Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
AMBASADA SAD-A NAKON ODBIJANJA IZDAVANJE VIZE: DODIK DA POKAŽE POZITIVNU OPREDJELJENOST ZA DEJTONSKI SPORAZUM
Autor: Oslobođenje
Objavljeno: 27. December 2016. 13:12:12


Nakon jučerašnjih izjava predsjednika RS Milorada Dodika u kojima je komentarisao odbijanje zahtjeva Američke ambasade u BiH za izdavanje vize za odlazak na inauguraciju Trumpa iz Američke ambasade u BiH oglasili su se saopštenjem za javnost.

Naime, Dodik je, nakon što je odbijen njegov zahtjev za izdavanje vize, optužio za harangu ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Nakon ovakvih optužbi, iz Američke ambasade navode da su razgovarli sa Predsjednikom Republike Srpske o njegovom odnosu prema Dejtonskom sporazumu, te suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

- Kao znak kontinuiranog opredjeljenja Sjedinjenih Američkih Država za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jačanje demokratskih principa i institucija u zemlji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hoyt Yee i ambasadorica Maureen Cormack razgovarali su sa predsjednikom Republike Srpske da bi istakli našu zabrinutost zbog njegovih nedavnih izjava i postupaka, te da bi ponovili naše ranije iznesene stavove – da protivljenje odluci Ustavnog suda predstavlja kršenje vladavine zakona, te da oni koji to čine moraju snositi odgovornost. Mi veoma ozbiljno shvatamo svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Očekujemo da će nadležne institucije rješavati pojave kršenja vladavine zakona u skladu sa zakonima BiH i podržavamo zakonski proces koji su inicirale te institucije, dok nastavljamo sa procjenom odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD.

Apelovali smo na gospodina Dodika da preduzme korake kojima će pokazati svoju pozitivnu opredjeljenost za Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te kontinuirani proces evropskih integracija zemlje, navodi se u saopštenju Ambasade SAD-a u BiH.Ostali prilozi:
» BRATUNAC: OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA BOSNE I HERCEGOVINE
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:44
» DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DAN EUROPE I DAN ZLATNIH LJILJANA
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:37
» TURKOVIĆ: VEOMA VAŽAN I PRECIZAN STAV G7 O BIH
Anadolu Agency (AA) | 06. May 2021 14:28
Ostali prilozi istog autora: