Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BIVŠI LOGORAŠ HRVAČIĆ: KOJOVIĆU, TVOJ OSTANAK U OPKOLJENOM SARAJEVU NIJE NIŠTA POSEBNO VEĆ JEDINI ISPRAVAN POTEZ!
Autor: SAFF
Objavljeno: 14. March 2018. 14:03:36


Bivši logoraš Hajrudin Hrvačić uputio je pismo Našoj stranci i Peđi Kojoviću, u kojem je zatražio javno izvinjenje. Hrvačićevo pismo, koje je stiglo na naš redakcijski mail, prenosimo u cijelosti.

“Stranka po imenu Naša stranka, odnosno predstavnici ove političke skupine u skupštini KS glavni su organizatori hajke na šehida Mustafu, a paralelno tome prave žrtvu od sebe. Napomenimo da je to stranka koja u skupštini KS nije glasala za Rezoluciju o Srebrenici, a stara poslovica kaže da je šutnja znak odobravanja.

Ovih dana nakon održane skupštine, gospodin Kojović pokušava prezentovati svoju nacionalnu ugroženost u gradu Sarajevu, te njegovo povezivanje sa četnicima. Nekoliko puta pregledah video simak 9. tačke Dnevnog reda skupštine KS i nigdje ne vidjeh da iko spomenu četnike, osim Peđe, niti da iko uvrijedi bilo koga na nacionalnoj osnovi, osim što Peđa i njegove kolege Mustafu nazvaše fašistom i sa fašizmom povezaše ahmediju. Neko od zastupnika spomenu da je na sceni islamofobija što sigurno i jeste, ali dragi Peđa ako je neko islamofob ne mora značiti da je i četnik. Veliki broj islamofoba nosi muslimansko ime, kao i Peđina kolegica iz klupe.

Koliko ova stranka poštuje državu i državne institucije najbolje oslikava izjava zastupnice Čudić koja kaže da nama nisu potrebna mišljenja nikakvih instituta jer mi znamo ko je Mustafa Busuladžić. Ovim se u potpunosti degradiraju državne institucije, a time i država jer očito da je pojedincima nebitno šta kaže struka i sačuvani dokumenti već je bitno ono što su sebi zacrtali u glavama. Prevedeno oni se smatraju da su iznad države.

Zanimljivije je ono što sada Peđa radi gdje pokušava zamjeniti teze. Peđa pokušava predstaviti veličinu u tome što je neko ostao u Sarajevu u toku rata. Pa dragi Peđa, jedino ispravno je bilo ostati u Sarajevu, jer sve drugo bi bilo gaženje po onome što je ovaj grad dao kako meni tako i tebi, i Neletu Karajliću, i Nedi Ukraden, i Hanki Paldum (koju vratiše sa aerodroma), i svima ostalima koje je ovaj grad iznjedrio. Zašto je važniji tvoj ostanak u Sarajevu nego moj, nego Asima i Rasima, nego Ivana i Ante, nego Jakoba i Elija…. Dragi Peđa, treba biti iskren i reći da je većinska grupa tvog naroda krenula da ruši i pali ovaj grad, da ubija sve one koji nose muslimanska imena, pa i ove islamofobe što ih gore spomenuh sa muslimanskim imenima. Zašto moj Peđa ne gledaš na Sarajevo iz drugog ugla, gdje si ti kao Srbin živio zajedno sa muslimanima, sa komšijama kojima su tvoji sunarodnjaci, a možda i poneki rođak bliži ili dalji, ubili dijete, muža, suprugu, brata, sestru ili roditelje, a da nikada niko nije osvetnički djelovao prema tebi. Sa četrnaest godina zatvoren sam u koncentracioni logor, samo zato što sam nosio muslimansko ime, sa četrnaest godina ostao bez majke, ubili je tvoji sunarodnjaci samo zato što je nosila muslimansko ime, sa četrnaest godina gledao kako mi kuća u kojoj sam odrastao gori, zapalili je tvoji sunarodnjaci samo zato što je bila vlasništvo muslimana, da ne pričam o ostaloj pobijenoj rodbini, ali nikada mi moj Peđa nije naumpalo da ružnu riječ kažem komšiji Bogdanu ili komšinici Anđi, a kamoli šta loše da uradim.

Istina je da je tvoj tata zarobljen od strane četnika isto kao što je istina da je i moj babo zarobljen od strane četnika. Tvoj tata je osuđen, a moj babo je svakodnevno premlaćivan. Tvoj tata je pušten iz zatvora i na izlasku mu vratili njegov Moskvič (čudno za logor Kula), a mom babi, kojeg su premlaćenog unijeli u autobus da ide na razmjenu, i cipele sa nogu su skinuli. Jednu grupu od 55 logoraša odveli su i svirepo ubili u mjestu Sokoline. Tvoj tata pobježe u Crnu Goru (nije se kao pokojni Vladimir Srebrov vratio u Sarajevo), a moj babo opet uze za pušku da brani, kako mene tako Bogami i tebe. Moj Babo osta da se bori do posljednjeg dana, a ti „dezertira“ iz Reutersa i pobježe za Ameriku.

Nedavno si napisao kako se devedesetih BiH pokušala puškama i tenkovima podijeliti na tri mini etničke države što je notorna laž i vrijeđanje svih žrtava, šehida, šehidskih porodica i boraca. Pokušaj je bio da se naprave dvije države, a da muslimani sa ovog područja nestanu. Šehidska krv se lila za opstanak jednog naroda i očuvanje cjelovite i multietničke BiH, a ne za pravljenje kako ti imputiraš mini muslimanske države.

Tvrdim da kroz stotine godina postojanja Bošnjaci nikada nisu radili zulum niti ijednom narodu, Bošnjaci su jedan od rijetkih, ako ne i jedini, narod u Evropi koji nikada nije činio zlo prema drugim narodima, a stalno su nad njim činjeni genocidi. I zato prestanite da pravite fašiste i zločince od pripadnika bošnjačkog naroda.

Bilo koji pojedinac iz bošnjačkog naroda ako bi uradio zločin prema drugom narodu bio bi sankcionisan i osuđen od bošnjačkog naroda. Nama nije bio potreban Hag da nas uvjerava da je neko od našeg naroda učinio zločin, mi smo odmah reagovali, kažnjavali i sprečavali da se ponovi.

Za razliku od nas Bošnjaka, drugim narodima je trebalo da se u Hagu sudi i da se dokaže da su zločinci i opet poriču.

Ne zaboravite da su u ratu Bošnjaci popravljali krovove pravoslavnih crkvi koje su upravo pravoslavci sa brda rušili, a da bude još veći paradoks, te rušitelje i krvnike pravoslavni sveštenici osveštavaju prije polaska u pokolje.

Bošnjaci su kroz vijekove branili jevreje, pravoslavce, katolike i ostale narode od raznih okupatora, a istovremeno su bili ubijani i od četnika, i od ustaša, i od njemače vojske, ali i od partizana u koje su se nakon 1943. mnogi četnici preobukli.

Nigdje u Evropi nećete naći veću toleranciju i merhamet kao što je kod Bošnjaka, pa nas takve i prihvatite, nije potrebno da nas ubjeđujete o mogućem suživotu već vaše sunarodnjake koji žive u manjem bh. entitetu. Umjesto da gdje god stignete pričate o bošnjačkoj toleranciji, merhametu, o komšijama Bošnjacima kakvi se mogu samo poželjeti, vi Kojoviću u Skupštini predstavljate kako Srbi u Sarajevu imaju težak život i kako ih Bošnjaci majoriziraju i vrijeđaju.

Ovako Peđa gledaj na Sarajevo i rat u Sarajevu, na svoje komšije koje žele da žive zajedno i sa Peđom i Antom i Jakobom, i da ništa nije važniji tvoj ostanak u Sarajevu od ostanka Asima i Rasima, i obrnuto. Nadam se Peđa da ćemo se, kao na Kazanima, ove godine 14.juna sresti i u Sokolini.

Potpuno sam svjestan medijske harange koja će se desiti, ali nisam mogao prešutiti napade na Bošnjake.

Lijep pozdrav od bivšeg logoraša Hajrudina Hrvačića”.Ostali prilozi:
» PAMTI, BOŠNJAČE PAMTI, DA TI SE NE PONOVI!
Mensud Alićušić | 26. July 2021 16:57
» PETTIGREW: INZKOVA ODLUKA HISTORIJSKA
Fena | 26. July 2021 13:37
» OTVORENA MANIFESTACIJA „MUSALLA 2021“
Bošnjaci.Net | 26. July 2021 13:18
» PREMIJER KOSOVA KURTI STIŽE U SLAVONSKI BROD
Anadolu Agency (AA) | 25. July 2021 17:00
» BEGOVIĆ: ZAKON PROTIV NEGIRANJA GENOCIDA PODVALA INZKA BOŠNJACIMA?
Mr. sci. Džavid Begović | 25. July 2021 15:47
» TURKOVIĆ: PROŠIRENJE EU MORA OSTATI U VRHU PRIORITETA
Anadolu Agency (AA) | 24. July 2021 15:03
Ostali prilozi istog autora: