Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti BiH i 104. godine, strijeljanja 12 plavskih prvaka na Racini - genocida u Plavu i Gusinju
U NEW YORKU, 5. MARTA GENERALNA PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA “BOŠNJACI – GENOCID U KONTINUITETU“
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. February 2017. 13:02:18
Dokumentarni film “BOŠNJACI – GENOCID U KONTINUITETU“ autora Avde Huseinovića u produkciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) iz New Yorka
Nakon višegodišnje pripreme, sakupljanja historijske građe, pisanog i video materijala, istraživanja, pisanja scenarija, snimanja na autentičnim lokacijama, snimanje učesnika na filmu, preživjelih žrtava genocida, svjedoka, intelektualaca, naučnika, istraživača, poznatih javnih ličnosti, potomaka žrtava genocida, te nakon premijere i projekcija u pet gradova Sandžaka (jul / august 2016.): Plav, Gusinje, Rožaje, Bijelo Polje, Pljevlja i Novi Pazar, zatim velike premijere u Sarajevu (novembar 2016.), napokon u New Yorku, 5.marta 2017., u povodu 1.marta Dana nezavisnosti BiH i 104.godine od genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju, u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu bit će održana generalna premijera dokumentarnog filma “Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu”.

Specijalni gosti na premijeri:
- Josip Pejaković,
jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih glumaca i dramskih pisaca;
- Dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca;
- Avdo Huseinović, scenarista, publicista i novinar.

Čitatelja radi da pojasnimo, u periodu obilježavanja 100. godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju, ideja i potreba za snimanje pomenutog filma, potekla je u New Yorku od strane potomaka žrtava genocida koji žive u ovoj najznačajnijoj svjetskoj metropoli, koji su bili okupljeni u Odboru za obilježevanje 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju, koji su kasnije osnovali Bošnjačko-američku nacionalnu asocijaciju (BANA).

Podsjećamo, rukovodstvo Crne Gore na čelu sa zloglasnim kraljom Nikolom od oktobra 1912. i pa sve do kraja maja 1913., planirali su i naredili tadašnjoj vojsci Crne Gore, uključujući i sveštenike pravoslavne crkve, organizirano su izvršili istrebljenje, s namjerom potpunog istrebljenja i zatiranja tragova, tj. GENOCID. Masovni zločini nad nenaružanim civilima Plava i Gusinja, praćeni su dobro planiranim javnim i tajnim strijeljanjem, silovanjima, pljačke, nasilna masovna pokrštavanja 12,500 hiljada muslimana, Bošnjaka i Albanaca. Uz sve masove zločine nad civilama u cijelom plavsko-gusinjskom kraju, na dan 5. marta 1913., kulminirale su genocidne radnje, kada je javno strijeljano 12 plavskih prvaka pred kompletnim stanovništvom koje je izvedeno na Racini, samo iz razloga što nisu htjeli, ni tajno ni javno, da prihvate crnogorska obilježja kapu, zastavu i krst, za navodni njihov spas, dok je istovremeno nad njihovim sunarodnicima trajalo orgijanje nasilnog pokrštavanja, silovanja, pljačke...Nakon 100 godina šutnje o crnogorskom zločinu genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju, od strane svih crnogorskih državnih vlasti u kontinuitetu od 1912. pa sve do današnjih dana, te prenošenja i čuvanja istine sa koljena na koljeno, kada su samo rijetki zapisivali, potomci plavsko-gusinjskih žrtava genocida koji žive u New Yorku, svjestni Bešeskijine misli, „sve što se pamti nestaje, a što se zapiše ostaje“, te imajući u vidu genocide prije i nakon 1912., s posebnim naglaskom u vremenu čiji smo svjedoci, odnosno agresije Srbije i Crne Gore na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, koji je pripremljen sa najvećeg nivoa političkih, vojnih, kulturnih i pravoslavnih (SPC) institucija pomenutih država, a koji se konstantno negira i žrtve genocida i dalje ponižavaju, odlučili su se za snimanje dokumentarnog filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“ na bosanskom i engleskom jeziku, koji će trajno svjedočiti! Na filmu, pored svjedoka genocida, učestvuju i ugledni bošnjački, srpski, crnogorski i hrvatski intelektualci.

Kompletan rad na dokumentarnom filmu povjeren je ekipi „Pravda“ koju predvodi scenarista Avdo Huseinović, koji je u proteklom periodu snimio desetak dokumentarnih filmova o genocidu nad Bošnjacima u BiH.
S obzirom da je u Plavu i Gusinju nakon genocida 1912 /13., ponovljen genocid 1919. godine, kada su udruženo Srbija i CG pobili oko 500 najuglednijih mještana ovoga kraja, u toku je snimanje, također dokumentarnog filma o genocidu iz perioda 1912 /13. i 1919. Više o detaljima filma na premijeri i u narednom periodu.

Zato, 5. marta neka nas svi putevi vode na generalnu premijeru dokumentarnog filma „Bošnjaci – Genocidu u kontinuitetu“ koja će biti u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Ruchmond Hillu sa početkom u 6:30pm.

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
21. June 2024 16:12
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif