Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Otvoreno pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Bakiru Izetbegoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH
FUNKCIJE DRŽAVE VRATITE U DRŽAVNE INSTITUCIJE, STRANAČKE KOMPROMISE NE PRETVARAJTE U DRŽAVOTVORNE ODLUKE
Procitaj komentar

Autor: KBSA
Objavljeno: 19. August 2016. 13:08:19

Podržavajući i participirajući u vaninstitucinalnim i međustrančkim kompromisima koji su iznuđeni opstrukcijama od strane vlasti manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta, nanosite nemjerljivu štetu legalitetu i institucionlanoj snazi naše države. Takvim aktima nesvjesno pretvarate našu zemlju u neobaveznu konfederaciju tri etničke skupine.


Poštovani Predsjedniče,
Ovim pismom želimo da izrazimo podršku vašem stavu o anti-daytonskom djelovanju zvaničnika manjeg BiH entiteta RS, i istovremno ukažemo na pogubnost donošenja državotvornih odluka izvan legalnih institucija države Bosne i Hercegovine.

Prema Daytonskom sporazumu, entiteti imaju status isključivo administrativnih jedinica sa određenim nadležnostima na teritoriju BiH na kom se nalaze, ali oni ne čine državotvorne jedinice što je odlika federalnih jedinica. Pozivajući se na Anex IV ovog sporazuma koji ujedno predstavlja i Ustav Bosne i Hercegovine, niti jedna administrativna jedinica nije definisana po pripadnosti bilo kojoj entičkoj skupini. Konstitutivnost svih naroda Bosne i Hercegovine jasno je definisana odlukom Ustavnog Suda (U.5/98) koja je donešena 4.7.2000. godine. Prema toj odluci, svi konstituivni narodi su ravnopravni na svakoj stopi naše zemlje.

Referendum, kao jedan od neospornih elemenata demokratije, ne može niti smije biti oruđe u rukama samo jednog naroda koji želi nametnuti svoju destruktivnu viziju ostalim narodima u Bosni i Hercegovini. Isključivost jednog naroda naspram jednakopravnosti druga dva naroda i svih ostalih ljudi koji se usude suprotstaviti nadolazećem zlu, u potpunosti je neprihvatljiva i sa gnušanjem je odbacujemo. Stoga vas pozivamo da iskoristitie sve institucionalne kapacitete koji vam stoje na raspolaganju i osujetite pokušaj stvaranja anarhije i haosa koji ne može iznuditi ništa dobro.

Poštovani Predsjedniče, vaš mandat obavezuje vas da štitite interese države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

Američki i kanadski Bošnjaci osjećaju se obespravljeno jer se njihova jedina domovina Bosna i Hercegovina po ko zna koji put rastače do neprepoznatljivosti zbog neprimjerenog vaninstitucionalnog djelovanja i ponašanja. Demokratski procesi, na koje bosanskohercegovački politički establišment poziva, pogaženi su po ko zna koji put, a građani i građanke Bosne i Hercegovine dovedeni u situaciju da ponovo posmatraju kako se o ključnim pitanjima za napredak države odlučuje netransparentno, iza zatvorenih vrata, u ugostiteljskim objektima umjesto u institucijama države. Još uvijek su nam sviježa sjecanja takvog i sličnog vaninstitucionalnog djelovanja iz devedesetih godina i početka agresije na našu zemlju koja je kulminirala aktom genocida nad bošnjačkim narodom. Svjedoci smo da ista politika, predvođna novim akterima, ponovo poziva na jednostrane plebiscite o danu manjeg BiH entiteta. Sa velikom sigurnošću tvrdimo da ce slijedeći referendum biti o konačnom izdvajanju istog entiteta, nastalog na genocidu, od Bosne i Hercegovine, a takav scenario sigurno vodi u slijedeći rat i velika stradanja.

Podržavajući i participirajući u vaninstitucinalnim i međustrančkim kompromisima koji su iznuđeni opstrukcijama od strane vlasti manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta, nanosite nemjerljivu štetu legalitetu i institucionlanoj snazi naše države. Takvim aktima nesvjesno pretvarate našu zemlju u neobaveznu konfederaciju tri etničke skupine. Kao što možete vidjeti po najnovijim događajima vezanim za zakazani antiustavni referendum političkog rukovodstva entiteta RS, takav pristup neminovno će dovesti do eskaliranja nelegalnih i antidržavnih aktivnosti.

Izražavamo duboko neslaganje sa ovakvim načinom „rješavanja“ otvorenih pitanja od državnog značaja. Na ovaj antidemokratski način vođenja državne politike, Bosna i Hercegovina nikada neće napredovati u oblasti jačanja demokratije i vladavine prava.

Greške mogu biti počinjene, ali one ne smiju biti ponovljene u delikatnoj političkoj areni. Zbog toga vam upućujemo apel da funkcije države vratite u državne insitucije i da se suzdržite od pretvaranja stranačkih kompromisa u državotvorne odluke.

Bilo kakav drugačiji pristup vođenju državotvorne politke sa sobom će nositi ogromne posljedice koje će najprije osjetiti politički establišment gubljenjem podrške izbornog tjela koje želi da predstavlja, piše u pismu Izetbegoviću koje je potpisao Eldin Elezović, predsjednik UO KBSA.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif