Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

ISTANBUL: ZAPOČELA SA RADOM GENERALNA SKUPŠTINA SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Autor: Hamza Subašić
Objavljeno: 04. November 2018. 12:11:40


U subotu 03.11.2018.g, u Istanbulu započela je sa radom Generalna skupština Svjetske unije islamskih učenjaka. Do 18:00 sati po turskom vremenu, pristizali su učenjaci sa svih strana svijeta, njih 1030 alima gotovo iz svih zemalja.

Već pri samom izlaženju iz velike i moćne mašine kompanije "Turkish airlienes", pored toplih sunčevih zraka na velikom aerodromu Kemal Ataturk dočekali su nas vrlo uočljivi transparenti sa natpisom Svjetska unija islamskih učenjaka – Istanbul, 03-08.2018.g., koje su nosili vrlo lijepi mladići, sakupljajući uvažene musafire i goste u mercedesove mini busove i odvodeći ih do glavnog hotela Grand Dževahir hotela sa pet zvjezdica.

Još kod preuzimanja prtljaga primjetio sam da se na istoj traci (broj 5) preuzimaju koferi leta iz Sarajeva i Stuttgarta. Tu sam susreo ulemu iz Bosne dr. Zuhdiju Adilovića, dr. Šefika Kurdića, dr. Mensura Valjevca i mr. Saliha Čolakovića. Na putu do hotela već su se desila nova upoznavanja ili obnovila stara poznanstva alima iz različitih sredina, Maroka, Tunisa, Libana, Libije, Indonezije....... U samom hotelu srešćemo se i sa hfz. dr. Safvetom Halilovićem, koji je inače jedan od povjerenika Ittihada.1030 alima je smješteno u šest hotela koji su uglavnom u neposrednoj blizini Grand Dževahir hotela gdje se održavaju svi susreti, konferencije i ostali sadržaji prema utvrđenom protokolu.
U 19:00 sati učenjem odlomka Kur'ani kerima svečano je otvorena Generalna skupština ove svjetske ulemanske organizacije.

Moderator ovog uvodnog dijela Skupštine Omer Faruk se, pozdravljajući svu prisutnu ulemu, posebno zahvalio turskom narodu, predsjedniku Redžebu Tajjibu Erdoganu i gradonačelniku grada Istanbola na ukazanom gostoprimstvu i dobrodšlici, rekavši: “Dobro došli u grad civilizacija – Istanbul! A vi arapi ste nam ovdje donijeli islam i evo danas mi smo vama na usluzi“!

Nakon uvodnog izlaganja prikazan je kratkometražni film o nastanku ove ulemanske organizacije koju je, sa još nekoliko entuzijasta i u svijetu poznatih alima, osnovao, osmislio i pokrenuo Dr. Jusuf al-Qaradawi.Potom se ovom eminentnom skupu obratio generalni sekretar Ittihada dr. Ali al-Qardagi koji je u svom obraćanju govorio o ciljevima, karakteru i metodama rada Ittihada, uputivši poruke Islamskom Ummetu, islamskoj ulemi ummeta, medijima ummeta, islamskoj omladini ummeta, ženama ummeta i na kraju citavom covječanstvu.

Među prisutnom ulemom bilo je dosta poznatih alima, naučnih istraživača, daija, vrijednih radnika na islamskom planu i istaknutih pregalaca za islam iz raznih sredina.

Naravno, moderator nije mogao selamiti svakog pojedinca ponaosob, ali je ipak nabrojao nekoliko značajnih imena među kojima dr. Jusuf al-Qaradawi, dr. Ratib Nabulsi, dr. Isam al-Bašir, dr. Ikrime Sabri iz Kudusi šerifa, dr. Muhamed Hasan Dedu iz Mauritanije i drugih.

Skupu se obratio i domaćin, gradonačelnik Istanbula gospodin Mevlud Uysal, da bi mu nakon završanog izlaganja dosadašnji predsjednik Ittihada dr. Jusuf al-Qaradawi, izrazio iskrenu zahvalnost za dobrodošlicu i omogućavanje odražavanja ovako velikog i značajnog skupa, uručivši mu tom prilikom i prigodan poklon u znak zahvalnosti.Razumljivo malo duže je potrajao izlazak na binu 93.-godišnjeg alima dr. Jusufa al-Qardawija, što je moderator iskoristio i napomenuo da je i ashab Ejjub al-Ensari došavši ovamo u svojoj 91. godini, boreći se za islam baš u ovim krajevima dao svoj život i postao šehid.

Govor dr. Al-Qaradawija je bio izuzetno dirljiv i krajnje emotivan.
- „Bio sam sebi napisao jedan poseban govor, ali više nisam u stanju dobro čitati, pa cu vam se obratiti ovako iz srca i iz svoje glave. Ovaj moj današnji govor je ustvari moje posljednje obraćanje vama dragi moji alimi. Čuvajte emanet koji nam je povjeren i okačen o vrat. Budite istinski, rebanijski alimi, jer to su ustvari pravi alimi. Svako može ahmediju staviti na glavu, ali alim je onaj ko je svjestan emaneta i koji je spreman taj emanet izvršiti. Slijedite umjereni srednji put, to je naš koncept“.

U svom obraćanju i on se srdačno zahvalio presjedniku Erdoganu, gradonačelniku Istanbula i bratskom turskom narodu. Predsjednika Erdogana je označio kao tvorca moderne Turske povukavši paralelu između njega i Muhameda Fatiha.Na skupu su pomenuti i umrli članovi ove svjetske ulemanske organizacije, između ostalih i dr. Ahmed al-Assal koji je u svojoj 83. godini života (!) zamolio neku braću muslimane iz Kine da ga pozovu u Kinu kako bi tamo pozivao ljude u islam i kad su odgovorili da je to nemoguće, jer vlasti neće to dozvoliti, rekao je: “Vi kažite da ja hoću u Kinu na liječenje“! I tako je i bilo. Upućeni kažu da je zahvaljujući njegovom trudu i upornosti u radu na islamskom planu veliki broj Kineza prešlo na islam.

Potpisnik ovih redova, u toku agresije na BiH, imao je čast lično upoznati ovog velikog alima dr. Ahmeda al-Assala u Džeddi, a to vrijeme ovaj alim je bio rektor Islamskog univerziteta u Karačiju. Te prilike moja malenkost ga je upitala za stanje ummeta uopšte i muslimana u Bosni posebno, a on je odgovorio: - “Odgovore tražite u Allahovoj knjizi i kad ih nađete bićete pravi optimisti!”

Tad nam je izložio neke kur'anske ajete kao: “Zar nisi saznao šta je tvoj Gospodar uradio sa Adom, sa Semudom, sa Fir'awnom...... Tvoj Gospodar je na njih sručio svoj bič kazne, tvoj Gospodar je zaista u stalnoj zasjedi“!Gotovo svaki govornik je dovom spomenuo i velike alime koji su nedužni po zatvorima ovosvjetskih zalima i tirana, moleći Allaha da ih sto prije oslobodi.

Na kraju svečanog otvaranja Generalne skupštine Ittihada uleme govorio je i šejkh Ali Erbaš ispred Rijaseta za vjerske poslove republike Turske, a zatim je uslijedila večera sa pravim mozaikom raznovrsnih specijaliteta majstora turske kuhinje.

U narednim danima rad Generalne skupštine se nastavlja. Biće podnijeti razni referati, izvještaji, održaće se razne radne grupe sa obrađivanjem različitih tema i sprovesti izbori za novo rukovodstvo i organe Ittihada uleme.

(Iz Istanbula H. Subašić)Ostali prilozi:
» QADERSKA DOVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. May 2021 18:09
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2021" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 04. May 2021 16:22
» INSTITUCIONALNI PRISTUP PRIKUPLJANJA I RASPODJELE ZEKATA I SADEKATUL-FITRA
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 30. April 2021 15:46
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU - SIMBOL SLOBODE
Damir ef. Babajić | 18. April 2021 16:36
» RAMAZANSKA DOVA ZA SVAKI DAN (دعاء كل يوم من أيام شهر رمضان)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. April 2021 15:18
» ODMOR ZA DUŠU KAO NEČUJNA POTREBA ZA SMISLOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. April 2021 03:59
» ARAP DŽAMIJA U NOVOM RUHU
Mesihat.org | 10. April 2021 14:56
» ZNAMO LI KO JE BIO ABDURRAHMAN IBN AVF?
Mirsad Arnautalić | 22. March 2021 14:06
» PORUKE MUBAREK NOĆI - LEJLETUL-MIRADŽ
Admir Muhić | 10. March 2021 18:32
Ostali prilozi istog autora: