Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KBSA i IRGC pozvali CBS televiziju da posjeti Memorijalni centar u Srebrenici i snime dokumentarni film o genocidu nad Bošnjacima
PRODUCENT AMERIČKE TELEVIZIJE I SERIJE “THE ODD COUPLE” IZVINILI SE SREBRENIČKIM ŽRTVAMA GENOCIDA
Procitaj komentar

Autor: KBSA
Objavljeno: 12. May 2016. 03:05:04
Zajedničko saopćenje Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida Kanada nakon oštre reakcije vezano za ponižavanje žrtava genocida od strane producenata serije “The Odd Couple” te javnog izvinjenja žrtvama genocida u Srebrenici. U saopćenju pišu:

U ime američkih i kanadskih Bošnjaka i posebno u ime više desetina hiljada potomaka, preživjelih žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici koji žive u Sjevernoj Americi, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada su od producenata serije “The Odd Couple” zatražili javno izvinjenje u pismu objavljenom 25.aprila: instituteforgenocide.org i bosniak.org . U epizodi navedene serije se jedan od aktera, Felix Unger (Thomas Lennon) poziva na Srebrenicu na uvrjedljiv način. Gospodin Lennon kaže: “Dakle, Emily, mislio sam da bi mogli probati novi srpski restoran, ukus Srebrenice”.
Ova izjava je nanijela novu bol potomcima, preživjelim žrtavama i svjedocima genocida u Srebrenici i razočarala sve istinske borce za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobode za dostojanstvo čovjeka u svijetu.


Pozivamo televizijsku kuću CBS kao i producente da posjete Memorijalni centar Potočari u Srebrenici i iz prve ruke osjete i vide posljedice genocida od strane zločinačke srpsko-crnogorske vojske nad bošnjačkim narodom, te na snimanje dokumentarnog filma o genocidu i istog prikažu na televiziji CBS. Ovo je prilika da televizijska kuća CBS i producenti pokažu svoje iskreno pokajanje kroz akciju edukovanja svog gledateljstva o srpsko-crnogorskoj agresiji nad Bosnom i Hercegovinom kao i genocidu nad bošnjačkim narodom, najtežem zločinu na tlu Evrope poslije holokausta.


Pozdravljamo javno izvinjenje producenta američke televizije. Istovremeno još jednom konstatujemo da se prema žrtvama genocida u Srebrenici, Bosni i Hercegovini i bilo gdje u svijetu mora odnositi sa pijetetom i dostojanstvom. Žrtve zaslužuju samo istinu i pravdu. Ujedinimo se u poštovanju prema žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Također, pozivamo televizijsku kuću CBS kao i producente da posjete Memorijalni centar Potočari u Srebrenici i iz prve ruke osjete i vide posljedice genocida od strane zločinačke srpsko-crnogorske vojske nad bošnjačkim narodom, te na snimanje dokumentarnog filma o genocidu i istog prikažu na televiziji CBS. Ovo je prilika da televizijska kuća CBS i producenti pokažu svoje iskreno pokajanje kroz akciju edukovanja svog gledateljstva o srpsko-crnogorskoj agresiji nad Bosnom i Hercegovinom kao i genocidu nad bošnjačkim narodom, najtežem zločinu na tlu Evrope poslije holokausta.

Ne tako davna agresija i genocid ostavili su nam sjećanje na previše žrtava za bošnjački narod i državu Bosnu i Hercegovinu. Osuda negiranja genocida i falsifikovanja historijskih i pravnih činjenica i poštovanje prema žrtvama, odluke su oko kojih se mora ujedinit bosanskohercegovačko društvo. Zato osuđujemo svaki pokušaj da se preko pijeteta prema žrtvama genocida unose nove podjele među građanima Bosne i Hercegovine. Jedinstvo u osudi negiranja genocida i falsifikovanja historijskih i pravnih činjenica i poštovanje prema žrtvama agresije i genocida treba ostati generacijama koje dolaze kao naše civilizacijsko naslijeđe, piše u zajedničkom saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif