Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
Udari na islamske svetinje od velikosrpskih novinara do pazarskog'ljiderskog' dvojca
KO I ZBOG ČEGA NAPADA I VRIJEĐA ISLAM-SKU ZAJEDNICU?
Procitaj komentar
Autor: Dr. Rešad Plojović
Objavljeno: 29. November 2016. 13:11:04

Dr Rešad ef. PLOJOVIĆ: Kada je Islamska zajednica podigla glas protiv raznih projekata koji su vodili asimilaciji kada je uspostavila i razvila odgojno-obrazovne ustanove koje su postale brana i zaustavile pomenute projekte, ona je označena kao problem, njeni čelnici su se pokušali diskredtirati, predstavljani su na najpogrdniji način, ali sve to nije dalo željene rezultate, nije udaljilo vjernike od svoje islamske zajednice i svoje uleme, već, naprotiv, doprinijelo je konsolidaciji i jačanju veze i podrške vjernika svojoj Islamskoj zajednici i njenim čelnicima.


Već nekoliko dana udarna mjesta na televizisjkim, printanim i elektronskim medijima zauzimaju napadi na Islamsku zajednicu, njene čelnike i njene aktivnosti, koji su u zadnjim danima prerasli u uvrede i omalovažavanje najvećih vrijednosti vjere Islama, kakav je Kur'an, hidžab, obrazovanje i moral.

I ako je načelo Kur'ana ne polemisanje sa bestidnicima i džahilima, shodno riječima Uzvišenog: “A robovi Mislostivog su oni koji po zemlji mirno i dostojanstveno hodaju, a kada im se bestidnici obrate, odgovaraju: „Mir s vama“! (El-Furkan 63), ipak, za rad šire javnosti, osjećam potrebu, kao i većina iskrenih muslimana, da progovorim, dignem svoj glas koliko je to moguće, kako bi oni koji žele da čuju istinu bili u prilici da je čuju.

Redovna je, skoro svakodnevna, pojava da me ljudi pozivaju i pitaju šta da rade, kako da pomognu, ima li potrebe da se organizuju i dođu da brane Islamsku zajednicu, u ovom slučaju vakuf i zgradu Islamske ustanove u kojoj je smješten Fakultet za islamske studije, traže da im se omogući da javno izraze svoju podršku onom što čini Islamska zajednica.

Posebno bih ovom prilikom spomenuo riječi jednog zabrinutog džematlije sa Pešteri, koji kaže: „Molim te pošaljite nam novinare da kažemo da mi znamo da oni koji napadaju muftiju Zukorlića napadaju Islamsku zajednicu, da on nije sam, da Islamsku zajednicu ne brani samo muftija Zukorlić, da bi ga zbog toga napadali, već je brane i spremni su je i dalje braniti mnogi muslimani ...“

Oni kojima na početku ove zadnje medijske hajke i linča nije bilo jasno da meta napada nije lično muftija Muamer Zukorlić, kojeg su pokušavali poniziti nazivajući ga: huliganom, političkim klovnom, seljakom, prostakom, mafijašem, itd., već je meta i stvarna smetnja iskrena vjera i moral, pomogla je da to shvate posljednja kolumna novinara Draže Petrovića, pod nazivom „Fakultet za fantomske studije“, u kojoj je pored niza neistina iznio i najgnusnije uvrede na račun Islama i svih muslimana.


DR. PLOJOVIĆ: Razumijem, istina je bolna, posebno za one koji su živjeli u zabludi 10, 20 ili više godina, koji su navikli da žive u laži, ali nastavak života u zabludi vodi propasti, pa koliko god da je istina teška i bolna ona se mora kazati, za nju se vrijedi boriti.
Stvarne namjere komunističkog, a kasnije i Miloševićevog režima u Sandžaku, a njegov su plod i proizvod Ugljanin i Ljajić, su bile asimilacija i nestanak muslimana.


Nije čudo kada jedan novinar profila D. Petrovića na ovaj način izražava svoje stavove o islamu i muslimanima, čije ime i nadimak su sasvim dovoljni da iole pametan musliman shvati o kome se radi, te da od onog prvog Draže ovog drugog razlikuje samo prezime, te da mu je on stvarni uzor, čiji je i nadimak uzeo, već čudi kada takve laži i uvrede, pod izgovorom slobode govora, iznosi i plasira ozbiljna medijska kuća, kakva je N1.

Zna Draža, N1 kojan prenosi i svi drugi mediji, da je neistina kada kaže da je „Muamer Zukorlić pozvao djecu da bojkotuju nastavu na Svetog Savu“, jer muftija nije pozvao da se bojkotuje nastva, jer nje nema na taj dan, već ima obilježavanje tog dana i održavanje školskih slava i priredbi, na kojima su nastavnici tjerali svu djecu da učestvuju u programu, pjevaju himnu i dive se Svetom Savi, liku koji predstavlja vrijednost u pravoslavlju a ne islamu, protiv koga muslimani nemaju ništa, sve dok se njime bave i veličaju ga oni kojima pripada, to jest dok se ne nameće njima kao vrijednost.

Zna Draža i svi drugi pomenuti, da je neistina i kada kaže da muftija Zukorlić „umjesto da se uključi u akciju „stop drogi i nasilju u školama“ on se bavi Svetim Savom“, jer jedini ko je iskreno i snažno podigao glas protiv droge i ko govori o kriminalu i narkodilerima u Novom Pazaru i šire jeste islamska zajednica i Muamer Zukorlić lično, a to potvrđuje i serijal tribina pod nazivom „Izolacija kriminala“ koje su održavane u velikoj sali Mešihata, gdje se jasno govorilo o pomenutoj temi i ukazalo na određene krugove koji učestvuju u ovom kriminalu.

Zna Draža i njegova družina, da muftija Zukorlić nije dekan Fakulteta za islamske studije, niti da on lično nelegalno gradi, kao i to da on ne predvodi „nelegalno obrazovanje“, već se Draža trudi da izvrši zadatak i dolije još neku kap ulja na vatru kako bi se ona što prije i jače rasplamsala i ostavila nesagledive posljedice.

A onda nakon svih laži Draža poseže za vulgarnim omalovažavanjem vjerskih vrijednosti, želeći oštru i zapaljivu reakciju muslimana u Sandžaku i Srbiji, po uzoru na one svjetske, kada se vrijeđao islam, da bi onda optužio Islamsku zajednicu, muftiju Zukorlića i njegove saradnike za radikalizam, ekstremizam, fanatizam, itd.


Draža poseže za vulgarnim omalovažavanjem vjerskih vrijednosti, želeći oštru i zapaljivu reakciju muslimana u Sandžaku i Srbiji


Ali ne zna Draža i njegovi jataci i mnogi drugi kojima smeta Islamska zajednica, da ih ne nabrajam, ili ne mogu da prihvate, da ovo nisu četrdesete niti devedesete prošloga vijeka, kada su se mogli klati, ubijati, silovati, batinati, omalovažavati i proganjati svi bošnjaci muslimani. Ne zna i neće da prihvati Ugljanin niti Ljaić da je prošlo vrijeme kada je bilo dovoljno optužiti uglednog bošnjaka u Sandžaku za državnog neprijatelja, koji vam po raznom osnovu smeta i stoji na put realizacije ličnih ili partijskih interesa, da bi mu bilo presuđeno po kratkom postupku.
21. vijek je uveliko zagazio i donio mnoge promjene, dao razne mogućnosti, među kojima je i ta da se vaša riječ može čuti daleko bez obzira što vas neko pokušava ugušiti i nedozvoliti da je javno kažete, donio je zakone, koji daju određena prava i zaštitu ljudima, čineći ih ravnopravnim.

Vrijeme koje je iza nas, a ono je najbolji sudija, je pokazalo da oni koji su nas bošnjake u Sandžaku predstavljali i trebali rješavati brojne probleme sa kojima se ova regija suočava, nisu ništa drugo do najveća prevara, podvala i obmana bošnjacima u Srbiji, koji su kroz lažni patriotizam, demokratiju i evropejstvo dobijali glasove umornih građana, a radili na njihovom daljem guranju u podjele, svađe, međusobna neprijateljstva i uništenje.

Danas, kada se svjetlo u Sandžaku pokušava upaliti i istina pokazati, svi oni kojima odgovara mrak i laž se bune, dižu svoj glas i optužuju one koji svjetlo i istinu donose.

Razumijem, istina je bolna, posebno za one koji su živjeli u zabludi 10, 20 ili više godina, koji su navikli da žive u laži, ali nastavak života u zabludi vodi propasti, pa koliko god da je istina teška i bolna ona se mora kazati, za nju se vrijedi boriti.

Stvarne namjere komunističkog, a kasnije i Miloševićevog režima u Sandžaku, a njegov su plod i proizvod Ugljanin i Ljajić, su bile asimilacija i nestanak muslimana.

Kada je Islamska zajednica podigla glas protiv raznih projekata koji su vodili asimilaciji kada je uspostavila i razvila odgojno-obrazovne ustanove koje su postale brana i zaustavile pomenute projekte, ona je označena kao problem, njeni čelnici su se pokušali diskredtirati, predstavljani su na najpogrdniji način, ali sve to nije dalo željene rezultate, nije udaljilo vjernike od svoje islamske zajednice i svoje uleme, već, naprotiv, doprinijelo je konsolidaciji i jačanju veze i podrške vjernika svojoj Islamskoj zajednici i njenim čelnicima.

Allahov zakon je da život na dunjaluku mora biti pun iskušenja, te da se ona povećavaju sa povećavanjem stepena imana, isto tako je Allahov zakon i da se svjetlo istine nemože ugasiti, već da će ono opstati i sijati, makar to bilo mrsko onima kojima odgovara mrak, kako kaže Uzvišeni u Kur'anu „Oni žele da utrnu Allahovo svjetlo ustima svojim, a Allah će učiniti da svjetla Njegova uvijek bude, makar krivo bilo nevjernicima“ (Saff 8).

VRHOstali prilozi:
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
» ISTRAŽIVAČKI FAŠIZAM MILOMIRKE MILE MELANK
Elmedina Muftić | 22. June 2022 14:12
» JEDNA LASTA NE ČINI PROLJEĆE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2022 17:25
» DA LI JE POSTOJANJE RS PROTIVNO MEĐUNARODNOM PRAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 20. June 2022 13:13
» IVAN ILJIN DRUGO PUTINOVO „JA“
Dr. Adamir Jerković | 19. June 2022 15:00
» PRVO IDU ZABLUDE PA ONDA STRADANJA
Amir Telibećirović | 17. June 2022 15:09
» UKRAJINSKA BORBA ZA SLOBODU
Božidar Proročić | 16. June 2022 14:03
» LUDI BALKANE MOJ
Avdo Metjahić | 15. June 2022 15:15
» RASIZAM
Aziz Hurem | 15. June 2022 13:27
» NE RADI TO DODIK ZBOG RUSA, NEGO...
Dr. Adamir Jerković | 15. June 2022 03:21
» SKRNAVLJENJE SEVDALINKE
Samir Hadzalić | 13. June 2022 20:18
» NEOBAVEZNI RAZGOVOR S PRIJATELJEM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. June 2022 14:19
Ostali prilozi istog autora:
» HALAL OLSUN, MUFTIJA!
09. November 2021 22:03
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif