Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Zajedničko saopćenje povodom kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka u Stocu na lokalnim izborima
KBSA – IRGC: HDZ DEHUMANIZIRA I PONIŽAVA BOŠNJAKE I BOŠNJAKINJE I GRAD STOLAC
Procitaj komentar

Autor: KBSA
Objavljeno: 10. October 2016. 23:10:27
Osuđujemo i ilegalni dolazak delegacije Vlade Republike Hrvatske u Stolac i otvorenu podršku samo hrvatskom narodu. Anticivilizacijski ulazak delegacije Vlade Republike Hrvatske u Stolac preživjele žrtve i svjedoke genocida u Stocu podsjeća na strašni agresivno genocidni ulazak splitskih, riječkih i metkovićkih brigadada tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.


Antibosansko-hercegovačka atmosvera u Stocu poslije lokalnih izbora, produkovana od strane antibosanskih i antibošnjačkih orjentisanih pojedinih čelnika unutar lokalnog HDZ jasno pokazuje da je uz odobravanje hrvatskog političkog establišmenta, Dragan Čović ubrzao proces institucionalizacije secesionističkih težnji tzv. Herceg-Bosne, zločinačka tvorevine nastale s ciljem razbijanja bosansko-hercegovačke države. Radi se o zločinačkoj politici i praksi koja je imala za cilj podjelu države Bosne i Hercegovine, ubijanjem, mučenjem i protjerivanjem Bošnjaka i planskim preseljavanjem bosanskih Hrvata u Hrvatsku i Hercegovinu sa ciljem stvaranja hrvatske paradržave u Bosni i Hercegovini. Paradržavna politička tvorevina Herceg-Bosna je sa svojom zločinačkom ideologijom proizvela stravične zločine u Bosni i Hercegovini. Idejni tvorci Herceg-Bosne su imali razrađen plan djelovanja u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Primaran cilj tog plana je bio da se Bosna i Hercegovina pripoji Hrvatskoj. Iako je njenim ideolozima bilo jasno da je realizaciju tog projekta moguće sprovesti samo na štetu većinskog bošnjačkog naroda, svjesno su ušli u njegovu agresivno genocidnu realizaciju. Ideja tzv. Herceg-Bosne na čijem je čelu bio Mate Boban rezultirala je međunarodnom oružanim sukobom u kojem je učestvovala i Republika Hrvatska, što je potvrđeno, uz ostalo, prvostepenom presudom Haškog tribunala kojom su šestorica bivših čelnika tzv. Herceg-Bosne za zločine počinjene nad Bošnjacima i drugim nehrvatima od 1991. do 1994. godine osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. Iza te tvovrevine su, dakle, ostali smrt, logori, zlostavljani ljudi, uništena sela i gradovi, te narušeni hrvatsko bošnjački odnosi.

Ratni ciljevi paradržave Herceg-Bosne nisu ostvareni. I ako ta paradržava nije legalizovana Dejtonskim sporazumom ona je nastavila svoj zločinački pohod na državu Bosnu i Hercegovinu i njen najmnogobrojniji narod Bošnjake, drugim sredstvima. Primjer za to su kontinuirano odgađanje lokalnih izbora u Mostaru, te antibosanskohercegovačko djelovanje poslije lokalnih izbora u Stocu, te višegodisnja vladavina HDZ-a u formi fašizma i aparthejda.

U ime američkih i kanadskih Bošnjaka, u ime istraživača genocida i boraca za ljudska prava i slobode u Americi i Kanadi podržavamo rad “Inicijative za Stolac”. Navedena Inicijativa je ponudila svim građanima Stoca promjene za bolju budućnost grada. Lokalni HDZ je protiv ne samo Inicjative, već protiv bilo kakvih promjena. Američki i kanadski Bošnjaci, istraživači genocida i borci za ljudska prava i slobode u Americi i Kanadi podržavajući Inicijativu za Stolac javno optužuju lokalni HDZ što bošnjačka djeca, sramno ponižena, bez ikakvih prava i sloboda ulaze na zadnja vrata u školama, što stolačko Komunalno preduzeće ne čisti ulice gdje žive Bošnjaci, što se vodovod u Dubravama završava prije sela sa bošnjačkom populacijom.


Hrvatski ratni zločinci nisu uspjeli ostvariti ciljeve paradržave Herceg-Bosne


Navedena i mnoga druga kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka u Stocu od strane lokalnog HDZ je dehumaniziralo ne samo ponižene Bošnjake i Bošnjakinje, već i sam grad koji je obrise grada imao baš zahvaljujuću bošnjačkoj populaciji.

U ime američkih i kanadskih Bošnjaka, u ime istraživača genocida i boraca za ljudska prava i slobode u Americi i Kanadi najoštrije osuđujemo antibosansko-hercegovačku izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića o Stocu kao hrvatskom gradu. Tako Dragan Čović odlično završava školu Milorada Dodika o kontinuiranom napadu na bosansko-hercegovačku državu sa osnovnim coljem sljabljena državnih institucija.

Bošnjaci Stoca ni u najtežim ratnim uslovima nisu prihvatili HZHB pa neće ni danas. Nezamislivo je da lider jedne države radi protiv svoje države. U normalnim državnim sistemima takvi lideri se odmah sankcionišu.

Osuđujemo i ilegalni dolazak delegacije Vlade Republike Hrvatske u Stolac i otvorenu podršku samo hrvatskom narodu. Anticivilizacijski ulazak delegacije Vlade Republike Hrvatske u Stolac preživjele žrtve i svjedoke genocida u Stocu podsjeća na strašni agresivno genocidni ulazak splitskih, riječkih i metkovićkih brigadada tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Najoštrije osuđujemo ponašanje čelnika lokalnog HDZ koji su ometanjem procesa izbora organizovano stvarali atmosveru navodne ugroženosti Hrvata u Stocu. Mnogi američki i kanadski Bošnjaci su žrtve genocida u Stocu. Preko naših organizacija oni poručuju da Stolac nikada nije bio, nije sada i nikada neće biti samo hrvatski grad. Stolac je bosanskohercegovački grad, grad u kome mnogobrojni historijski vrijedni spomenici trajno svjedoče Ideju Bosne i bosanski duh, to svojevrsno priznavanje, poštovanje, prihvatanje i tolerisanje drugog i drugačijeg kao modusa bitisanja jednog multidimenzionalnog grada.

Od bosanskohercegovačkog, posebno bošnjačkog političkog establišmenta na svim razinama vlasti tražimo hitno angažovanje i upotrebu svih političkih sredstava da se obezbjedi bosanskohercegovački status grada Stoca, piše u saopćenju koje su potpisali Eldin Elezović, predsjednik Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i prof. Emir Ramić, direktor Institut za istraživanje genocida, Kanada.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif