Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
PISMO KBSA I IRGC ANTONIOU TAJANIU, PREDSJEDNIKU EUROPSKOG PARLAMENTA
Procitaj komentar

Autor: KBSA
Objavljeno: 23. February 2017. 21:02:54
ENGLESKI / ENGLISH

Poštovani Antonio Tajani,

Članovi Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida Kanada bih se zahvaliti i čestitali Cristian Dan Preda na njegovom cjelokupnim/temeljnim izvještajem i pozitivnu ulogu koju je odigrao u donošenje rezolucije, 15. februara 2017., EU u pogledu Bosne i Hercegovine korakom penjanjem prema članstvu u EU (u pogledu BiH za korak blize prema članstvu EU). Takođe, želimo da se zahvalim Vijeću za svoju predanost napredka i ulaza BiH u EU. Veoma smo zahvalni za mnoge podsticajne (ohrabrujuce) članove parlamenta koji su govorili pravicno (posteno) o napretku Bosne i Hercegovine i napore u rješavanju etno-političkim izazovima koji i dalje podrivaju njen razvoj i spremnost za EU. Nekoliko od tih izazova koji su razmatrani uključuju etničke fragmentacije, spor ekonomski rast, visoka stopa nezaposlenosti i rizika od "odliva mozgova" - tendencija mladih obrazovanih stručnjaka u BiH da emigriraju u nadi da će pronaći adekvatnog zaposlenja.

Ovi izazovi su vrlo stvarni, kao i snaga, nada i odlučnost bosanskih ljudi da prevaziđu ove prepreke u naporima za izgradnju bolje i skladne (harmonične, složne) budućnosti za sve ljude u Bosni i Hercegovini. Mi docekujemo (primamo) te konstruktivne komentaren od strane članica EU parlament kao sto oni služe da podstaknu dalji napredak koji će biti od koristi ne samo Bosne i njenog naroda, ali i okolne susjete EU koji će imati koristi od poboljšane stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Uz to rečeno (stim što je već rečeno), bili smo apsolutno zaprepasteni sa uvredljivim netačnim iznosenem (pogrešnim iznošenjem) o Bosni od strane Edouard Ferrand. On je bio uvredljiv, ne samo u svom obraćanju ali i način na koji je snishodljivo obratio gospodinu Preda i njegovom izvještaju. neosnovane tvrdnje Edouard Ferrand je da je Bosna puna "radikalnim islamistima koji se bave džihadom" ne samo da je potpuno lažna, ali i upravo tip nacionalističke retorike koji propagiraju lideri srpskog entiteta. Ova vrsta nacionalističke propagande se koristi od strane entitetske vlade da dodatno polarizuje Srbe i hronično destabilizuje centralnu vladu Bosne i Hercegovine. To dovodi do kržljavošću napredovanja BiH u EU kroz hronične politički zastoj koji sprečava pozitivne reforme, integraciju i ekonomski rast. Suprotno onome što Edouard Ferrand tvrdi, bosanski ljudi, posebno Bošnjaci žele jedinstvenu i stabilnu Bosnu sa ubrzanim ekonomskim razvojem, kao i sklad i jednaku zaštitu svih građana Bosne bez obzira na vjeru ili etničku pripadnost. Kao što smo svi svjesni (kao sto svi znamo), bošnjački narod pretrpio u velikom broju u rukama srpskih fašista u nedavnom i bolnom ratu koji je rezultirao u genocidu nad Bošnjacima, masovnog raseljavanja i stvaranje "Republike Srpske", koji do danas hvale svoje vrijeme rata genocidne generale kao heroje.

Poštovani članovi parlamenta EU, vidjeli smo ono što je nacionalizam i fašistička retorika dovela nas do u 20. stoljeću, i mi ne možemo dozvoliti ovu vrstu mržnje govora da utiče na buduće rezolucije parlamentu EU. Podrzavamo bilo kakve konstruktivne kritike i ideje za poboljsanje jer će pomoći svim ljudima u Bosni ujediniti se, i prevazici (savladati, nadjacati) njegove izazove, i raditi na boljoj budućnosti za sve njene građane, piše u pismu koje su potpisali mr. Eldin Elezović, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i dr. Emir Ramić, direktor Institua za istraživanje genocida – Kanada.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif