj komentar

Autor: KBSA
Objavljeno: 16. March 2016. 16:03:15


Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), koji zastupa nacionalne interese više od 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka poziva Visokog predstavnika Valentin Inzka da korištenjem bonskih ovlasti hitno zakonom zabrani djelovanje fašističko-terorističke organizacije Srpskom ravnogorskom četničkom pokretu u BiH. Okupljanje ovog zločinačkog pokreta u Višegradu, gradu u kojem su počinili najveće zločine i zvjerska djela nad Bošnjačkim narodom za vrijeme srpsko-crnogorske agresije na Bosnu i Hercegovinu je direktna prijetnja stabilnosti i ugrožavanje sigurnosti. U Višegradu je ubijeno gotovo 3000 Bošnjaka, od čega 128 djece za vrijeme srpsko-crnogorske agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Da podsjetimo, u ogromnom broju stravičnih ratnih zločina koji su za vrijeme agresije na BiH počinili pripadnici fašističkog četničkog pokreta, dogodila se i “Živa lomača”, baš u gradu Višegradu. U junu mjesecu svake godine Višegrad obilježava godišnjicu tog zločina pri čemu je spaljeno 70 živih ljudi, civila, Bošnjaka. Najmlađa žrtva tog zločina imala je samo dva dana. Pravomoćnom presudom Haškog tribunala na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Milan Lukić, organizator srpske vojne jedinice “Osvetnici“, a Sredoje Lukić, koji je bio policajac tokom rata, na dvadeset i sedam godina zatvora.

Pripadnici i simpatizeri Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu su odali počast četničkom vođi ratnom zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću u Draževini kod Višegrada povodom sedamdesetogodišnjice njegova hapšenja i strijeljanja. Historijske i nauče činjenice su dokazale da se radi o fašističko-kolaboracionističko, izdajničkom i zločinačkom pokretu o čemu svjedoče brojni dokumenti uključujući i četnička dokumenta iz Drugog svjetskog rata. Tolerisanja rada takve zločinačke organizacije danas predstavlja jedan od oblika zločina i veliku prijetnju miru i stabilnosti.

Podsjećamo da Srpski ravnogorski četnički pokret, što je, potvrđeno u američkom Kongresu i Kanadskom parlamentu, djeluje antidejtonski, protuustavno i militantno. Takvo djelovanje navedene fašističko-terorističke organizacije je velika prijetnja ne samo za BiH, već i za širu regiju. Pošto bosanskohercegovački politički establišment nije u mogućnosti ili ne želi da zabrani djelovanje navedene zločinačke organizacije u ime američkih i kanadskih Bošnjaka koji su većinom žrtve najvećeg zločina poslije Holokausta u Evropi, genocida u BiH, tražimo od vas da upotrebom svih dozvoljenih sredstava, zabranite rad ove organizacije i tako vratite i zaštitite osobnu i imovinsku sigurnost građana BiH, posebno bošnjačkih povratnika u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, piše u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

VRHOstali prilozi:
» AMELA SMAJOVIĆ NAPADNUTA U BLIZINI KRALJEVA
Bošnjaci.Net | 17. April 2024 16:36
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif