Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Islamska zajednica Bošnjaka Washington
BOŠNJACI SEATLLEA OBILJEŽILI ROĐENDAN MUHAMMEDA S.A.V.S.
Autor: Fahra Kurdija
Objavljeno: 12. December 2016. 20:12:26


Nastupanjem, trećeg mjeseca po hidžretskom kalendaru, Rebi-ul evvel, u svakom muslimanu se bude sjećanja na posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Posebna pažnja se posvećuje 12-tom danu Rebi-ul evvela, jer podsjeca čovjecčanstvo na dan kada je rođen naš posljednji Pejkamber Muhammed s.a.v.s., koga je Allah dž.š. poslao da bude vjerovjesnik i uzor svim ljudima. Dvanaesti dan je zanimljiv jer je Pejkamber a.s. osim što je tog dana rođen, bas tog dana izvšio hidžru iz Mekke u Medinu a Allah dade da na taj isti dan preseli na Ahiret, vijecni svijet.Zbog značaja ovog važnog datuma i sjećanja na poslednjeg Pejkambera Muhammed s.a.v.s., u džamiji Islamske zajednice Bošnjaka Washington, održan je mevludski program koji je okupio veliki broj Bošnjaka grada Seattla, u prkos jako hladnom danu za ovo područje. Ljudi su shvatili da uz ibadet i raznovrstan program koji uvijek za njih pripremi IZBW, život ima bolji smisao. Program je učenjem Ašereta otvorio imam Begzudin ef. Jusić a onda se u zlatnu halku utapali zvuči mevluda, ilahija i recitala u kojima su svi prisutni zaista uživali. Djevojke džematskog hora “Zemzem” su briljirale izvedbom odabranih ilahija. Članice Udruženja žena “Nur” su takođe uzele učešće u programu, učenjem mevluda i illahija.Ali, iznad svega, srca prisutnih svojim nastupom su raznježili oni najmlađi učesnici, djeca ovdasnšjeg džemata i polaznici mektebske nastave. Djeca su na tečnom bosanskom jezilu čitala o događajima iz života Pejkambera, izvodili recitacije i prvi put se naši mališani okušali u izvedbi Ilahije sa malom, normalnom dozom treme.

Svi prezentirani tekstovi, odabrani iz života Pejkambera Muhammeda s.a.s.v. su doprijeli do ušiju prisutnih džematlija i naveli ih na razmipljanje.

Poslije programa koji je trajao duže nego obično, džematlije su prešle u prostorije za druženje gdje se uz čaj, kahvu i ukusnu zakusku sjelilo do komad noći. Zadovoljni se razišli sa zadaćom sebi, da tokom ovog mjeseca više snego svih drugih, čitaju i spoznaju život Allahovog miljenina Muhammeda a.s. poslanog cijelom čovječanstvu da bude uzor i putokaz.
Ostali prilozi:
» ORKESTAR “SALTOMORTALE” – PJEVAJU A NA ZLO MISLE!
Šukrija Meholjić | 19. October 2021 17:43
» PROVALA U DŽAMIJU POLJE U BOSANSKOJ DUBICI
MINA | 19. October 2021 17:32
» ZAŠTITIMO DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU
Bošnjaci.Net | 18. October 2021 21:08
» EDIN VRANJ PUŠTEN IZ PRITVORA U SRBIJI
Detektor.ba | 18. October 2021 18:43
Ostali prilozi istog autora:
» CRVENE RUŽE ZA SVAKI DAN
13. March 2016 23:56
» BAJRAM SUNCEM OBASJAN
04. October 2015 03:14
» NE LOMITE MI BAGRENJE!!!
16. October 2014 18:26
» AH, MERAKA U VEČERI RANE...
01. December 2012 13:21