Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Foto-video reportaža sa predavanja “Bosna od početaka do danas i Sandžak otrgnut od Bosne”
AKADEMIK DR. KURTĆEHAJIĆ ODRŽAO PREDAVANJE U NEW YORKU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. July 2017. 20:07:45


Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu akademik prof. dr. Suad Kurtćehijić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca (FBI), kojeg smatraju da je jedan od vodećih intetektulaca u BiH, u subotu, 1. jula 2017., održao je predavanje u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu.

Predavanje je održano u organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje (IZiKCPGNY) i Bosansko-hercegovačkog islamskog centra New York (BHICNY).

Akademik dr. Kurćehajić govorio je na teme: “Bosna od početaka do danas i Sandžak otrgnut od Bosne”.Moderator je bio dr. Mesim Ziljkić, portparol BANA, koji je u samom uvodu prisutnima iznio nekoliko važnih podataka iz biografije našeg gosta.

U historijskom času akademik dr. Kurćehajić prisutne je proveo kroz dugu hiljadugodišnju historiju Bosne i najvažnije datume naše domovine, preko koje su se lomila mnoga carstva. Ono što je važno istaći, Bosna iako je napadana od mnogo jačih vojnih neprijatelja, ipak nikada nije pala a da snažno nije pružila otpor, braneći svoje granice i identitet.

Akademik dr. Kurćehajić je također govorio o dramatični dešavanjima i prevarama oko Sandžaka i kako je otrgnut od matice Bosne. Istakao je zasjedanje ZAVNOS-a, te ulogu i zalaganje Rifata Burdževića Trša i Sretena Vukosavljevića.

U vremenu 40. godišnje Austro-ugarske vladavine, zabrana identiteta, bosanskog jezika, ne može da vjeruje da su Bošnjaci su zaboravili 900 godina svoje bogate historije kao i vraćanja naziva - Bosna. Akademik dr. Kurćehajić je također istakao, da su Bošnjaci sto godina bili u amneziji, te da je došao vakat da se Bosna i naš narod brane pameću.

Govorio je o Bošnjacima u Bosni sa sve tri religije: islamske, pravoslane i katoličke, te recitovao pjesmu Safvet bega Bašagića, koji stihovima jasno ukazuje o namjerama otimanja nacionalnog imena – Bošnjak, odnosno srbiziranju pravoslavaca i kroatiziranju katolika. Posebno je naglasio da bošnjački intelektualci nisu sačuvali bošnjački identitet već obični narod. Pojašanjavajući da su se intelektualci povijali raznim režimima i radi ličnih pozicija izjašnjavali da su Srbi, Hrvati, Crnogorci…

Također je govorio o ulozi oca srpske nacije Dobrice Ćosića citirajući ga: -„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“
-„Laž je srpski državni interes.“
-„Laž je u samom biću Srbina“.
-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“
-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“Akademik Kurtćehajić je govorio o manjem bh entitetu koji je stvoren na genocidu nad Bošnjacima, te o važnosti presude pred Međunarodnim sudom pravde, naglašavajući detalje presude da su Vojska i Policija RS-a planirali i počinili genocid, time da na temeljima međunarodnog prava taj entitet mora biti ukinut. Također je ukazao da su Srbi, Bošnjaci i Hrvati konstitutivni narodi kako u državi, ali i u tome entitetu i da po tome sam naziv mora biti promijenjen jer je diskriminirajući.

Kurtćehajić iako je rekao da Milorad Dodik kada je došao na vlast nije bio nacionalista, dok sada jeste, upoređujući ga sa Slobodanom Miloševićem, koji je sada otvorena prijetnja za mir u Bosni ali i cijelom regionu. Iako vjeruje da rata neće biti, ipak je naglasio: “Svi morfaju biti svjesni da će Bošnjaci bezrezervno braniti Bosnu”!U toku predavanja predstavio je svoje dvije nove knjige; udžbenik sa preko 700 stranica „Prilozi za politički sistem Bosne i Hercegovine” u izdanju Futur Arta, Sarajevo februar 2017., i „Pravno – politička promišljanja o Bosni" (Juni 2017).

Na kraju ove večeri obratio se i Azem Dervišević, predsjednik KBS, koji je specijalno za ovu priliku doputovao iz Bostona.

Sljedećih dana akademik dr. Suad Kurtćehajić održat će predavanje u Bostunu i Floridi, do će 9.jula u 7:00pm u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru u povodu 11. jula – Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH, govoriti na temu: “Velikosrpska ideologija i genocid u Srebernici”.

Preporučujemo vam da pogledate video koji je snimo urednik Plav-gusinje-sandzak.com/:VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif