Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Saopćenje Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike u povodu jubileja - 25 godina osnivanja Armije RBiH
KBSA: 15. APRILA 1992., NASTALA JE NAJHRABRIJA, NAJHUMANIJA, NAJETIČNIJA VOJSKA NA SVIJETU – ARMIJA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: KBSA
Objavljeno: 15. April 2017. 16:04:29


15. dan mjeseca aprila 1992. godine je sigurno jedan od najznačajnijih i najvažnijih dana u višestoljetnoj historiji Bosne i Hercegovine. Tog datuma nastala je najhrabrija, najhumanija, najetičnija vojska na svijetu – Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Armija RBiH je iznikla iz potrebe za opstojnošću države i svih njenih naroda koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu. Individualna i kolektivna hrabrost pripadnika Armije RBiH će zauvijek biti upamćena i izučavana na najvišem vojnostrategijskom nivou najpoznatijih svjetskih vojnih sila. Armija RBiH je uspjela odbraniti državu od trostrane agresije, srpsko-crnogoske i hrvatske strane, ne samo odbraniti nego i poraziti agresore. Nažalost, dio bh. države pod imenom RS koji je nastao na genocudu, još uvijek je okupirana teritorija, zahvaljujući prije svega međunarodnoj zajednici koja je u odlučujućem momentu zaustavila konačnu i potpunu pobjedu Armije RBiH i oslobađanje cijele teritorije države BiH. U momentu kada je Armija BiH bila na vrhuncu snage, organizovanosti, odlučnosti, stigao je nepravedni mir koji je verificiran u Daytonu...

Armija Republike BiH priča je o znanim i neznanim junacima, o hiljadama heroja širom Bosne i Hercegovine, o našim šehidima, palim borcima, o našim invalidima i svima onima koji su utkali dio sebe u opstanak i naše pravo da živimo u našoj nam jedinoj domovini Bosni i Hercegovini. Nastanak Armije Bosne i Hercegovine i odbrana Bosne i Hercegovine od strane srpsko-crnogorskog i hrvatskog agresora je priča koja se mora pričati svaki dan i na svakom mjestu a ne samo na godišnjicu, jer to je priča koja živi sa nama i koja je dio nas. To je priča koja treba da bude znana svim našim potomcima i koja treba biti prenosena s koljena na koljeno. Poznavajući hostoriju, velikonacionalističke apetite i namjere naših komšija i susjeda i željom za nestankom Bošnjaka, historija će se ponoviti a mi trebamo biti opet spremni – odbraniti sebe i našu državu.

Svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i veteranima, upućujemo iskrene čestitke povodom jubileja 25. godišnjice od formiranja naše Armije Republike Bosne i Hercegovine, piše u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

VRHOstali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif