Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Cirih, Švicarska: Obilježen Dan nezavisnosti BiH
BOSNA JE ZEMLJA LJUBAVI I SEVDAHA
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 12. March 2018. 17:03:37

Učenici Bosanske škole


U organiazaciji Bosanske dopunske škole Cirih, u subotu 10. marta 2018. godine, u prostorijama IBC održana je tradicionalna manifestacija posvećena Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Kao i svih prethodnih godina uz priredbu je bila organizovana donatorska večera iz koje se djelomično finansira rad Bosanske škole. Nakon dugo godina, napokon je i predstavnik Ambasade BiH iz Berna prisustvovao ovoj manifestaciji, što je itekako obradovalo organizatore.
U svom obraćanju predsjednik Školskog odbora je dao kratak osvrt o trenutnom stanju u dopunskoj školi. Naglasio je da školu pohađa pedesetak učenika, koji su raspoređeni u tri grupe sa kojima rade tri nastavnika. Ispred nastavnog osoblja, prisutnima se obratio g. Nijaz Salihodžić, dugogodišnji iskusni prosvjetni radnik, koji sa dvije mlađe učiteljice, Jasminu Susak i Fatimu Kobašlić čine jedan kompaktan tim. A da se radi vrijedno i kvalitetno, pokazao je i nastup njihovih učenika. Oni su otvorili priredbu horskom izvedbom numere „Bosna je zemlja ljubavi i sevdaha….“, da bi se zatim redale recitacije posvećene svojoj domovini, „obilazeći“ je uzduž i poprijeko, od Une do Drine, od Save do mora, opisujući sve veće gradove i rijeke naše nam jedine.
Njihov cjelovečernji nasup je popraćen sa velikom pažnjom i nagrađen mnoštvom aplauza.
Bez obzira, kako neki uvaženi akademik, profesor, naučnik lijepo govorio o državi Bosni i Hercegovini, ipak, govor ove djece, njihova emocija, puno više djeluju na čovjeka i lakše prodiru do srca prisutnih.
Vidno zadovoljna viđenim, prisutnima se obratila prva sekretarica Ambasade BiH u Bernu, gospođa Azra Popović. Uz sve pohvale nastavnom kadru, Školskom odboru i ovoj divnoj djeci, ona je naglasila da Vijeće ministara BiH u zadnje vrijeme intenzivnije radi na saradnji sa iseljeništvom i da su pokrenuti mnogi projekti na tom planu.
Jedan od prvih zadataka je rad sa Bosanskim dopunskim školama. Ona je sa sobom donijela 50 primjeraka udžbenika od 1-4 razreda i predala ih nastavnicima, što će itekako olakšati i unaprijediti rad u nastavi. Napomenula je da se u skorije vrijeme očekuje i izdavanje knjiga od 5-9 razreda, što ukazuje da se nešto pozitivno dešava na tom polju.
Isto tako, g. Popović je naglasila da Ambasada sakuplja informacije o svim Udruženjima koja djeluju u Švicarskoj, kako bi se poboljšala koordinacija i rad na polju međusobne saradnje.
Kao treće, g. Popović je govorila o CIK-u, predstojećim izborima, tehničkim detaljima, podjelila nekoliko obrazaca i napomenula da Ambasada stalno stoji na raspolaganju, za bilo kakva pitanja i pomoć po raznim pitanjima.


U ime Ambasade BiH obratila se Azra Popović


Imajući u vidu činjenicu da je Bosanska škola u kantonu Cirih institucija preko koje je u kantonu priznat i bosanski jezik, organizacija koja obilježava državne praznike BiH, vrši pozitivnu promociju naše domovine, ipak se mnogi prema njoj odnose kao nečemu sasvim sporednim. Sa žaljenjem se mora konstatovati da su ove godine prostorije Centra bile polu popunjene, što nam govori, da se ogroman trud, nesebičan angažman djece, nastavnog kadra i Školskog odbora ne vrijednuje i respektuje na adekvatan način.
Posebno je tužno, što dojučerašnji roditelji djece, koja su pohađala ovu istu školu brzo zaborave važnost podrške ovom subjektu. Kroz historiju se pokazalo, da je zaborav jako opasan, pa stoga vrijedi uputiti apel bh patriotima, da se bar jedanput godišnje prisjete, isplaniraju i provedu jedno druženje sa svojim sugrađanima. Naravno, po pitanju organizovanijeg i veličanstvenijeg obilježavanja Dana nezavisnosti, puno više su mogle učiniti i mnoge bosanske / bošnjačke organizacije u kantonu Cirih.
Kada bi džemat Cirih pokazao malo više interesa i senzibilizirao svoje članstvo po ovoj tematici, kada bi sportisti FC Bosne „utrčali“ na teren, kada bi neumorni članovi „Prosvjetitelja“ bili manje solisti, kada bi članovi NVO „Glas za Bosnu“ malo više komunicirali sa Ambasadom, kada bi aktivisti HU „Mladi mjesec“ bili manje lokalisti, kada bi predstavnici „Matice BiH“ izašli iz svog užeg kruga, kada bi novoformirano KUD „Šadrvan“ krenulo odlučnije prema bazi, onda bi zasigurno, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Cirihu bio obilježen puno sadržajnije, državnotvornije, dostojanstvenije, na čast i ponos sviju bh građna. Ovako, ostajemo pomalo zarobljeni u svojim malim „enklavama“ ili pak „pašalucima“, puni vlastitog ega, skloni kritikovati a ne uvažavati, podrivati a ne osmišljavati, raditi individualne a ne zajedničke projekte…


Nastavnici sa predstavnicom Ambasade BiHOstali prilozi:
» DANAS 18. GODIŠNJICA SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA
Anadolu Agency (AA) | 19. October 2021 16:24
» AMBASADOR DR. KOZARIĆ U POSJETI SALZBURGU!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 11. October 2021 14:46
» RATNOM HEROJU EDHEMU OMEROVIĆU - TITI AMPUTIRANE OBJE NOGE
Almasa Hadžić, politicki.ba | 06. October 2021 21:19
» RATOVI I BITKE NISU RJEŠENJE
Anadolu Agency (AA) | 03. October 2021 14:35
» SMISAO ŽIVOTA U HAJR-AKCIJAMA
Ferhat Korajac | 29. September 2021 18:29
» DODIK JE SAMO PUKI GLASNOGOVORNIK MRAČNE VELIKOSRPSKE IDEOLOŠKE MATRICE SANU I SPC
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. September 2021 19:15
» DR. CERIĆ: RUSKI I KINESKI AMBASADORI OSRAMOTILI SU SE PRED ŽRTVAMA SRPSKOG GENOCIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. August 2021 12:48
Ostali prilozi istog autora:
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
25. November 2019 17:49
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
21. November 2019 19:00
» VJERA, JEDINSTVO, DOMOVINA
23. September 2019 16:36
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31