Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Foto - video reportaža iz New Yorka u povodu 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH
AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ: NAKON PRESUDE ZA GENOCID NAD BOŠNJACMA U SREBRENICI NEMOGUĆE JE DA POSTOJI REPUBLIKA SRPSKA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 10. July 2017. 18:07:11

Jasin i dova pred duše šehida - žrtava genocida


U povodu 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH, u subotu, 9. jula 2017., u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru u New Yorku priređen je komemorativni program. Na samom početku prikazana je skraćena verzija dokumentarnog filma „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ autora Avde Huseinovića u produkciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije. Film je idejni projekat plavsko-gusinjskih potomaka žrtava genocida 1912./13. i 1919., i snimljen je u povodu 100. godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju.

Zatim je pred duše šehida, žrtava genocida, proučen Jasin i dova, koji su proučili imami u BHICNY Idriz ef. Budimlić, mr. Senahid Halilović i hafiz Hako ef. Omeragić, gl. imam u Islamskoj zajednici Plav-Gusinje u New Yorku.

U drugom dijelu komemorativne večeri, dr. Damir Huremović, predsjednik Odbora BHICNY je najavio specijalnog gosta, profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, akademika dr. Suada Kurtćehajića, predsjednika Foruma bošnjačkih intelektualaca, koji je održao predavanje na temu: „Veliko-srpska ideologija i genocid u Srebrenici“.Dr. Kurtćehajić je kroz cjelokupno predavnje prisutne proveo kroz najvažnije historijske tokove države Bosne i Bošnjaka.

- Mi smo imali najaču državu na Balkanu u vrijeme bosanskog kralja Tvrtka Kotromanića, 1391. godine, rekao je dr. Kurtćehajić dajući niz historijskih važnih podataka.
O Bošnjacima Kurtćehajić je rekao: - Nama stalno nameću da mi nemamo identiteta, da ne znamo ko smo itd., a znamo da nije tako, jer u Bosni nije bilo ni Srba ni Hrvata. Najzad o nama Bošnjacima i ko je živio u Bosni, o tome su pisali Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Ilija Garašanin... Da je u to vrijeme u Bosni bilo Srba i Hrvata, oni sigurno nebi pisali o Bošnjacima pravoslavne, katoličke i muhamedanske vjere, kako su navodili.

Profesor dr. Kurtćehajić je također govorio o Srbiji i Crnoj Gori u periodu agresije, te manjem bh. entitetu koji je stvoren genocidom nad Bošnjacima, te od Daytonskom mirovnom sporazumu i osvrt na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom su Srbija i Crna Gora ukorene da nisu spriječile genocid nad Bošnjacima, a mogli su. I posebno presuda da su Vojska i policija „Republike srpske“ planirali, naredili i počinili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.
PREŽIVJELA ŽRTVA GENOCIDA: Mr. Senahid Halilović
- Daytonski sporazum ima mogućnost da se ospori zbog genocida u Srebrenici. Ali dok se Dayton ne ospori, treba vršiti pritisak preko odredbi koje već postoje, sve u cilju jačanja Bosne. Treba istovremenu ići na Sud u Strazbur, da se pravno-sudski ospori naziv „Republika srpska“! Jer u tome dijelu države, odnosno entitetu, žive konstutativni narodi Srbi, Bošnjaci i Hrvati, i ne može se zvati samo po jednom narodu, kaže dr. Kurtćehajić. I nastavku je naglasio:

- Trebamo upoznavati svijet da imamo paradoksalnu situaciju u Bosni. Imamo genocid koji je počinjen prije Daytona, imamo Dayton koji je stvoren kada se nije znao kapacitet genocida i kada je stvoren entitet; i imamo sudsku presudu Međunarodnog suda pravde nakon Daytona na bazi događaja (GENOCID) koji je počinjen prije Daytona.
Tražimo da nam pojasne, kako može Republika Srpska da uopšte egzistira, nakon što je Međunarodni sud pravde presudio i dao formulaciju da su njena vojska i policija tj. njene institucije osmislile i izvršile najveći zločina na planeti, tj. genocid.
Na ovim osnovama mora da se razvija politika bilo koje političke opcije u Bosni i Hercegovini, bilo koje stranke, pojedinca, - istakao je akademik dr. Kurtćehajić.
Na kraju večeri prisutni su postavljali pitanja i davali mišeljenja o situaciji u Bosni. Posebno zapažene stavove je iznio mr. Senahid Halilović koji je jula 1995. godine prošao srebrenički put smrti i preživio genocid u Srebrenici. Nažalost njegov otac i tri brata su međudesetak hiljada srebreničkih žrtava genocida.

Da naglasimo da su predavanja u New Yorku u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu i BHICNY u Astoriji održana u organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje (IZiKCPGNY) i Bosansko-hercegovačkog islamskog centra New York (BHICNY).

Skup su pratli Bošnjaci.Net, uživo iz bh. centra Plav-Gusinje-Sandžak.com i SANAPRESS.


Scene iz filma Bošnjaci - Gencid u kontinuitetu

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif