Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pečuh, Mađarska
REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: BOŠNJACI NEMAJU KOMPLEKS ZATO ŠTO SU MUSLIMANI I EVROPLJANI
Autor: Preporod
Objavljeno: 29. April 2016. 14:04:32

REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: Ddolazim iz naroda koji je na kraju 20. stoljeća doživio genocid u svojoj zemlji od svojih komišija kršćana. Stoga, želim pozvati na dijalog i razumijevanje među muslimanima i kršćanima u Evropi


U okviru dvodnevne službene posjete Mađarskoj danas se reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazovića sastao sa čelnim ljudima mađarskog grada Pečuha, gradonačelnikom gosp. Zsolt Pava, te potom sa predsjednikom Skupštine Baranjske županije gosp. Csaba Nagyem. Nakon ovih posjeta reisu-l-ulema Kavazović održao je predavanje na Univerzitetu u Pečuhu, Mađarska. Delegaciju Islamske zajednice koju još čine prof. Hilmo Neimarlija, Razim-ef. Čolić i Muhamed Fazlović prije predavanja primio je rektor Univerziteta u Pečuhu Dr. Jozsef Bodis. On je gostima iz Bosne predstavio ovaj uspjenšni međunarodni univerzitet u okviru kojeg djeluje deset fakulteta, te studira 20 hiljada studenata od kojih je 2965 stranih iz 54 zemlje svijeta. Reisu-l-ulema se zahvalio rektoru na prijemu, te izrazio nadu da će uskoro uz podršku vlade Mađarske studenti iz Bosne i Hercegovine moći studirati na Univerzitetu u Pečuhu.U svom predavanju reisu-l-ulema je govorio o jedinstvenoj organizaciji muslimana Bošnjaka koji kroz Islamsku zajednicu kao "ummet u malom" imaju iskustvo čuvanja vjerskog autoriteta i njegove autentične utemeljenosti u islamskoj tradiciji i praksi. "Po tom spoju tradicije i demokratskih procedura Islamska zajednica slovi kao najbolje organizirana vjerska zajednica pogotovu kada je Evropa u pitanju, predstavljajući kroz svoje institucije i procedure volju i svijest pripadnika islama," kazao je između ostalog u svome izlaganju.

"Smatram da je Evropa prostor i zajednički dom za sve nas bilo da smo muslimani ili kršćani. Mi pamtimo i kršćani i muslimani teške trenutke iz naše povijesti, ali želim vas podsjetiti da ja dolazim iz naroda koji je na kraju 20. stoljeća doživio genocid u svojoj zemlji od svojih komišija kršćana. Stoga, želim pozvati na dijalog i razumijevanje među muslimanima i kršćanima u Evropi." - poručio je reisu-l-ulema. "Pripadnici islama u Bosni - Bošnjaci nemaju kompleks zato što su muslimani i Evropljani, spremni su da uče i vjeruju da i drugi od njih trebaju učiti," zaključio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović predavanje na Univerzitetu u Pečuhu.
Ostali prilozi:
» SAD: TURKOVIĆ I RAMIĆ U ATLANTI NA SKUPU BH. DIJASPORE
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2021 12:41
» "MINI-GENOCID ILI LIGHT-GENOCID" U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 04. December 2021 12:58
» SAD: U PORTLANDU OBILJEžEN DAN DRžAVNOSTI BIH
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2021 12:44
» SCHMIDT: NEOPHODNO PREVAZILAŽENJE POLITIČKE KRIZE U BIH
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2021 14:58
» TI BIH: REFORMA IZBORNOG PROCESA MORA BITI TRANSPARENTNA
Bošnjaci.Net | 01. December 2021 15:36
Ostali prilozi istog autora:
» NA AHIRET PRESELIO HASAN ČENGIĆ
07. November 2021 11:11
» OMAŽ: JEDNOM SAM NAJAVIO ISNAMA
11. October 2020 15:30