Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Pljevlja, Rožaje: Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori izražava zabrinutost zbog oživljavanja i jačanja fašističkih ideologija u Crnoj Gori
LEGALIZACIJA ČETNIČKOG POKRETA U CRNOJ GORI POTVRĐUJE DA REŽIM MILA ĐUKANOVIĆA NIJE NAPUSTIO VELIKODRŽAVNU POLITIKU KOJA GA JE DOVELA NA VLAST
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 02. May 2016. 18:05:25

CRNOGORSKO ČETOVANJE I ŠUTNJA BOŠNJAČKIH PARLAMENTARACA


Povodom legalizacije Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori, BDZ u CG izražava zabrinutost zbog oživljavanja i jačanja fašističkih ideologija i istovremeno podsjeća javnost na naša upozorenja da režim Mila Đukanovića nikada nije napustio velikodržavnu politiku koja ga je i dovela na vlast početkom devedesetih godina prošlog vijeka, što se potvrđuje i ovim činom legalizacije četničkog pokreta, na čijoj ideologiji su inspirisani i počinjeni nebrojeni zločini na prostoru bivše Jugoslavije.

Crnogorski antifašizam ovih dana preživljava svoje najteže trenutke još od 1945.godine kada je nakon četiri godine krvavog i brutalnog rata porazio crnogorski fašizam oličen u sandžačko-crnogorskom četničkom pokretu. Dogodilo se ono čega su se svi antifašisti u Crnoj Gori plašili i pribojavali. Dokazane pro-fašističke, ratno huškačke formacije, odjevene u moderna odijela, pod plaštom demokratskog NVO udruživanja, i zvanično su krenule u završni čin revidiranja historije, izjednačavanje fašista i anti-fašista, poistovjećivanja dobra i zla.

Ovim završnim udarcem, prethodne bitke u proteklih 30-tak godina, antifašisti Sandžaka i Crne Gore su izgubili. Pripremao se zločin, činio se zločin, prikrivao se zločin, slavio se zločin, i na kraju legalizovao se zločin. Legalizovali su ga oni koji su zločine prirpemali, činili, prikrivali na kraju slavili. Legalizovao ga je režim Mila Đukanovića sa svim svojim aparatom, sa svim svojim koalicionim partnerima, sa svima onima koji glasno šute o legalizaciji fašizma i zla.

Istina je da su Bošnjaci, naročito oni koji sjede u Vladinim foteljama, skupštinskim klupama i tijelima najpozvaniji da prvi dignu glas protiv bilo kakvog javnog djelovanja po zlu poznatog četničkog pokreta, koji je za samo par dana u toku Drugog svjetskog rata u pljevaljskom kraju poklao 1.370 osoba od toga preko 1.000 maloljetne djece, a u Limskoj dolini oko osam hiljada civila, mahom djece, žena i staraca, od čega su većina bili Bošnjaci. Isti ti ljudi koji sjede na raznoraznim funkcijama zahvaljujući podaništvu DPS-u, došli su na ta mjesta glasovima Bošnjaka, prevarenih Bošnjaka koje su varali pričom o “slobodnoj, nezavisnoj, antifašističkoj” Crnoj Gori. I Rafet, i Suljo, i Damir, i Azra i svi ostali da ih ne nabrajamo.

Ali da se ne zavaravamo, ništa manje nisu pozvani i svi oni koji se deklarišu kao anti fašisti, Srbi, Crnogorci, Hrvati, Albanci. Četnici nisu činili zločine samo prema bošnjačkom narodu iako su oni najmonstruozniji i najmasovniji. Od kame četnika su stradali i srpski i crnogorski antifašisti, civili, čitave porodice, djeca.

Iz svih ovih razloga, Crna Gora mora naći snage da se suprotstivi beskrupuloznom pokušaju revidiranja historije.

Pomirenje naroda unutar Crne Gore, kao nužnost vremena u kojem živimo, ne smije početi glorifikacijom zla, jer se pomirenje mora izgrađivati na pozitivnim a nikako na vrijednostima kojih se stide svi čestiti i napredni ljudi.

Crna Gora će kao kandidat i kao buduća članica EU morati zabraniti osnivanje, djelovanje i institucionalizaciju zločinačko-fašističkih, terorističkih pokreta. Ali prije svega morat će napraviti distancu od zločina radi njene budućnosti.

Fašizam ima samo jednog neprijatelja a to je anti fašizam. Ukoliko fašizam pobjedi, u pravilu proizvodi i drugi, treći četvrti... fašizam, drugih boja, obilježja i folklora.

Ako društvo u Crnoj Gori, ali i evropske institucije dozvole da se fašizam legalizuje, ko nam garantuje da sutra u Crnoj Gori neće biti legalizovan i ustaški pokret, ćelije ISIL-a, ili neki drugi đavolji pokret?

Ovim putem pozivamo sve anti fašiste, svih vjera i nacija da se ujedine oko civilizacijske osude sramnog čina Vlade Crne Gore i da zatraže ukidanje rješenja kojim je Vlada Crne Gore dozvolila registraciju po zlu čuvenog četničkog pokreta u Crnoj Gori. Pozivamo i čelnike Islamske zajednice u Crnoj Gori da jasno osude ovaj sraman čin.

Posebno apelujemo na Kancelariju Evropske unije u Podgorici na čelu sa šefom delegacije gospodinom Mitjom Drobničem, kao i ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori, gospođu Gudrun Štajneker, da ukažu vladajućem režimu u Crnoj Gori da je Evropska unija, kojoj teži Crna Gora, odavno izabrala stranu anti fašizma i da su temelji moderne Evrope sagrađeni upravo na anti fašizmu i jasnoj osudi fašizam kao i prevenciji od istog, piše u saopćenju Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori.

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif