Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Njemačka
HILJADE BOŠNJAKA I NJEMACA NA SREBRENIČKOM MARŠU MIRA U MINHENU
Procitaj komentar

Autor: Omer Boškailo
Objavljeno: 11. July 2016. 16:07:20


Povodom 11. jula dana kada su srpsko-crnogorske formacije prije 21. godinu napravile nad bošnjačkim stanovništvom, tada zaštićene UN zone u Srebrenici, zločin genocida nezapamćen u novijoj svjetskoj historiji, jučer je u glavnom bavarskom gradu Minhenu održan "Marš mira" na kome je bilo preko 7000 učesnika marša, kada su još jednom odali počast svim tim nevinim žrtvama.

Na nesnošljivoj vrućini od preko 30 stepeni Bošnjaci, Njemci i druge etničke zajednice koji žive Minhenu i okolnim gradova: Regenzburga, Ingolštata, Augsburga, Ulma i dr. još jednom su pokazali i dokazali da zločin genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH neće, nit smije biti ikada zaboravljen.Kolona duga skoro dva kilometra kretala se od Festwise preko Bavaria ringa i Sonenstrase prema glavnom minhenskom trgu Stahosu gdje je održan završni dio komemoracije predviđen za ovu priliku.

Komemoraciju je otvorio Abdul Vehab učenjem Kur`ana, da bi se potom osmogodišnja Amina Bibić potresnim riječima o Srebrenici naježila i rasplakala sve prisutne. Nakon nje na bini su se redali Hor džemata „Tevhid“ iz Minhena "Nur" ilahijama, Lejla Demirović, Nurudin Crnovršanin te Sejfudin Tokić:- Hiljade nas ovdje, i na drugim mjestima danas, govori da je uzaludan napor koji se čini da se izbriše genocid u Srebrenici. Budimo ponosni da pripadamo narodu koji nikada nije činio genocide, narodu koji u ratu nije rušio crkve, sinagoge, već ih je, čak, i popravljao. Bošnjaci treba da se bore da uzimu sudbinu Bosne u svoje ruke kako Bosnom ne mogu harati oni koji Bosnu ne vole. Trebamo se boriti za Bosnu u kojoj mogu svi bez obzira na vjeru i naciju živjeti - rekao je između ostalog Tokić.

Bosanskohercegovačka pjesnikinja Bisera Suljić-Boškailo pjesmom "Majka" natjerala je suze u očima svima koji su se saosjećali sa Srebreničkom tragedijom.Na kraju glavni imam pokrajne Bayern Izet ef. Bibić je u svom potresnom govoru je istakao kako priča i priče o Srebrenici neće nikada biti ispričane, i one će se pričati i podsjećati na nešto što ljudski um ne može zamisliti.

- Hvala vam svima što ste na ovakvom vrućem danu pokazali obraz i došli ovdje, da još jednom pokažemo da se sjećamo zločina koji ne smije pasti u zaborav.Na kraju je ef. Bibić podsjetio da se Srebreničani moraju upisati u biračke spiskove i glasati za svoje predstavnike kako ne bi dozvolili da neko i nakon ovakvih zločina kroji sudbinu Bošnjacima u Srebrenici.

Učenjem Kur‘ana Mirza Džafić zatvorio je minsgesku komemoraciju i Marš mira.

VRHOstali prilozi:
» DOMOVINO BOSNO, SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!
B.net | 29. February 2024 00:46
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif