Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

U organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike u Hartfordu održani 21. Susreti Bosnjaka Sjeverne Amerike
SUSRETI ZA SVE GENERACIJE BOŠNJAKA
Autor: ICNAB
Objavljeno: 08. September 2016. 13:09:45Od 2. do 4. septembra, 2016. godine, u Hartfordu, Connecticut, održani su 21. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB). Tematika Susreta bila je “IKRE - uči, čitaj, u ime svoga Gospodara – obrazovanje i moral uvjet napretka Bošnjaka”.

Gosti ovogodišnjih Susreta iz domovine i Evrope bili su dr. hfz. Kenan ef. Musić, brigadir i književnik Velid Bajramović, mr. hfz. Aziz ef. Alili, Ahmed Alili, Armin Muzaferija sa menadžerom Tarikom Omerhodžićem.Kao po običaju Susreti su počeli klanjanjem džume namaza u Bosansko-američkom islamskom kulturnom centru u Hartfordu (BAICC), a džumu namaz je predvodio dr. hfz. Kenan ef. Musić. Prije džume namaza hafiz Aziz ef. Alili počastio je prisutne prelijepim učenjem Kur’ana. U petak večer održan je tradicionalni mevlud u Marriott hotelu u Hartford/Windsoru. Nakon mevluda organizovana je “game night”, tj. noć igre za omladinu gdje se omladina družila i natjecala u znanju kroz razne igre - kvizove.

Subota je počela uvodnom sesijom gdje je glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike mr. Sabahudin ef. Ćeman predstavio sve goste, a zatim je dr. hfz. Kenan Musić održao predavanje na temu “IKRE - uči, čitaj, u ime svoga Gospodara – obrazovanje i moral uvjet napretka Bošnjaka”.Nakon toga brigadir Velid Bajramović, nosilac priznanja “Zlatni ljiljan” održao je promociju svojih knjiga koje govore o genocidu nad Bošnjacima tokom protekle oružane srpsko-crnogorsku i hrvatsku agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

U subotu je održano i tradicionalno takmičenje najboljih mekteblija iz svih medžlisa u prepunoj sali Marriot hotela u Hartford/Windsoru. Stručna komisija je bila jako zadovoljna spremnošću i znanjem svih kandidata te je imala jako težak posao pri proglašavanju pobjednika.

Svečana večera bila je doista svečana ove godine a za nezaboravan utisak pobrinuli su se uvaženi gosti uz muzičku podršku Armina Muzaferije i Tarika Omerhodžića. Obraćanje hafiza Musića popraćeno je uz veliku pažnju i još veći aplauz svih prisutnih, a ogromne aplauze izmamili su i hafiz Aziz Alili sa sinom Ahmedom pri izvođenju ilahija.Nedjelja je bila sva u znaku omladine, a počela je predavanjem za žene i modnom revijom kojoj muškarci nisu mogli prisustvovati. Za njih je hafiz Musić održao predavanje u “mesdžidu”, tj. prostoriji namjenjenoj za klanjanje namaza tokom Susreta. Nakon podne uslijedilo je takmičenje kulturno-umjetničkih društava i horova i kasida, a u obližnjem parku održan je tradicionalni Susreti Cup, tj. nogometni turnir na kom je učešstvovalo deset ekipa sa prostora Sjeverne Amerike.

Na završnoj ceremoniji koja se održala u nedjelju veče podjeljene su zahvalnice i uručene nagrade takmičarima, a za nezaboravnu veče pobrinuli su se svi horovi ilahija i kasida koji su zajedno, pod dirigentskom palicom Tarika Omerhodžića izveli ilahiju “Kraj Kabe sam stajao” na oduševljenje svih prisutnih. Većina ovogodišnjih učesnika izrazila je želju da učestvuju i na sljedećim Susretima, što je najbolji pokazatelj o kvalitetu programa istih.


Ostali prilozi:
» VELIČANSTVENA NOĆ KUR'ANA U DONJEM KAMENGRADU
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 15:43
» U HRUSTOVU ODRŽANO VEČE „U VJERI ČVRŠĆI“
Bošnjaci.Net | 28. July 2021 21:12
» VAŽNOST AREFATA I KURBAN-BAJRAMSKA ČESTITKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2021 14:40
» POSTOJE LI U DŽENNETU I MUŠKE HURIJE?
B.net | 15. June 2021 18:20
» VJERA U BOGA JE NEPRESUŠNO VRELO SNAGE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 13. May 2021 21:03
» QADERSKA DOVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. May 2021 18:09
Ostali prilozi istog autora: