Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Aktuelno
Intelektualci iz Srbije:
BRNABIĆ JE POLITIČKI DILETANT I FALSIFIKUJE NOTORNE ČINJENICE
Procitaj komentar
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 19. November 2018. 12:11:49


Izjave premijerke Srbije Ane Brnabić, kojima je negirala genocid u Srebrenici, naišle su na oštre osude dijela političke i intelektualne javnosti u ovoj državi.
Brnabić je u intervjuu za Deutsche Welle, između ostalog, kazala da se za Srbiju genocid u Srebrenici nije dogodio.

"Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje", navela je ona.

Poslanik LDP-a u Skupštini Srbije Žarko Korać ocijenio je u razgovoru za Vijesti.ba da je intervju srpske premijerke bio skandalozan i sraman, te da se najsporniji dio razgovora upravo odnosi na izrečene stavove o Srebrenici.

Osim ovoga, prema njegovim riječima, Brnabić je pokazala da ne poznaje političku scenu u Srbiji.

"Ona je politički diletant. Skupština Srbije usvojila je Rezoluciju o zločinu u Srebrenici. U tom dokumentu se eksplicitno ne govori da je u Srebrenici bio genocid, ali se na početku kaže da je to zločin koji je odlukama Suda u Hagu označen kao genocid", navodi Korać.

Kako ističe, premijerka Srbije je u spornom intervjuu o Srebrenici govorila i davala obrazloženja poput lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja.

"Brnabić se pridružila dugoj plejadi negatora tog zločina", poručio je naš sagovornik, te dodao da će Srbija teško popravljati odnose sa susjedima, posebno sa BiH, brutalnim iskrivljavanjem onoga što je očigledna istina, a to je da je Haški sud u nizu presuda rekao da je zločin u Srebrenici bio genocid.

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov smatra da je sporna tvrdnja premijerke Srbije dokaz da devedesete godine još žive na prostoru Balkana, a da je to rezultat nespremnosti za suočavanje sa prošlošću.

"Dok god u regionu imamo takav odnos prema prošlosti da stvari iz '90-ih držimo kao dežurne teme za međusobna prepucavanja, neće biti ni pravog mira niti stabilnosti ovih prostora", kazao je on za Vijesti.ba.

Međusobna politička prepucavanja regionalnih političara i dizanje tenzija, dodaje, faktički su nastavak konflikta drugim sredstvima.

"Ana Brnabić samo ponavlja ono što je sada oficijelni narativ zvaničnog Beograda kada je riječ o ratu u BiH, a posebno o Srebrenici", kaže za Vijesti.ba predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Biserko tvrdi da aktuelna vlast u Srbiji sistemski poništava i omalovažava sve što je u Hagu presuđeno.

"Promoviše svoju interpretaciju kako je rat u BiH oslobodilački rat Srba i slično. Na djelu je ne samo relativizovanje, već i falsifikovanje notornih činjenica", smatra ona.

Naša sagovornica navodi da takva interpretacija ne samo rata u BiH, već i u Hrvatskoj i na Kosovu, produbljuje tenzije u regionu i udaljava ga od normalizacije u svakom pogledu.

"Država Srbija potpuno se povinovala zahtjevima Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju kada su u pitanju optuženi za najteže krivično djelo genocid. Iz tog ugla, potpuno je nebitno šta kaže neki političar, premijerka ili bilo ko drugi", stav je osnivačice Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica Koalicije za REKOM Nataše Kandić.

Kako ističe, sve što je uradila država Srbija u vezi sa optužnicama koje su podignute za izvršenje krivičnog djela genocida pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju je na nivou ispunjenja zahtjeva.

"Srbija je isporučila otuženike i na, uslovno rečeno, najvišoj vojnoj i civilnoj ljestvici, poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su optuženi za genocid, a Karadžiću je izrečena i prvostepena presuda", navodi Kandić.

Ona podsjeća da je Srbija godinama skrivala najtraženije optuženike, ali da se onda potpuno povinovala zahtjevima međunarodne institucije, osnovane od strane UN-a, koja je tražila isporuku optuženih za genocid.

"Šta znači kada jedna država izruči međunarodnoj instituciji pojedinca optuženog za genocid? Kada državi stigne zahtjev za isporučivanje optuženog za genocid, onda država ne kaže: 'Pošaljite optužnicu za neko drugo krivično djelo'. Upravo isporučuje one koji su optuženi za genocid da bi im se sudilo ne za težak zločin, nego za izvršenje genocida", pojašnjava osnivačice Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica Koalicije za REKOM.

Stoga konstatuje da je na sceni politička igra u kojoj ne učestvuje samo aktuelna premijerka Srbije, nego i svi dosadašnji predsjednici i premijeri.

"Politički nastupi iz Srbije uvijek su isti - genocid se nije dogodio, dogodio se strašni zločin", dodaje Kandić u razgovoru za Vijesti.ba.

VRHOstali prilozi:
» RAMAZANSKI PANEL ZA ŽENE: ZNAMENITE ŽENE U ISLAMU
Bošnjaci.Net | 19. April 2022 16:55
» ANALIZA - ČETRNAEST GODINA NEZAVISNOSTI KOSOVA
Anadolu Agency (AA) | 16. February 2022 20:36
» PROTESTI U NEW YORKU PROTIV SRBIJE, 28. OKTOBRA U 12PM
Bošnjaci.Net | 13. October 2021 20:58
» RAFET HUSOVIĆ SE POVLAČI SA ČELA BOŠNJAČKE STRANKE I POLITIKE
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 23:21
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif