Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

KAKO PROVESTI RAMAZAN
Autor: Abdullah ef. Hodžić
Objavljeno: 26. May 2017. 14:05:33
Bismillahir-Rahmanir-Rahim

“O vjernici! Propisuje vam se post kao što je propisan i onima prije vas, da biste bogobojazni bili.”
(El-Bekare, 183)
“Najdraža dobra djela Allahu, dž.š., su ona u kojima čovjek ustraje pa makar bila i mala.” (Hadis)Abdullah ef. HODŽIĆ: Ramazan je poseban jer je sav protkan ibadetom tokom cijelog mjeseca, pa snagu treba rasporediti da se započne, provede i završi a da čovjek dođe do cilja neiscrpljen. Zamislimo mjesec ramazan kao maraton gdje maratonci umjesno raspoređuju snagu i stignu na cilj a da ne kolapsiraju. To je maraton ibadeta koji traje trideset dana, nakon kojeg se čovjek osjeća duhovno jačim, tjelesno vitalnijim, umno svježijim a cijelim bićem poletnijim i pripremljenim za narednih jedanaest mjeseci i cijeli život. Ramazan je mjesec kada se srca pune i čeliče duhovnom energijom koja ga motiviše i inspiriše da hodi putevima uspjeha u svim sferama života. Tako mu’min traga, osvaja i poklanja, a ne čeka milostinju pasivno i živi parazitski u snovima i praznoj nadi.
Nakon mjeseca redžeba, evo danas završava mjesec ša’ban, a od večeras nastupa blagoslovljeni mjesec ramazan. Dva prethodna mjeseca su bila izvanredna prilika da se pripremimo za najodabraniji mjesec ramazana. Naravno, priprema je trebala početi puno prije ramazana. Neki su tu priliku iskoristili a mnogi nisu. Sve pripreme treba planirati. Inače, ako se želi biti uspješan, sve u životu treba planirati i ustrajan biti.

Šejh Ebu Bekr El-Belkijj je divno rekao u pogledu planiranja i pripreme za ramazan: “Mjesec redžeb je mjesec sjetve, mjesec ša’ban je mjesec zaljevanja i uzgajanja usjeva, dok je ramazan mjesec žetve.” Šejh El-Belkijj nas uči da planiranje počinje dva mjeseca prije ramazana.
Sada se postavlja pitanje šta je sa onima koji nisu ništa posijali i nikako nisu planirali prije ramazana. Ulema kaže da takvi ne trebaju da gube nadu. Oni kažu da se tokom prvih deset dana ramazana sije, tokom druge trećine se usjevi zaljevaju i kultivišu, a u posljednjoj trećini ramazana se beru plodovi onoga što smo posijali. Drugim riječima, svaki dan i svaku noć blagoslovljenog mjeseca ramazana treba maksimalno i na najbolji mogući način iskoristiti.

TERAVIH-NAMAZ 20 REKATA ZA SVE IMAME I DŽEMATLIJE: Jedan od načina da iskoristimo ovaj blagoslovljeni mjesec je da klanjamo teravih-namaz, koji se klanja samo tokom ramazana i to poslije jacije a prije vitr-namaza. U doba hazreti Omera, r. a., teravija se sastojala od dvadeset rekata, a po direktivama Rijaseta Islamske zajednice u BiH svi imami su dužni klanjati, kao i do sada, dvadeset rekata. Stoga molim sve klanjače da se pridržavaju ove fetve i ostanu u džamiji do okončanja namaske dove. Ne dozvolimo da ulazimo u džamiju i iz nje izlazimo kad je kome ćejf. Nastojmo u džamiji biti prije okončanja ezana i sve dok imam ne prouči dovu. Držimo se reda, budimo disciplinirani i ne remetimo harmoniju džemata. Nekoliko dodatnih minuta nas neće ništa koštati i bit će od velike koristi nama lično i cijelom džematu.
Najobligatnija dužnost današnjih muslimana, posebno nas u BiH, je da sačuvamo jedinstvo u i izvan džamije. A ako nismo jedinstveni u džematu, kako ćemo biti jedinstveni u životu?! Samo jedinstvom ćemo sačuvati sebe, svoju vjeru, porodicu, džemat i domovinu. Na vrhu piramide naših obaveza je naše jedinstvo, naročito u namazu, koji je temelj vjere. Poslije jedinstva, koji je za nas strogi farz, dolaze vadžibi, pa tek onda sunneti, a nikako obratno. Znate kad su se u nekoj džamiji u Egiptu žučno raspravljali o tome hoće li klanjati teraviju od osam ili dvadeset rekata, pa im je čuveni da’ija Hasan El-Benna rekao da je bolje nikako da ne klanjaju teraviju a da sačuvaju jedinstvo. Danas, nažalost, i kod nas i u svijetu, izgleda da nerazumijevanje i zloupotreba vjere razjedinjuje a ne povezuje muslimane!!DVA REKATA NAFILE SVAKU NOĆ: Kada dođemo kući, poslije jacije i teravih-namaza, nastojmo klanjati makar dva rekata noćnog namaza. To svako može jer za to nije potrebno puno vremena. To je i prilika da se obratimo svome Gospodaru sa dovama za sve naše potrebe, kao i za potrebe naše braće i sestara, rodbine, prijatelja, poznanika, pa i cijelog čovječanstva. Dakle, samo dva rekata su kratka i lahka a kod Allaha, dž. š., vrlo vrijedna. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Najdraža dobra djela Allahu, dž.š., su ona u kojima čovjek ustraje pa makar bila i mala.” Svako veče klanjajmo dva rekata nafile i učimo dove. Što je šlag za tortu, to je dova za ibadet, jer je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Dova je srž (mozak, esencija, srce) ibadeta.”

IBADET CIJELOG RAMAZANA A NE SAMO ZA 27. NOĆ I BAJRAM: Budimo ustrajni u ibadetu tokom cijelog ramazana jer je ramazan najodabraniji i najblagoslovljeniji mjesec. Ne propustimo ni jednu teraviju u džematu. Obavežimo se na to na početku ramazana i ne malaksajmo. Ne budimo kao oni koji se pojave u džematu na početku ramazana da bi potom nestali i ponovo se pojavili za 27. noć, misleći da će tada pobrati sve sevape, iako je Poslanik, s.a.v.s., rekao da Lejletul-Kadr tražimo u posljednjoj trećini ramazana. Osim onih koji dođu u džamiju samo za 27. noć ramazana, ima i onih koji se pojave samo na Bajram, i opet spavaju do narednog Bajrama i ramazana!! I oni su muslimani, ali vrlo slabi jer islam nije samo za Bajram ili 27. noć ramazana, već tokom svih 365 dana u godini.
Namjerno kažem 27. noć a ne Lejletul-Kadr jer oni dolaze baš za 27. noć. Nećemo sada o onima koji nikada ne dolaze u džamiju, već ih donesu pred džamiju mrtve na tabutu! A još uvijek se nađe pokoji kojeg čak ni mrtvog ne donose pred džamiju jer na vječni svijet odlazi bez dženaze?! Subhanallah! Allahu ekber! No, njegovo pravo ima da se poštuje jer će svako sam za sebe odgovarati na Sudnjem danu. Uzvišeni Allah je objavio revelaciju, poslao poslanike, dao čovjeku zdrav razum i slobodu izbora, ali ga je učinio i odgovornim za svoj izbor i svoja djela.

RAMAZAN KAO MARATON: Ramazan je poseban jer je sav protkan ibadetom tokom cijelog mjeseca, pa snagu treba rasporediti da se započne, provede i završi a da čovjek dođe do cilja neiscrpljen. Zamislimo mjesec ramazan kao maraton gdje maratonci umjesno raspoređuju snagu i stignu na cilj a da ne kolapsiraju. To je maraton ibadeta koji traje trideset dana, nakon kojeg se čovjek osjeća duhovno jačim, tjelesno vitalnijim, umno svježijim a cijelim bićem poletnijim i pripremljenim za narednih jedanaest mjeseci i cijeli život. Ramazan je mjesec kada se srca pune i čeliče duhovnom energijom koja ga motiviše i inspiriše da hodi putevima uspjeha u svim sferama života. Tako mu’min traga, osvaja i poklanja, a ne čeka milostinju pasivno i živi parazitski u snovima i praznoj nadi.UMJERENOST U IBADETU: Eto, to je, između ostalog, Ramazan. Popravljajmo se polahko a sigurno. Za početnike nije dobro da pretjeruju u ibadetu jer je moguće da malaksaju i prestanu sa ibadetom. Znam neke koji su doista bili dobri i vrlo ustrajni, da bi na kraju nestali, pa se pitam da li su uopšte živi jer nikako ih ne vidim. Iako živimo u malom mjestu, ne viđamo se i ne susrećemo dugo, baš kao da živimo u nekoj mega metropoli gdje se ljudi rijetko susreću. Još je gora stvar što se zaboravimo, ne zovemo i ne posjećujemo jedni druge. Nažalost, pridržavamo se onog pravila: Ma, šta me briga!! A tako nije postupao Allahov Poslanik, s.a.v.s.
Da sada ne govorim o našim kapacitetima svjetskog renomea koje anatemišemo, osuđujemo i na marginu guramo, a sve zarad svojih egoističkih, trivijalnih i efemernih interesa. Ramazan je prilika da se doista promijenimo i postanemo dostojni imena čovjek, mu’min i musliman. Iz ramazana trebamo izaći čisti od grijeha, srca bez hrđe, djela čiji plodovi će biti vidljivi i onda kada je oko njih glib. A svijet je baš u velikom glibu.

TRI MUKABELE: HAFISKA, MJEŠOVITA I ŽENSKA MUKABELA: Ove godine će u Bijeloj/Glavnoj džamiji mukabelu učiti četverica hafiza, poslije podne-namaza, pa je poželjno da se ta mukabela omasovi, poput mukabele u Begovoj džamiji u Sarajevu i kao u Gradačcu ili nekim drugim džamijama diljem BiH. Ova mukabela je za džematlije svih gradskih džemata, kao i svih džemata MIZ Gračanica, pa molim sve imame da svoje džematlije obavijeste o tome. Ovoj mukabeli prisustvuju muškarci i žene.
Sehurska mukabela se uči poslije zore a prije sabah-namaza i ona je također mješovita. Žensku mukabelu uče samo žene i ona počinje u 11:00 sati do podne-namaza.

I’TIKAF I NOĆNI NAMAZ U POSLJEDNJOJ TREĆINI RAMAZANA: Posljednja trećina Ramazana mi je najdraža jer je godinama provodim u itikafu i predvodim noćni namaz, otprilike 45 minuta nakon jacije i teravih-namaza. E, taj noćni namaz je praznik za oči a mehlem za dušu. Na njeg dolaze džematlije iz mjesta udaljenih i po 25 km. Allahu ekber! Ta ljepota se ne može opisati limitiranim riječima, Treba jednostavno doći, vidjeti i doživjeti. Divno, doista divno! Hvala Allahu, dž. š., za ovu neprocjenjivu blagodat. Opet molim sve imame da o tome obavijeste svoje džematlije, a svakom imamu, koji želi, dajem priliku da uzme učešća u predvođenju noćnog namaza. Zainteresirani neka mi se sami jave.
To su samo neki od prijedloga kako iskoristiti blagoslovljeni mjesec ramazan, kako planirati i ustrajati u ibadetu, te uspjeti, Allahovom voljom, na dunjaluku i ahiretu. Uzvišeni Allahu, ukabuli naš post, naše učenje Kur’ana, naše teravije i sve namaze, naše dove i sve vrste našeg ibadeta i omogući nam da ovaj ramazani-šerif ispostimo u zdravlju i rahatluku, te niz drugih dočekamo u boljoj i prosperitetnijoj državi Bosni i Hercegovini, gdje će svi živjeti ljepšim i ugodnijim životom. NEKA VAM JE SRETAN, USPJEŠAN I BLAGOSLOVLJEN RAMAZANI ŠERIF!Autor je imam Bijele džamije u GračaniciOstali prilozi:
» INZKOV ZAKON NE ODNOSI SE SAMO NA ZABRANU NEGACIJU GENOCIDA, VEĆ I NA ZABRANU NEGACIJE HOLOKAUSTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2021 20:19
» GDJE JE OBRAZ ČOVIĆU I ŠAČICI NJEGOVIH HADEZEOVACA
Davor Krile, Slobodna Dalmacija | 02. December 2021 16:11
» BOŠNJACI - BORBA PROTIV GENOCIDA TRAJE
Mehmed Meša Delić | 01. December 2021 18:49
» HOLLYWOOD, BOLLYWOOD, BOSNNYLOOD
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2021 14:58
» HOUSE OF ONE
Aziz Hurem | 30. November 2021 14:57
» DA LI SU NAM ZNANE ALLAHOVE / BOŽIJE PORUKE?
Mr. Milan Jovičić | 30. November 2021 14:56
» POTURI U SREDNJOVJEKOVNOM I OSMANSKOM PERIODU BOSNE
Ferid Ferko Šantić | 28. November 2021 15:24
» DENIS ZVIZDIĆ KANDIDAT „TROJKE“ ZA PREDSJEDNIŠTVO BIH?
Mr. Milan Jovičić | 28. November 2021 12:54
» ILI HERCEG-BOSNA ILI INTERVENCIJA HRVATSKE!
Dženana Karup Druško | 23. November 2021 17:21
» VODIČ I CJENOVNIK LIJEČENJA U TURSKOJ
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 22. November 2021 02:19
» DODIK JE RUKAVICA MRAČNIH GENOCIDNIH SILA
Avdo Metjahić | 21. November 2021 19:26
» POSLJEDNJE ZBOGOM VELIKOM AKADEMIKU MUAMERU ZUKORLIĆU
Prof. dr. Ibro Skenderović | 18. November 2021 14:27
» VANJSKA POLITIKA KANADE PREMA DRUGIMA U SVIJETU
Lena Demirović | 17. November 2021 17:35
» MAŠTOVITE LAŽI LAMIJE BEGAGIĆ
Elmedina Muftić | 17. November 2021 16:59
» ŽRTVE VREMENA U KOME JE I DUVAR IMAO UŠI
Sead Zubanović | 15. November 2021 21:04
» MOJE SJEĆANJE NA RAHMETLI AKADEMIKA MUFTIJU DR. MUAMER-EF. ZUKORLIĆA
Dr. hfz. Haris Hadžić | 15. November 2021 03:28
Ostali prilozi istog autora:
» NOBELOVA NAGRADA: IBRETA RADI
17. December 2019 15:37
» VELIKA POBJEDA NA BEDRU
15. June 2017 21:39
» GRIJEH SE UŠUNJAO U NAŠE KUĆE
28. January 2017 14:13
» ČOVJEČE, NE BUDI AROGANTAN
14. January 2017 00:03
» ČUDESNA MOĆ ISTIGFARA
14. October 2016 17:47
» FARAON, MI I NAŠI NAJBLIŽI
23. September 2016 20:55
» RAMAZAN PROĐE, ŠTA SADA?
18. July 2016 13:51