Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Zajedničko saopćenje Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom povampirenje takozvane Herceg-Bosne
BOŠNJACI AMERIKE I KANADE NAJOŠTRIJE OSUDILI ISTICANJE ZASTAVA ZLOČINAČKE HERCEG-BOSNE I POZVALI VLASTI BIH I BOSANSKE HRVATE DA SE SUPROTSTAVE POVAMPIRENJU RATNE PARATVOREVINE
Procitaj komentar

Autor: KBSA
Objavljeno: 19. November 2016. 16:11:23

Američki i kanadski Bošnjaci smatraju povampirenje takozvane Herceg-Bosne uz pomoć Republike Hrvatske povratak u prošlost koja je bila tako bolna za mnoge Bošnjake, koja je imala za cilj podjelu države Bosne i Hercegovine


U ime američkih i kanadskih Bošnjaka najoštrije osuđujemo kićenje Mostara zastavama takozvane Herceg-Bosne i Republike Hrvatske, vatromet sa Huma pored križa u "slavu" propalog udruženog zločinačkog poduhvata i projekta, te izjave kako je takozvana Herceg-Bosna, "model koji se treba slijediti", uz skandalozno veličanje presuđenih ratnih zločinaca. Ovo je jasan dokaz da agresija Republike Hrvatske i takozvane Herceg-Bosne još traje na državu Bosnu i Hercegovinu. Još je ugrožen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet bosanskohercegovačke države. Još je ogroženo civilno duštvo u Bosni i Hercegovini.

Još jednom podsjećamo da je političko, policijsko i vojno liderstvo takozvane Herceg-Bosne osuđeno od strane Internacionalnog suda za ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat. Američki i kanadski Bošnjaci smatraju povampirenje takozvane Herceg-Bosne uz pomoć Republike Hrvatske povratak u prošlost koja je bila tako bolna za mnoge Bošnjake, koja je imala za cilj podjelu države Bosne i Hercegovine. Vaskrsenje takozvane Herceg- Bosne je u suprotnosti sa evroatlanskim integracijama Bosne i Hercegovine, Izjave lidera tog vaskrsenja Dragana Čovića i njegovih saradnika o bosanskohercegovačkom putu u Evropu su lažne i neozbiljne.

Povampirenje takozvane Herceg-Bosne nije samo štetno po državu Bosnu i Hercegovinu, već i posebno za bosanske Hrvate koji imaju jedinu perspektivu u svojoj državi Bosni i Hercegovini. Sjevernoamerički Bošnjaci zato pozivaju bosanske Hrvate da se organizovanu suprostave povampirenju takozvane Herceg-Bosne i podjele Bosne i Hercegovine. Suprostavite se fašističkim vrijednostima u ime kojih su počinjeni Heliodrom, Dretelj i Ahmići koje su danas neodvojivi dio identiteta i ideologije Hrvatske demokratske zajednice. Takoće te dati najbolji doprinos jačanju vaše jedine domovine, Bosne i Hercegovine.

Američki i kanadski Bošnjaci najoštrije osuđuju bahato ponašanje policije povodom nelegalnog postavljanja zastava zločinačke tvorevine Herceg-Bosne. Umjesto da spriječe nelegalno postavljanje zastava zajedničkog zločinačkog poduhvata kojem se sudi i na internacionalnim i na domaćim sudovima, pripadnici policije prijetili su gospođi Štefici Galić koja je tako hrabro izjavila: "Ja sam Hrvatica, to nije moja zastava, ja ne želim biti pod zastavom koja je simbol Herceg-Bosne".

Na kraju sjevernoamerički Bošnjaci pozivaju bosanskohercegovački, posebno bošnjački politički establišment da upotrebom svih demokratskih sredstava odmah zaustave povampirenje takozvane Herceg-Bosne. To vaskrsenje zločinačkog udruženog poduhvata uz kontinuirano antibosanskohercegovačko djelovanje iz manjeg entiteta je stalna prijetnja bosanskohercegovačkoj državnosti. Sjevernoamerički Bošnjaci će se organizovano oduprijeti svakom pokušaju podjele Bosne i Hercegovine. Takođe ćemo se oduprijeti svakom negiranju i pokušaju da se promjene nesporne činjenice koje su utvrđene pred najvišim internacionalnim pravosudnim institucijama. Svaki pokušaj obilježavanja oživljavanja zločina ne pomaže, uvrjedljivo je za američke i kanadske Bošnjake. Dodjeljivanje nagrada osuđenim zločincima, ili slavljenje događaja koji se vežu za počinjene zločine destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu.

Takozvane Herceg-Bosne i paradržave Republike Srpske biće onoliko koliko joj to dozvoli bosanskohercegovački, posebno bošnjački politički establišment, koji moraju shvatiti da se moraju organizovano suprostaviti podjeli bosanskohercegovačke zemlje, države i društva, piše u saopćenju koje su potpisali Eldin Elezović, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif