Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
MUHUR, PEČAT, ŽIG...
Procitaj komentar

Autor: Ferid Ferko Šantić
Objavljeno: 30. June 2016. 22:06:06

FERID FERKO ŠANTIĆ: U proljeće 1991. god. u najistočnijem dijelu etničke Bosne kojeg danas Sandžakom zovu, u svim tamošnjim gradovima, osnovane su podružnice Muslimanskog kulturnog društva Preporod. Kad se u mojem grdu održavala osnivačka skupština Preporoda voditelj programa Mehmed-Meša Brničanin najavio je da će on program voditi na jeziku bosanskom. Nije Meši to niko sugerirao nego je on to sam od sebe izustio jer je ion, kao i svi Bošnjaci, upravo jezik bosanski osjećao kao svoj maternji jezik. Kako sam na toj skupštini i sam zborio jezikom bosanskim nakon samo 2-3 dana u lokalnom novinskom glasilu pojavio se golem članak sa naslovom „Govorite li bosanski?“ autora Ljubomira Šuljagića. Bio je to klasičan, velikosrpski napad i na jezik bosanski i na sve one koji su taj jezik smatrali svojim maternjim jezikom.


Jezikom bosanskim zbori 52,86% stanovnika Bosne i Hercegovine a od toga oko stotinu hiljada njih na popisu su se izjasnili kao etnički Hrvati ili etnički Srbi, odnosno jezikom bosanskim u Bosni i Hercegovini danas, osim svih Bošnjaka, govori i stotinu hiljada onih koji nisu Bošnjaci. Ovo je, bar za mene, najvažniji podatak iz popisa stanovništva Bosne i Hercegovine obavljenog 2013. god. Objašnjenje za ovu moju tvrdnju je jedostavno i kratko. Dvije stotine godina proteklo je od kad je Vuk Karadžić objavljujući 1818. god., prvi Rječnik (nije „Rečnik) srpskog jezika u njemu zabilježio slijedeće:


(ja sam proveo godine s Bošnjacima i s Ercegovcima...,
V. Karadžić, Srpski Rječnik, Beč, 1818. god. Predgovori, str. XIII)(a ovu sam knjigu zato pisao Ercegovačkim...
V. Karadžić, Srpski Rječnik, Beč, 1818. god. Predgovori, str. XIII)
Znači, Vuk Karadžić, kao jedan od otaca velikosrpstva, je još prije dva vijeka, najdrskijom podvalom i lažima, bosanski jezik proglasio „srpskim“ jezikom. Iako u svojem Rječniku bilježi kako je tu knjigu pisao Ercegovačkim jezikom on taj isti jezik proglašava „srpskim“. Do dana današnjeg Srbi kao narod, odnosno sve srpske institucije, nastoje da taj Ercegovački, odnosno bosanski jezik, na sve moguće načine, negiraju, krivotvore, podkradu, zabrane... Ehhhh, danas objavljeni podatak da 52,86% stanovnika Bosne i Hercegovine zbori jezikom bosanskim je, u stvari, podatak koji će prihvatiti i koristiti i Evropa i cijeli svijet. To će konačno biti najveća brana svim, pa i srpskim, podvalama kad je u pitaju jezik bosanski.

Kad spominjem negiranja, krivotvorenja, zabranjivanja... jezika bosanskog, onda, halalite mi na tome, moram malo biti i ličan, odnosno moram napisati i nešto što se odnosi na moj tridesetogodišnji ogroš, na moju tridesetogodišnju bitku zvanu jezik bosanski. U junu 1986. god., vratio sam se iz Turske, odnosno iz Anadolije, gdje sam prvi put u svojem vijeku slušao žubor autentičnog jezika bosanskog. O tome sam napisao kraći prilog u kojem sam, citirajući govori tamošnjih Bošnjaka, naveo da oni zbore jezikom bosanskim, citirao stihove njihovih pjesama... U lokalnom novinskom glasilu prihvatili su da objave moj tekst ako iz njega izbacim dijelove gdje se spominje jezik bosanski. Nisam to prihvatio pa je taj prilog objavljen tek 1990. god. u jednom od privih brojeva Muslimanskog glasa kojeg je u Sarajevu uređivao Džemaludin Latić. U proljeće 1991. god. u najistočnijem dijelu etničke Bosne kojeg danas Sandžakom zovu, u svim tamošnjim gradovima, osnovane su podružnice Muslimanskog kulturnog društva Preporod. Kad se u mojem grdu održavala Osnivačka skupština Preporoda voditelj programa Mehmed-Meša Brničanin najavio je da će on program voditi na jeziku bosanskom. Nije Meši to niko sugerirao nego je on to sam od sebe izustio jer je ion, kao i svi Bošnjaci, upravo jezik bosanski osjećao kao svoj maternji jezik. Kako sam na toj skupštini i sam zborio jezikom bosanskim nakon samo 2-3 dana u lokalnom novinskom glasilu pojavio se golem članak sa naslovom „Govorite li bosanski?“ autora Ljubomira Šuljagića. Bio je to klasičan, velikosrpski napad i na jezik bosanski i na sve one koji su taj jezik smatrali svojim maternjim jezikom.

Odgovorio sam prilogom Teško jeziku ali mi je silan vakat, prijetnje i puno toga drugog trebalo dok sam moćnike u lokalnom novinskom glasilu prisilio da objave moje reagovanje.Negdje u to vrijeme u Tuzli je objavljena knjiga Muhamed Hevaija Uskufi koja je bila posvećena ovom autoru Bosansko-turskog rječnika iz 1631. god. Ovaj kitab, u kojem se nalazi i kopija pomenutog rječnika (skoro dva vijeka starijeg od prvog srpskog rječnika) dobio sam od rahmetli dr. Muhameda Hukovića (jednog od autora) a koristio sam ga u svim prilikama kad je trebalo nekome dokazivati autentičnost, historijsku dugovječnost... jezika bosanskog. Kad sam na Osnivačkoj skupštini Preporoda u Plavu, u čijoj organizaciji je učestvovao i urednik web magazina Bosnjaci.Net, predočio ovaj Hevajin rječnik nekoliko Bošnjaka me zamolilo da samo uzmu u ruke, da samo pipnu, da samo pogledaju ovaj historijski kitab, jer je to nešto što gdje se u toj tako davnom vaktu, potvrđuje njihov jezik bosanski.


Detalj sa osnivačke skupštine Preporoda u Plavu


Krajem novembra 1991. god,, tačnije 29. i 30. novembra održan je prvi kongres SDA u velikoj dvorani sarajevskog centra Skenderija. Po završetku kongresa, izlazeći iz dvorane vidio sam da, kod izlaznih vrata, neko dijeli nekakve kitabe. Pogledam i na korici vidim naslov Bosanski jezik. Kitabe je dijelio niko drugi do autor dr. Senahid Halilović. Pakete sa ovim kitabima on je tada donio haman direktno iz štamparije. Kako sam bio među prvima koji su izašli iz kongresne dvorane uspio sam dograbiti jedan cijeli paket sa 20-tak ovih kitaba.

-Senahide, nemam kod sebe ovoliko para, kako će mo ti ovo platiti, upitah ga.

-Nosi, platit će te nekad, kratko je odgovorio.

Međutim, kad sam ove kitabe o jeziku bosanskome donio u svoj grad bilo je prilično opasno to i pokazivati a džabati dijeliti. Sandžak je već tada bio blokiran sa stotinama srpskih kontrolnih punktova... Tražio se i najmanji razlog za maltretiranje Bošnjaka. I pored toga vlasnik knjižare Meša Ferajzić postavio je ove kitabe na police u svojoj knjižari tako da su oni ipak došli do nekoga kome su od hajra bili.

Kako je domalo poslije na Bosnu i Hercegovinu izvršena srpsko-crnogorsko-hrvatska agresija to nije bilo moguće ove kitabe o jeziku bosanskome (prvom takve vrste u ovom našem vaktu) platiti nekakvim legalnim putem. Negdje tokom 1993. god., nekim privatnim kanalom, poslao sam u opkoljeno i blokirano Sarajvo dr. Haliloviću pare za ove kitabe.

E ovdje se ipak moram „isključiti“ jer je preduga, pregolema priča o ogrošu, o bitci zvanoj jezik bosanski.

Ipak, ne mogu a da ne napišem još nešto. 4. oktobra 1907. god. austro-ugarska vlast u Bosni i Hercegovini zabranila je dalju službenu upotrijebu naziva bosanski jezik i, pod pritiskom velikosrpskog i velikohrvatskog okruženja, naredila dalju upotrijebu termina srpsko-hrvatski jezik.

Kako tada tako i danas silom se pokušava gušiti, negirati... jezik bosanski. Na jednoj polovini teritorije Bosne i Hercegovine fašističke ideologije i danas nastoje zabraniti upotrijebu jezika bosanskog nikome drugom do evladu, djeci bošnjačkoj. Ali u jeziku bosanskom do nedavno je bila u upotrijebi sintagma vajhaluna u značenju uzalud ti je, džaba ti je... Vajhaluna je svim negatorima jezika bosanskog. Uzaludna im je rabota jer danas objavljeni podatak da 52,86% insana u zemlji Bosni zbori jezikom bosanskim predstavlja onaj najglavniji muhur, žig, dagmu... sa kojim će se neutralizirati sve njihove podvale, laži...

Prije dvadeset i više godina na jednom golemom bošnjačkom skupu u Frankfurtu Benjamin Isović je izgovorio:

Da će mo pobijediti to nam je svima jasno
A znamo li šta će mo poslije
Ako ima neko da ne zna evo ja ću mu kazati:
Uspravi se bošnjački narode
Uspravi se i ne halali!


Odista, uspravi se narode bošnjački. Uspravi se i ne zaboravi da je jezik svakog naroda pa i nas Bošnjaka temeljna odrednica koja jedan narod i čini narodom.

VRHOstali prilozi:
» MOSTARSKI „PALESTINCI“ ĆUTE LI ĆUTE!
Mr. Milan Jovičić | 02. June 2023 21:06
» DARKO TANASKOVIĆ - OD SAMOZVANOG ISLAMOLOGA DO FALSIFIKATORA POVIJESNOG PRAVA BOSNE I BOŠNJAKA/BOSANACA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. June 2023 16:32
» RAST LJEVICE (9)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 01. June 2023 16:21
» KRAJ DESPOTA IZ MOSKVE
Božidar Proročić | 31. May 2023 17:01
» ZAŠTO JE VAŽNA POBJEDA RECEPA TAYYIBA ERODOĞANA ZA BIH
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 29. May 2023 12:04
» NACIZAM NA DJELU - NAŠA BOSANSKO-HERCEGOVAČKA STVARNOST
Mr. Milan Jovičić | 29. May 2023 12:02
» U HISTORIJI SU ZAPISANI KAO ZLOČINCI, UZP...
Elmedina Muftić | 28. May 2023 12:18
» POLITIČARI TREBAJU SAVJETOVANJE I KONTAKT SA NARODOM!
Mehmed Meša Delić | 27. May 2023 20:04
» MUSLIMAN IMA KNJIGU, U NJOJ SVE PIŠE
Sead Zubanović | 22. May 2023 19:37
» KAKO JE NASTAO KONCEPT O HALAL-HRANI KOD NAS?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2023 14:10
» NAČELA BOŠNJAČKOG JEDINSTVA
Mehmed Meša Delić | 18. May 2023 15:51
» OVAKO SMO NEKADA GOVORILI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. May 2023 15:20
» MOSTARSKI VANDALI I VANDALIZAM
Zijad Bećirević | 15. May 2023 14:58
» UKRAJINA U VRTOLGU RATA I BORBI PROTIV RUSKOG AGRESORA
Božidar Proročić | 15. May 2023 02:35
» ISTINITA PRIČA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“ ZA RASPAKOVANJE
Mr. Milan Jovičić | 13. May 2023 14:58
» SANJINA REHABILITACIJA ZLOČINACA
Elmedina Muftić | 11. May 2023 14:38
Ostali prilozi istog autora:
» VAZDUŠNA SRBIZACIJA
04. November 2021 16:31
» KULAMBARE NAD SARAJEVOM
04. April 2019 18:53
» KOMŠIJA, POSRBI ME NJEŽNO (1. DIO)
09. February 2017 18:44
» SAKIB I MILOJICA
08. December 2015 13:26
» OKEAN DOBROTE BOŠNJAČKE
08. August 2014 21:47
» OKEAN DOBROTE BOŠNJAČKE
14. July 2014 21:19
» VIDIO SAM KERAMETE
24. December 2013 19:37
» DŽEMALUDINE, ZAR I TI?
17. December 2013 16:20
» MOJ PUT DO ĆABE – IV DIO
22. March 2013 17:03
» MOJ PUT DO ĆABE – III DIO
25. February 2013 03:06
» MOJ PUT DO ĆABE – II DIO
02. January 2013 17:08
» MOJ PUT DO ĆABE - I DIO
20. November 2012 02:58
» JA I NEIL ARMSTRONG
28. August 2012 18:10
» ADEME LJAJIĆU, AFERIM TI!
30. May 2012 14:11
» MAJKA SVIH ZEČEVA
13. May 2012 04:59
» MEJT I BOŠNJACI
01. December 2011 13:12
» AMBASADA I AMBASADORI SANDŽAČKI
19. November 2011 10:38
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif