Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

CHICAGO: AKADEMIK DR. KURTĆEHAJIĆ NA DANU NEZAVISNOSTI GOVORIO O POVIJESNOM HODU BOSNE
Autor: ICNAB
Objavljeno: 07. March 2018. 15:03:27

Kliknite na sliku za pogledatio video snimak iz Chicaga


U subotu, 3. marta, u velikoj sali centra "SABAH" u Čikagu na svečanoj večeri u prisustvu oko 400 gostiju, obilježen je 26. po redu Dan nezavisnosti moderne BiH. Polaznici mekteba i bosanske škole su izveli program, koji je sve oduševio, a vrhunac zadovoljstva je došao kada se za govornicom pojavio akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić, koji je u svom jednosatnom izlaganju predstavio povijesni hod i historijske tokove najstarije južnoslavenske ranofeudalne države na Balkanu.
OBRAĆANJE AKADEMKIKA DR. KURTĆEHAJIĆA
Članovi jednog od najmlađih džemata u Americi SABAH - Chicago (Society of American Bosnians and Herzegovinians) obilježili su i sedam godina nezavisnosti svoje zajednice. Nakon mnogih trauma i frustracija kojima su bili izloženi, ovaj džemat se strpljivim i nepokolebljivim radom i pregnućima uspio dići iz pepela i pobijediti negativne i pesimistične procjene o tome kako je danas muslimanima u Americi gotovo nemoguće izboriti se za status ravnopravnosti. Naš džemat ne samo da se izborio za ravnopravnost, već je nakon pet teških godina legalne borbe na Federalnom sudu uspio dobiti spor sa gradom Des Plaines (IL), koji nam je neopravdano bio uskratio dati dozvolu za islamski centar. Nakon te pobjede, uslijedila je i druga, mnogo značajnija - kupovina objekta zavidnih dimenzija nadomak čikaškog aerodroma O'Hare.

Danas ovaj džemat ima svoje članstvo, objekat, mezarje, vikend školu, međuvjerski program, folklor, hor, humanitarne aktivnosti, omladinsku grupu i Udruženje žena.
Ostali prilozi:
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
» ELDIN ELEZOVIĆ - MAGISTAR GENERACIJE 2020
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» SUSRETI ZA SVE GENERACIJE BOŠNJAKA
08. September 2016 13:29