Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


U Hartfordu održani “Dani Cerske 2018.”
BOSNA JE I DANDANAS NAPADNUTA I IZLOŽENA OPASNOSTI OD ISTOG NEPRIJATELJA
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 08. April 2018. 19:04:43

Džamija i Bosansko-američki islamski centar u HartforduU Bosansko-američkom islamskom centru u Hartfordu održana kulturno-vjerska manifestacija “Dani Cerske 2018”; Sjećanje na šehide; Gazije i podvizi; Pred duše šehida proučen jasin i dova; Kulturom sjećanja protiv zaborava, prikazan dokumentarni film “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu”; Premijerno prikazan video spot kasida o genocidu Šahovićima.


Bošnjački vakuf u Hartford

Odlučite li se da putujete u Hartford, vaša će posjeta biti upotpunjena samo ako zijaretite džamiju i centar koju su sagradile vrijedne ruke Bošnjaka, mahom preživjelih žrtava genocida Podrinja, odnosno istočne Bosne. Ako to izbjegnete, ostat će vam vidljiva praznina, zato će te se morati vratiti u Hartford, gdje će vas dočekati i holšgeldiju poželiti dvije prelijepe munare koje krase cjelokupan objekat i svjedoče o uspravnosti vjernika i gordosti Bošnjana kojima je munara svetionik slobode u ovom poznatom univerzitetskom gradu. Nakon ulaska u avliju vakufa dočekat će vas ozarena lica - članovi ove zajednice, a onda zavirite unutar džamije sa prekrasnim interijerom bosanskog stila, kao i ostatak Bosansko-američkog islamskog centra sa pratećim segmentima centra.Odmah na ulazu mesdžida dočekat će vas iz mihraba tiho žubornje učenje Kur’ana azimušana. Onda se nečujno okrenete ka drugom dijelu centra u kojem je smještena abdesthana, gdje su s sjedne i druge strane, kao bobe na tespihu, poredane učionice iza čijih zidina dopiru umiljati glasići preko 270. djece svih uzrasta polaznika Bosanske škole i mektebske nastave.


Članovi IO BANA i dio učinoica u toku odvijanja nastave


Malo je danas škola u samoj Bosni i Sandžaku koje broje toliki broj djece, ali ovdje u Hartfordu je to stvarnost, i tako je svakog vikenda. Djeca pored redovnog školovanja na engleskom jeziku, vikendom u ovoj džamiji i centru uče nacionalnu grupu predmeta na bosanskom jeziku, i naravno sufaru, arapsko pismo, koje im omogućava učenje Kur’ana. Uz imama Mirzet-ef. Mehmedovića, u školi je angažovano niz volontera koji svoje znanje prenose na mlađe i pomažu im da savladaju programom predviđeno gradivo. Uspjeh je vidljiv, brojni polaznici tečno su učili Jasin i druge sure iz Kur’ana, što jeste blagodat kako za njih same, porodicu ali i za cjelokupnu zajednicu.

Dani CerskePun mesdžid


Uzrkom srpsko-crnogorske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, te okupacijom, u ovom slučaju, donjeg Podrinja; Zvornika, Vlasenice, Srebrenice, čiju su okosnicu činile značajne MZ, Bratunac, Cerska, itd. Upravo preživjele žrtve genocida su bili inicijatori održavanja kulturno-vjerske manifestacije “Dani Cerske 2018”. Inače manifestacije se u istom danu održava u bosanskoj Cerskoj i američkom gradu Hartfordu. Samo masovno prisustvo govori koliko ovaj narod voli svoj zavičaj, svoje Podrinje i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Na samom početku programa Sedin Mustafić je proučio ašare iz Kur’ana azimušana, dok se ispred organizatora kulturno-vjerske manifestacije “Dani Cerske” obratio Mirnes Mustafić, koji je između ostaloga naglasio:


Mirnes Mustafić govori o važnosti manifestacijeNajmlađi učesnici bogatog programa
- Iz vremena posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), u svim našim sredinama, kako gradskim tako i seoskim, lahko je zapaziti šehidska mezarja. Skoro da danas nema niti jednog mjesta u našoj Bosni, koje nema šehidsko mezarje i obilježje. I tako, svaki dio naše Bosne, na svoj način, nosi svoja bolna sjećanja na teško vrijeme genocida i na svoje šehide, rekao je on.
Mustafić posebno ističe: -Danas bi upravo na tim mjestima, Bošnjaci morali da crpe pouku i snagu za život bez poniženja, za život bez ucjena, za život ravnopravnosti sa drugima na zemlji bosanskoj u svakom pogledu.

Mustafić je istakao da je simboličan boravak ovdje, koji smo Allahovom voljom naš život nastavili daleko od svoje drage domovine. Bez obzira na daljinu, mi imamo dug prema onima koji su dali svoju mladost, nedosanjane snove i svoje živote u odbrani jedine nam domovine, citirajući ajet iz Kur'ani Kerimu, Allah Uzvišeni je rekao: “I ne recite o onima koji su poginuli na Allahovom putu: “Oni su mrtvi.” Nikako, oni su živi iako vi to ne vidite.“ (Bekara: 154).


Pažljivo slušanjeDova za šehide
On, Mustafić, posebno je naglasio za šehide i njihove porodice: - Kao što nam je obaveza sjećati ih se, spominjati ih, brinuti o njihovim porodicama, isto tako najčasnija obaveza - emanet koji su nam ostavili jeste uzdizanje vjere i njeno praktikovanje u svakoj pori našeg života, bez stida i ustručavanja biti ono što jesmo, rekao je on.

- Bosna je i dandanas napadnuta i izložena opasnosti od onih koji je u ratnom periodu htjedoše uništiti, zato mi, koji u njoj ne živimo, imamo svetu obavezu prema njoj, da se odužimo kako svojim glasovima, ali i intelektualnim, moralnom, materijalnom i svakom drugom snagom koji vodi do njenog očuvanja.

Ko god ne radi na očuvanju svoga i njenog identiteta i na poboljšanju njenoga stanja i našega življenja, iznevjerio je emane, zavjet i zadužbinu šehida. Naš Vjerovjesnik, Muhamed, a.s., upozorava nas: Nemojte osramotiti vaše umrle sa ružnim djelima, jer se ona predočavaju vašoj rodbini od stanovnika u kaburu, zaključio je Mustafić.


Historijski čas: Obraćanje imama Mehmedovića


Imam u Bosansko-američkom islamskom centru u Hartfordu Mirzet ef. Mehmedović, koji je također rodom iz Podrinja, ukratko je govorio sa islamskog vjerskog aspekta, obavezama prema domovini i zavičaju, prema šehidima i borcima, porodici i zajednici.

Šaban Muminović, jedan od aktivnih članova Udruženja građana Cerske, svoje obraćanje je posvetio početku ratnih dana u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na svoj zavičaj i šire podrinjsko područje koje je bilo na udaru dobro organiziranog, profesionalno obučenog i do zuba naoružanog srpsko-crnogorskog agresora, posebno ulozi srpskog oficirskog kadra:

- Nakon juna 1991.godine, kratkog rata u Sloveniji, zatim u Hrvatskoj, godine 1992., nakon održanog referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine (29. februar i 1.mart 1992.), srpsko-crnogorski agresor i JNA krenuli su u ostvarivanje veliko-srpskog sna i ambicija, da svi Srbi žive u jednoj državi, što je dovelo do kulminacije krize u svim djelovima BiH, rekao je Muminović.


Šaban Muminović: Agresor izvršio okupaciju Podrinja


Prema onome što se moglo čuti, već u julu 1991.godine dio vlaseničke teritorije je bio okupiran, od strane ratnog sastava oklopno-mehanizovanog bataljona Brčanske brigade iz sastava Sarajevsko-romanijskog korpusa JNA, a do aprila ‘92 i od strane tkzv. Vukovaraca, “Beli orlovi”, “Arkanovaci”, SDS formacija… Podaci najbolje govori, prisustvom raznih vojnih i paravojnih formacija, srpsko-crnogorski agresor je izvršio tihu okupaciju Podrinja istovremeno sa ratnim dejstvima u Sloveniji i Hrvatskoj, što im je bio cilj da još prije zvaničnog početka rata u BiH ovladaju rijekom Drinom i svim podrinjskim mjestima u istočnoj BiH, s namjerom osvajanja ili u najmanju ruku cijepanja, odnosno dijeljanja Bosne.


Oni svjedoče da vole svoju domovinu BosnuMuminović je jedan od predvača u školi
Vrlo je interesatno bilo slušati Muminovića kako je detaljno i datumski prolazio kroz sjećanja s početka okupacije Vlasenice, drugih mjesta Podrinja, patriotskog držanja MZ Cerske, od 4. na 5. april 1992., koja je bila jedina slobodna teritorija na području vlaseničke općine, pa sve do 09.marta 1993.godine, kada ju je agresor okupirao. Vrlo je intersatno istaći da su Cersku držali praktički nenaoružani mještani sa pristiglim prognanicima iz drugih okolnih mjesta. Naoružavali su se iz akcije u akciju kada su srpski profesionalni borci i deverzanti pokušali probiti linije odbrane, ali uzvraćali su goloruki momci borci Armije RBiH, kada bi agresori u bježaniji ostavljali iza sebe razno naoružanje. Mnogi su srpski oficiri vječno ostali upravo na cerskom području. Jedan od najboljih bh. ratnih reportera i novinara Salih Brkić, jednom prilikom je napisao da je Cerska masovna grobnica srpskih oficira. Ovo je najbolji podatak koje sve napadao gradove Bosne i bošnjački narod. O “betonskoj odbrani” i braniocima Cerske respektabilno govorili su čak i srpski oficiri, pored ostalih i Milorada Pelemiš, komandant 10. diverzantskog odreda agresorske vojske, čije svjedočenje možete pogledati na Youtube kanalu.

Najmlađi članovi zajednice su recitovali pjesme o Bosni I braniocima, te otpjevali nekoliko ilahija i kasida. Na kraju su svi skupa, uz imama Mehmedovića, pred duše šehida Bosne proučili Jasin i dovu.

Naselje Cerska je i sjedište istoimene vlaseničke Mjesne zajednice koja obuhvata naseljena mjesta: Novo naselje, Hakalaši, Čelebići, Gušteri, Hasanovići, Ćosići, Luke, Kurjaci, Muškići, Baltići, Hodžići, Šahići, Potok, Velići, Gobelje, Ferhatovići, Grbići, Durići i Muminovići.

“Bošnjaci – genocid u kontinuiteta” i premijera video sporta “Šahovići”Film koji svjedoči o krvoločnosti komšija i susjeda, i genocidu nad Bošnjacima u periodu tri stoljeća

Purišić

Dr. Ziljkić


Drugi dio programa pripremljen je u moderno opremljenoj kafiteriji centra, gdje prikazan dokumenarni film “Bošnjaci – genocid u kontinuiteta” autora Avde Huseinovića i produkciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA). Danima Cerske i projekciji je prisustvovala delegacija BANA u sastavu: Muharem Purišić, dr. Mersim Ziljkić, Mirsad Šiljković i Mervan Ziljkić.

U ime BANA, prije projekcije filma, prisutne je selamio predsjednik Muharem Purišić, dok je o razlozima snimanja filma govorio dr. Mersim Ziljkić, čestitao im na manifestaciji, ali koji isto tako nije mogao sakriti oduševljenja masovnog prisustva manifestaciji, projekciji filma, ali posebno mosovnošću djece na mektebskoj nastavi i školi na bosanskom jeziku.

U toku prikazivanja filma čuli su se jecaji, plač, teški uzdasi. Bilo je koji nisu mogli izdržati do kraja, već su izlazi vani, tražeći utjehu u samoći van centra.Mnogi su za svoje kućne knjižnice i svoje prijatelje otkupili po DVD - primjerak filma.
Nakon filma premijerno je prikazan video spot kasida Šahovića u izvođenju Hamze Škrijelja u produkciji BANA.
Na kraju ovog dijela programa urednik Bošnjaci.Net Esad Krcić poklonio je komplet knjiga za biblioteku Bosansko-američkog islamskog centra u Hartfordu.

I onda bogata bosanska sofra, razni sobeti koje su pripremile vrijedne Bošnjakinje, kojima se srdačno zahvaljujemo.

Čestitke organizatoru kulturno vjerske manifestacije “Dani Cerske 2018”, imamu Mehmedoviću i odboru Bosansko-američkog islamskog centra u Hartfordu, kao i svim učesnicima programa. (EK)


Nane Nura Alić i unuka

Nane Nura i urednik Bošnjaci.Net


VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» DANI BOROVNICE PROGRAMI KOJI SE PAMTE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 23. July 2024 18:17
» PJESNIČKI FESTIVAL “PLAVSKI ZAGRLJAJ STIHOM”
Sahit Kandić | 21. July 2024 13:00
» SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Fahir Zečević | 14. July 2024 19:01
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif