Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Turska
USPJEŠAN RAD GENERALNE SKUPŠTINE SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA U ISTANBULU
Autor: Hamza Subašić
Objavljeno: 07. November 2018. 20:11:58


Nakon subotnje svečane ceremonije otvaranja Generalne skupštine Ittihada uleme, rad skupštine se uspješno nastavlja. Tako su u nedjelju i ponedjeljak podnešeni izvještaji o aktivnostima ove ulemanske organizacije, zatim o njenom financijskom poslovanju i ostvarenim zacrtanim ciljevima i postignućima, da bi nakon njih uslijedile diskusije, zapažanja, prijedlozi, sugestije, zahtjevi i kritike.

Aktivnosti i inicijative Ittihada uleme odvijale su se u čitavom spektru edukativnonaučnih, obrazovnih, društvenih, ekonomskih, humanih i mnogih drugih oblasti. Aktivnosti i inicijative su se odvijale po čitavom svijetu gdje u teškim uvjetima žive muslimani i gdje su ugrožena njihova osnovna ljudska prava. Organizirani su mnogobrojni simpoziji, stručni seminari, ostvareni nezbrojivi pojedinačni ili grupni zvanični i nezvanični kontakti i posjete. Riješeni su mnogi problemi, pokrenute obrazovne ustanove, liječeni razni bolesnici, obradovani mnogi nevoljnici i unesrećeni.

Naučno i ozbiljno su tretirana razna goruća pitanja od vitalnog interesa za čitav islamski ummet, te donošena adekvatna rješenja. Temeljno su obrađivana pitanja vezana za porodicu kao osnovnu ćeliju islamskog društva, uspostavljani su brojni međureligijski dijalozi i građeni mostovi saradnje i boljeg razumijevanja, tolerancije i saradnje među ljudima bez obzira na njihove prirodne životne razlike.Posebna pažnja bila je, i dalje će biti posvećena ženi muslimanki, bračnoj zajednici i porodici, te islamskom odgoju mlađih naraštaja i generacija djece i omladine koje su izložene raznim iskušenjima, savremenim izazovima i ubitačnim porocima. U tom pravcu štampane su vrlo poučne brošure, knjige, pisane studije, održavana predavanja i upriličavane stručnonaučne radne grupe namijenjene isključivo toj vrsti interesnih subjekata.

U izvještajima je istaknut stalni porast članstva i velikog interesa za pripadnost i aktivan angažman u procesu ostvarivanja zacrtanih ciljeva ove ulemanske organizacije, posebno u sredinama u kojim muslimani žive u teškim uvjetima. A radi potsjećanja spomenimo ukratko samo neke najvažnije, temeljne i strateške ciljeve Ittihada:

1. TEMELJNI CILJEVI
- Stalna briga o islamskom identitetu Ummeta i njegova zaštita kako bi ostao ummet srednjeg i umjerenog puta i koncepta i imao ulogu svjedoka o ljudskom rodu, na bazi uspostavljanja dobra i odvraćanja i borbe protiv zla.
- Suočavanje sa destruktivnim nastojanjima i neprijateljski raspoloženim inicijativama spram islama i islamskoga ummeta, svejedno dolazila ta nastojanja i inicijative iznutra ili spolja, šireći i favorizirajući islamsku ideju srednjeg umjerenog puta i koncepta, te autentičnim prezentiranjem islama, njegova učenja i njegove poruke uopšte.- Suočavanje sa raznim pretjerivanjima i ekstremizmima u razumijevanju, tumačenju i prakticiranju vjerskih propisa, ispravnim tumačenjem vjerskog teksta koji naglašava univerzalnost, sveobuhvatnost, tolerantnost i umjerenost u pogledu vjerovanja, šerijatskog prava, izvršavanju svakodnevnih obredskih i moralnih principa.
- Jačanje duhovne islamske komponente kod pojedinca i zajednice kako bi bili primjeri drugima i njihova duhovnost rezultirala općekorisnim dobrom za sve ljude.
- Jačanje i utvrđivanje principa praktične primjene islamskih vrijednosti i propisa, a na temelju ozbiljnih analiza, izučavanja i savremenih naučnih metoda kako bi se istakla adekvatnost i kompetetnost islama i njegova učenja za svako vrijeme i prostor.
- Usklađivanje i udruživanje potencijala i snage ummeta sadržane u različitim mezhebima i pravcima, te koordinacija truda islamske uleme i njihovih idejnonaučnih stavova vezanih za vitalnu problematiku ummeta kako bi se mogao nositi sa mnogobrojnim iskušenjima i modernim izazovima.

2. STRATEŠKI CILJEVI
- Ittihad mora imati vodeću ulog u rješavanju problema ummeta i koordinirane aktivnosti u procesu suočavanja sa destruktivnim projektima kako bi ummet zadržao svoj srednji put i umjereni diskurs.
- Ittihad mora biti istinski i siguran narodni oslonac, baza i utočište za rješavanje problema koji muče i nagrizaju tkivo ummeta, a na način uspostavljanja i formiranja kompetentnih, stručnih i odgovornih timova u muslimanskim sredinama, kao što su problemi Palestine, Pakistana, Afganistana, Somalije i drugih muslimanskih sredina.
- Osvješćivanje i educiranje muslimanskih narodnih masa putem formiranja stručnih naučnih timova, ureda za izdavanje fetvi, uključivanjem mladih kadrova i njihovo pripremanje za intelektualce budućnosti.- Razvijanje naučnih istražiavanja, pokretanje i održavanje raznih debata, simpozija i seminara, te osnivanje akademskih centara sa posebno obrazovanim i svjesnim kadrovima.
- Učiniti Ittihad čvrstim subjektom i fajtorom za uspostavljanje uspješnog kontakta i vođenje dijaloga i saradnje sa svim zvaničnim lokalnim i međunarodnim institucijama, raznim vjerama i drugim relevantnim interesnim faktorima.
- Raditi na razvoju Ittihada u administrativnom, organizacionom i tehničkom smislu na osnovu čega će biti ozbiljan, respektabilan, relevantan i uvažen faktor.
- Pružanje raznih vrsta pomoći muslimanskim manjinama i zaštita njihovih osnovnih ljudskih prava na mudar i utemeljen način.
- Raditi na ostvarivanju ekonomske neovisnosti i samofinanciranja.

Spomenimo na kraju da je bilo zaista vrlo dobrih, korisnih i konstruktivnih diskusija, prijedloga, sugestija, opravdanih zahtjeva i molbi, kao i kritika, ali je bilo i onih istupa kojima su neki „diskutanti“ željeli skrenuti pažnju na sebe, doći do izražaja i biti primjećeni u sali i preko medija.

Ono što je svakako korisno, što ohrabruje i uliva nadu, je sve češće i uočljivije uključivanje savremene muslimanke kao članice Ittihada, kao i moderatorova najava održavanja sastanaka prisutne omladine i žena kao učesnika ovog velikog i značajnog skupa.
Ostali prilozi:
» QADERSKA DOVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. May 2021 18:09
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2021" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 04. May 2021 16:22
» INSTITUCIONALNI PRISTUP PRIKUPLJANJA I RASPODJELE ZEKATA I SADEKATUL-FITRA
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 30. April 2021 15:46
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU - SIMBOL SLOBODE
Damir ef. Babajić | 18. April 2021 16:36
» RAMAZANSKA DOVA ZA SVAKI DAN (دعاء كل يوم من أيام شهر رمضان)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. April 2021 15:18
» ODMOR ZA DUŠU KAO NEČUJNA POTREBA ZA SMISLOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. April 2021 03:59
» ARAP DŽAMIJA U NOVOM RUHU
Mesihat.org | 10. April 2021 14:56
» ZNAMO LI KO JE BIO ABDURRAHMAN IBN AVF?
Mirsad Arnautalić | 22. March 2021 14:06
» PORUKE MUBAREK NOĆI - LEJLETUL-MIRADŽ
Admir Muhić | 10. March 2021 18:32
Ostali prilozi istog autora: