Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) relevantnim međunarodnim faktorima i institucijama u BiH u povodu prijetnji hrvatskog delegata Marija Karamatića u Predstavničkom domu BiH, izazivanje međuvjerske i međunacionalne mržnje
KARAMATIĆ GOVOROM MRŽNJE PROTIV DRŽAVE BIH IZAZIVA MEĐUNACIONANU MRŽNJU I BLATI NAJVEĆE ISLAMSKE SVETINJE
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 23. July 2017. 20:07:23

Hrvatski delegat Mario Karamatić, rudarski tehničar po zanimanju, bez ijedne stručne reference, zloupotrebljava govornicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kao megafon ustaške zločinačke tvorevine Herceg Bosne čiji se politički čimbenici i bojovnici sa vrha piramide nalaze iza zidina haške hapsane - Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije; dakako za ratne zločine nad Bošnjacima i Srbima u BiH.


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje obraćanje na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH od strane hrvatskog delegata Marija Karamatića, koji je zaprijetio nestankom države BiH, time djelujući protiv Ustava BiH, šireći otvorenu mržnju protiv države, što nas podsjetio na srpsko-crnogorskog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa početka ‘90-tih i trodržavne genocidne agresije na BiH, Bošnjake i sve one koji se nisu uklapali u veliko-nacionalističke projekte komšija i susjeda.

Nakon što je hrvatski delegat Mario Karamatić, rudarski tehničar po zanimanju, naravno bez ijedne stručne reference, iskoristio govornicu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i zaprijetio nestankom Bosne i Hercegovine, citiramo: „Ja vas upozoravam sve, ukoliko još jednom se dogodi da se neko u ovoj zemlji usudi drugome nametnuti predstavnike, to će biti kraj ove zemlje“, što jeste direktan atak na državu i Ustav BiH, sa čime bi se trebale ozbiljno pozabaviti institucije države.

S druge strane više je nego očito da Karamatićeva intelektualna ograničenost ne može da spozna kako se mijenja Izborni zakon u jednoj državi. Time je sasvim jasno, posebno ako uzmemo u obzir Popis stanovništva, iz 2013. ili iz 1991. godine, sve jedno, da je Izborni zakon u BiH kakav treba biti, Karamatić kao već poznati prevarant koji je na nezakonit način stekao pravo na vojnu mirovinu, a koji je očito zalutao u politici, sa osvojenih 1666 glasova na posljednjim izborima nebi mogao ući u Dom naroda. Ali ovaj (daytonski) Izborni zakon mu je omogućio da uđe sa minornim brojem osvojenih glasova, što jeste sramota za jedno demokratsko društvo, gdje manjina pokušava da dominira nad većinom. Zato sada zloupotrebljava govornicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kao megafon ustaške zločinačke tvorevine Herceg Bosne čiji se politički čimbenici i bojovnici sa vrha piramide nalaze iza zidina haške hapsane - Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije; dakako za ratne zločine nad Bošnjacima i Srbima u BiH.

Nakon upućene prijetnje iz Doma naroda PS BiH, hrvatskom zastupniku Karamatiću javno je skrenula pažnju publicista Elmedina Muftić, kolumnistica web magazina Bošnjaci.Net, koja je između ostaloga napisala: Fašističke izjave ostavite za ispuhivanje na ustaškom koncertu Tompsona, a u institucijama države se ponašajte u skladu sa etičkim kodeksom, koga očito nikad niste očima vidijeli. Te ideje o nestanku BiH ste trebali sahraniti zajedno sa Tuđmanom, Bobanom, Šuškom, jer Bosna je bila, Bosne ima i Bosne će biti, što prije to prihvatite činjenice lakše ćete živjeti.


Profil Karamatića (Print screen - kliknite na sliku za uvećati)


Hrvatski delegat Mario Karamatić na svom Facebook profilu je prenio link sa objavljenim pismom, njemu je namijenjeno i dobro je uradio, ali je pored raznih uvreda na račun autorice, izazvao vjersku i nacionalnu netrpeljivost prema Bošnjacima, odnosno muslimanima i islamskim svetinjama. Svojim komentarima je vrijeđao najdublje osjećaje Bošnjaka koji svjedoče islam kao religiju. Tačnije, Mario Karamatić je odgovarajući na komenatar mržnje i vulgarnosti jednog od svojih prijetelja na Facebooku, izvjesnog Bože Protrka koji je napisao: „Šta komentarišete te balijetine nabi ih na k.... nek slušaju odžu kako vije ko ćuko“, ovako je Karamatić odgovorio:

- „To slušaju svakako, ovo da čuju, to jest pročitaju nešto drugačije“.

Nazvati imama “ćukom”, a ezan kao poziv za molitvu “vijanjem”, to potvrditi i podržati - hrvatski zastupnik u Domu naroda BiH je najdublja uvreda vjerskih osjećanja svakog čovjeka, a posebno muslimana. Težina ovakve rasističke, islamofobične, slobodno se može reći i fašističke izjave je utoliko veća, jer dolazi od hrvatskog zastupnika koji je član u najvišim institucijama vlasti, osobe koja se bavi politikom i koja učestvuje u kreiranju prilika i odnosa u državi Bosni i Hercegovini.


Upisani komentari Karamatića i družine (Print screen - kliknite na sliku za uvećati)


Bez obzira na intelektualnu ograničenost hrvatskog delegata, ipak ako se ovako ponašaju političari, ako je normalno da jedan zastupnik u Domu naroda BiH nesmetano i bez poziva na odgovornost i sankcije može da prijeti nestankom države, isto tako da nesmetano i bez sankcija može da vrijeđa pripadnike drugih religija, onda se nije čuditi što nam se na terenu i dvadeset dvije godine poslije agresije i genocida, veličaju ratni zločinci, skrnave džamije, negira genocid. Zar nema niko da ispred institucija države BiH nadgleda i prati rad zastupnika / parlamentaraca po socijalnim mrežama, šta pišu, kakav govor mržnje ispisuju, ratne zločince veličaju, najzad poput ovog hrvatskog zastupnika koji ratnog zločinca Slobodana Praljka naziva herojem i čiju sliku drži na profilu.

Zato ćemo mi patrioti države Bosne i Hercegovine, pripadnici svih naroda i religija, posebno naglašavamo – mi Bošnjaci, odlučno istrajati u borbi protiv svih separatističkih, rasističkih, nacionalističkih, ali i islamofobičnih pojava, koje su sve prisutnije u BiH.

Mi građani Bosne i Hercegovine, zahtjevamo od Doma naroda PS BiH kao i svih relevantnih institucija u državi da najoštrije osude i sankcionišu ovaj namjerni incident, koji nije prvi, nego je postao normalna pojava u javnom djelovanju hrvatskog zastupnika Marija Karamatića.

Zahtjevamo od OHR-a da se oglasi i sankcioniše sve one koji upućuju prijetnje o nestanku države BiH. Također da ispitaju ovaj slučaj Karamatića i da javno zauzmu stav!

Tražimo javno izvinjenje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) čiji je član Mario Karamatić da upute javno izvinjenje građanima BiH, posebno Bošnjacima - muslimanima za riječi uvrede koje su im upućene protiv najviših svetinja. U protivnom ćemo smatrati da je Karamatić ‘megafon’ i HNS-a, odnosno da Karamatić govori šta HNS misli!

Očekujemo da Katolička crkva u BiH u svjetlu kršćanskog nauka koji poziva na mir i poštivanje drugih i drugačijih, najoštrije osudi izjavu Marija Karamatića, te time spriječiti dalje širenje vjerske mržnje.

Tražimo da se hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, izvini za salve uvreda koje su upućene Bošnjacima od strane njegovog koalicionog partnera Marija Karamatića, ali i njegovih pristalica.


Podrška ratnom zlikovcu Profil Karamatića (Print screen - kliknite na sliku za uvećati


Pozivamo Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine također da reagira na uvrede protiv islamskih svetinja od strane hrvatskog zastupnika Marija Karamatića.

Pozivamo Islamsku zajednicu u BiH da zauzme stav po pitanju uvreda na račun imama i ezana, uopće islamskih svetinja, koje je na Facebooku napisao sa svojim bliskim prijateljima hrvatski zastupnik Mario Karamatić.

Očekujemo da svi prozvani najoštrije osude ili sankcionišu ovakvo ponašanje hrvatskog zastupnika, kako bi se nastavilo putem izgradnje prosperitetnog društva i normalnog političkog ambijenta u kojem je moguć dijalog i koji će omogućiti dalji put BiH ka Europskoj uniji.

Na kraju ističemo, da je ispod svakog moralnog dostojanstva unatoč demokratskim pravima i slobodama, da osobe ovakvih moralnih i ljudskih kvaliteta bivaju kandidirane i birane u institucije države, posebno kada se zna da se radi o prevarantu o kojem su već pisali mediji, da je na nezakonit način stekao pravo na vojnu mirovinu i da je do sada nepoznato da li je prisvojena sredstva vratio. Ako nije, zašto šuti Tužilaštvo i sudske institucije?!

Karamatić jeste sramota za hrvatski narod, time smo ubijeđeni da vrijeđa hrvatsku inteligenciju, zato je za nadati se da će hrvatska inteligencija i narod ispraviti grešku na narednim izborima.
Generalno zastupnici poput Karamatića jesu najveća sramota za narod iz kojeg su birani i kojeg predstavljaju, ali su također velika mrlja na imidžu države u čije institucije su izabrani, piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA).


Jedan od ranijih postova na Facebooku i žal za zločinačkom tvorevinom

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» HAJRAT ČESME ZUVDIJE - ZUVDA BARJAKTAREVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. July 2024 15:28
» KATUN KOLJENOVIĆA-DRAGULJ PROKLETIJA
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 17. July 2024 16:16
» PLAV U CENTRU PAŽNJE POČELI 24. DANI BOROVNICE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. July 2024 17:57
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif