Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Teroristi sa američke crne liste
AMABSADA RUSIJE U BIH ŠTITI TERORISTIČKU FORMACIJU `NOĆNI VUKOVI`
Autor: Srna
Objavljeno: 15. March 2018. 19:03:03

Predsjednik SAD Barak Obama moskovske Noćne vukove još 2014.godine stavio je na crnu listu. Istom odlukom, na crnu listu je stavljen i vođa Noćnih vukova – Aleksandr Zaldostanov zvani Hirurg.
Ambasada Rusije u BiH saopštila je da se predstojeća moto-trka "Ruski Balkan" pokušava lažno predstaviti kao prijetnja bezbjednosti, te da je ova manifestacija zamišljena kao hodočašće sa stanicama kod manastira, crkava, te kulturno-istorijskih znamenitosti u Srbiji, Republici Srpskoj i Brčko distriktu. Iz ruske Ambasade naglašavaju da je riječ o neodgovornim pokušajima da se vještački stvori napetost u BiH i ističu da je cilj motociklističke trke popularizacija zaboravljenih ili slabo poznatih mjesta koja su povezana sa ruskom istorijom i rusko-srpskim kulturnim vezama.

"Nažalost, u ovu neosnovanu kampanju uključeni su i organi BiH čiji je glavni zadatak mačanje bezbjednosti, a ne njeno potkopavanje. Ističemo da nije podnesen nikakav vjerodostojan dokaza za neosnovane optužbe na račun društvenih organizacija koje su registrovane u Rusiji", ističe se u saopštenju Ambasade Rusije u BiH.

Iz ruske Ambasade upozoravaju da baš ovakva neodgovorna djelatnost predstavlja prijetnju bezbjednosti, miru i stabilnosti, a ne apsolutno transparentan i otvoren kulturno-patriotski izlet.

"Osim državljana Ruske Federacije, u ovom događaju učestvuju i državljani drugih balkanskih zemalja - BiH, Srbije, Bugarske, Mekedonije i Crne Gore. `Noćni vukovi`, kao društvena patriotska organizacija, apsolutno su legitimni i predstavljeni u mnogim zemljama Evrope, a ne samo u Rusiji", navodi se u saopštenju.

U Ambasadi Ruske Federacije ističu da je sa stanovišta međunarodnog prava neznatno i ne može služiti kao dokaz to što su članovima "Noćnih vukova" pojedine zemlje uvele jednostrane sankcije, polazeći od svojih vještačkih razloga.

"Samo bolesna i zlonamjerna mašta može povezati karakter putovanja i sastav učesnika sa `prijetnjama bezbjednosti`. Tu je vidljiva želja nekih medija, koji su osnivani i posluju uz pomoć grantova iz dobro poznatih izvora, da potkopaju društvenu stabilnost u BiH, isfabrikovanim informacijama", ističe se u saopštenju.

U Ambasadi Rusije smatraju da to nije najispravniji, niti najodgovorniji pristup, čak u uslovima predizborne borbe, koja je u toku."Pozivamo odgovorne institucije BiH, međunarodnu zajednicu, medije, te civilno društvo na odgovornost prilkom objavljivanja, širenja i komentarisanja informacija, te na izbjegavanje neosnovanih i nepotvrđenih izjava i spekulacija koje mogu predstavljati prijetnju javnom miru i bezbjednosti", ističu iz ruske Ambasade.

U Ambasadi Rusije u BiH izražavaju žaljenje što se novinari u Federacije BiH, kada je riječ o motociklističkoj trci "Ruski Balkan" koja se održava od 19. do 28. marta i koja će prolaziti i kroz BiH, nisu bavili suštinskim pitanjima, nego su javnosti predstaviili "užasnu mješavinu glasina, dosjetki i nepravdi".

"Za nas je nerazumljivo zašto se za komentare o ovom pitanju nisu obratili nama, nego diplomatskim predstavništvima drugih zemalja", ističu u Ambasadi Rusije, uz napomenu da bi to bilo logično ako je namjera autora bila istinito izvještavanje.

Podsjetimo, povodom najavljenog dolaska ruske bajkerske grupe Noćni vukovi u Bosnu i Hercegovinu iz Ambasade SAD su rekli da ovakve posjete koje negativno utiču na stabilnost nisu korisne i ne treba ih podržavati.- Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da riješe ovo pitanje. Apelujemo na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje", naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Kako su naveli, Ministarstvo finansija SAD prvi put je uvelo sankcije za Noćne vukove i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine jer su snosili ili bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koji su predstavljali prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Također, vođi Noćnih vukova Aleksandru Zaldostanovu od jučer je zabranjen ulazak u BiH, piše Žurnal. Osim Zaldostanovu, ulazak u BiH zabranjen je i Saši Saviću, srbijanskom državljaninu koji slovi za šefa Noćnih vukova na Balkanu. Zaldostanova i Savića bh institucije proglasile su opasnošću po nacionalnu sigurnost i odluka je dostavljena Graničnoj policiji BiH na dalje postupanje. Ostali članovi Noćnih vukova, kako saznaje Žurnal, u slučaju eventualnog ulaska u BiH bit će posebno tretirani.Ostali prilozi:
» OTVOREN PUT PODGORICA – GUSINJE PREKO ALBANIJE
Anadolu Agency (AA) | 04. August 2021 07:07
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
Ostali prilozi istog autora: