Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Video-foto reportaža: Obilježen Dan nezavisnosti BiH i 104 godine od genocida u Plavu i Gusinju
U NEW YORKU NA GENERALNOJ PREMIJERI FILMA „BOŠNJACI – GENOCID U KONTINUITETU“ PEJAKOVIĆ, KURTĆEHAJIĆ I HUSEINOVIĆ PODGLI PORISUTNE NA NOGE
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 06. March 2017. 22:03:00
Foto: Ammar Krcić
(klikom na sliku možete ih uvećati)

PROGRAM JE POČEO: Musafiri iz Sarajeva, Bostona, Detroita...


U New Yorku, u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu, u nedjelju večer (5.mart), u organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) i u sradnji sa Odborom Islamske zajednice Plav-Gusinje, obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 104 godine od javnog strijeljanja 12 plavskih prvaka (5.mart 1913.), u vremenu genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju 1912. – 1913.
Također, održana je generalna premijera dokumentarnog filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“ autora Avde Huseinovića u produkciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.
Specijalni musafiri ove večeri su bili:
- Josip Pejaković, proslavljeni bosanskohercegovački glumac i dramski pisac;
- Dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma Bošnjačkih intelektualaca;
- Avdo Huseinović, autor pomenutog filma.

Dugo će se pamtiti ova nezaboravna noć uz masovno prisustvo u kojoj su obilježeni važni datumi iz historije Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kao i generalna premijera dokumentarnog filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“. Ovo je bila manifestacija institucionalnog pamćenja, podsjećanja na nevine žrtve genocida.
Ovim skupom odata je počast državi Bosni i Hercegovini i posebno rahmet žrtvama genocida od Plava i Gusinja do Srebrenice.

Dr. Kurtćehajić: ‘RS’ zovite Genocidna tvorevinaDr. Suad Kurtćehajić: RS zovite genocidna tvorevina


U povodu 1.marta, o državi Bosni je govorio dr. Suad Kurtćehajić, koji je iznio niz važnih podataka kroz vrijeme, dok se posebno osvrnuo na genocid nad Bošnjacima.
- Bošnjački narod je jako volio Jugoslaviju, a jedini koji je doživio genocid 1992-95. Nad našim narodom je počinjeno 11 genocida a samo je jedan presuđen; - genocid u Srebrenici, koji je ujedno jedan od tri presuđena genocida na našoj planeti, rekao je Kurtćehajić.

- Nakon presude najjače sudske institucije na planeti, Internacionali sud pravde u Den Haagu, više nikada nebi trebali govoriti “Republika srpska” da ne kažemo Genocidna tvorevina. Jer u formulaciji presude stoji da su Vojska i policija RS osmislili i izvršili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Naši političari ne mogu reći RS je konstanta, Bosna je konstanta!, - rekao je između ostaloga dr. Kurtćehajić koji je u toku obraćanja prekidan snažnim aplauzima.

U New Yorku Pejaković i Sarajevo obilježili rođendanDoajen bosansko-hercegovačkog glumišta: Josip Pejaković


Doajen bosansko-hercegovačkog glumišta Josip Pejaković humorom i stihovima svedaha oduševio je i podigao sve pristine na noge. Taj momenat se može samo prisustvom doživjeti. U ovoj večeri, kako je organizator najavio, Josip je slavi 69. rođendan, kojem su čestitali snažnim aplauzom:

- Nisam samo ja rođen na današnji dan. Na današnji dan je rođeno Sarajevo, - rekao je Pejaković. Sarajevo je starije od mene samo 436 godina, kaže on, navodeći historijske podatke kada se u prepisci sa Dubrovačkom republikom prvi put pominje Sarajevo.

- Sarajevo se po prvi put pominje u dokumentimna, 05. marta 1512. godine, kaže Pejaković, navodeći dokument Firuz bega bosanskog sanžagbega koji je uputio Dubrovčkoj Republici. Tako su u New Yorku po prvi put, Sarajevo i Josip proslavili svoje rođendane.

On je u nastavku izveo monodramu “Rajevosa” vješto uklapajući djelove drugih svojih drama sa kojima je osvoja publiku u Bosni i širom svjeta. Možda je umjesto bilo kojeg komentara i opisa najbolji dokaz video clip koji će čitatelje bar malo približiti da doživite makar dio atmosfere ove prekrasne večeri.


SVI NA NOGE


Pejaković je na kraju vrlo emotivno otpjevao himnu Bosne i Hercegovine čije stihove je sam napisao. Cijela sala je bila na nogama.

Inače, Pejaković je na američkoj turneji u povodu Dana nezavisnosti BiH, na kojoj nastupa pod motom: “Kako bolan nema Bosne!” Naredni nastup je u Bowling Greenu, 11. marta, te u Des Moinesu, 12. marta.Huseinović: Ovoliki broj prisutnih daje mi jedno veliko pouzdanje i atestDok državne i nacionalne institucije šute Avdo Huseinović stvara


Autor dokumentarnog filma Avdo Huseinović, u obraćanju između ostaloga je istakao:

- Vaš dolazak u ovolikom broju daje mi jedno veliko pouzdanje i atest da smo uradili nešto itekako dobro i važno za naš narod. Na ovom projektu smo počeli raditi tačno prije četiri godine, a ovdje su naša braća koji su bili arhitekte ovog projekta. Često istaknem na premijerama da u svijetu ima više od osam miliona Bošnjaka, u domovini BiH, Sandžaku, zemljama u okruženju, Turskoj i širom dunjaluka, a vidite desetak naše braće se sjetilo da pokrene ideju realizacije prvog filma, prvog video dokumenta, tri stoljeća genocida nad našim narodom, rekao je između ostaloga Huseinović.

U toku večeri prisutnima su se obratili predsjednik BANA Muharem Purišić; glavni imam hafiz Hako ef. Omeragić; predsjednik Odbora IZ Smajle Srdanović; predsjednik CAIR-a Zead Ramadan; jedan od prošlogodišnih organizatora premijere i projekcija u Sandžaku dr. Mersim Ziljkić i ispred producenata filma Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net.IDEJNI ARHITEKTI DOKUMENTARNOG FILMA "BOŠNJACI - GENOCID U KONTINUITETU"Voditelji: h. Senad Ahmetović i Jasmina Zekić
Na kraju je prikazan dvoipostani film „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“ koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Čuli su se teški uzdasi, prigušeni jecaji... suze...

Iskrenu zahvalnost upućujemo gostima iz Detroita, Bostona, Harrisbourga i Hartforda koji su specijalno doputovali radi premijere.

Posebno se zahvaljujemo svim članovima svih naših bošnjačkih islamskih zajednica u New Yorku, New Jerseyu i Albanyu čiji su članovi došli da pogledaju dokumentarni film i na ovaj način budu dio inastitucionalnog i kolektivnog pamćenja.

Program su odlično vodili Jasmina Zekić i h. Senad Ahmetović.

Uz Bošnjaci.Net cijeli tok programa pratili su i snimali BATV Adnana Rudanovića, dok su uživo prenosili preko Facebooka SanaPress NY koju vodi Kemal Hot i Sandžak TV NY Rasim Ziljkić.

Opširniji snimak:VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif