Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Veličanstvena pobjeda istine u Kanadi sa Avdom Huseinovićem i filmom "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu"
“DOSTA JE BILO ŠUTNJE, SUPROTSTAVIMO SE NEGATORIMA GENOCIDA” – PORUČENO JE SA KANADSKE PREMIJERE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 11. December 2018. 03:12:57

TORONTO: Premijera dokumentarnog filma


U skladu sa poukom i porukom: Kulturom pamćenja i kulturom dobročinstva protiv fašizma i nekulture negiranja genocida u kanadskim gradovima, Torontu i Hamiltonu, održana je trodnevna manifestacija: u Torontu u petak večer okrugli stol i u subotu premijera, a u Hamiltonu u nedjelju projekcija u dokumentarnog filma "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu" autora Avde Huseinovića a u produkciji Bošnjačko američke nacionalne asocijacije.

Organizator trodnevne manifestacije Bošnjačke kulture sjećanja je Bosansko-kanadsko humaniratno društvo iz Toronta, ujedno jedna od najznačajnih humaniratnih organizacija u dijaspori sa 26.godišnjim predanim radom. Suorganizatori su bili Institut za istraživanje genocida Kanada, iz Toronta Bošanjačka islamska zajednica “Gazi Husrev beg” i Bošanjački islamski centar; i Bošnjački islamski centar iz Hamiltona, te druge bošnjačke organizacije i islamski centri u Južnom Ontariju.

Specijalni gost je bio autor filma Avdo Huseinović, publicista, istraživač i novinar, bosanskohercegovački simbol borbe za istinu i pravdu.

Na poziv organizartora u gostima je bila šestočlana produkcijska ekupa Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), inače potomci žrtava genocida u Plavu i Gusinju 1912/13 i 1919.: Muharem Purišić, predsjednik BANA, portparol dr. Mersim Ziljkić, članovi IO BANA Mirsad Šiljković i Ago Redić, i Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net.


Petak, 7. decembar 2018.:
Okrugli sto svih bošnjačkih islamskih centara u Južnom Ontariu

U prisustvu rekordnog broja lidera i članova odbora svih najvažnijih organizacija i zajednica u Južnom Ontariu u Bosnaskom islamskom centru u Torontu održan je okrugli sto na temu Bošnjaci – genocid u kontinuitetu. U diskusiji koja je trajala više od tri sahata tražio se način kako odgovoriti izazovima institucionalizacije kulture pamćenja, kako probuditi uspavanu bošnjačku svijest o potrebi kulture pamćenja od pojedinca, porodice, preko zajednice, do društva i države. Ujedno traženje odgovor na jedno od važnih pitanja, kako se u državama zakona, SAD i Kanadi, i uopće u svijetu, suprotstaviti negatorima genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i Bosni i Hercegovini? Također, kako da kultura pamćenja postane sastavni, obavezni dio bošnjačke bitnosti i bitisanosti u i van Bosne i Hercegovine?Ako nam oduzmu kulturu pamćenja, onda nas mogu kontinuirano pripremati za nove agresije i genocide. Odnos prema žrtvama stvar je ljudskosti i odgovornosti za budućnost. Politizacija žrtava i negiranje genocida vodi u dalje podjele. Pijetet prema žrtvi ne može se iskazivati negiranjem ili minimiziranjem zločina genocida. Kultura pamćenja je dobro sredstvo protiv onih koji javno poriču zločine ili slave zločince kao heroje. Suočavanje sa istinom je jedini put ka ponovnoj izgradnji međusobnog povjerenja, koji je preduslov mira i stabilnosti. U društvo sa odsutnom institucionalizacijom kulture pamćenja potreban je dodatni angažman za prevenciju genocida jer se društvo polarizira, žrtvama manipulira, a zločini negiraju, te je neophodno da se bosanski patriotski faktor ujedini, posebno u Kanadi i SAD. Nema ništa gore od manipulacije i eksploatacije patnje žrtava u političke svrhe. Umjesto obrazovanja mladih o kulturi pamćenja, mladi se uče mržnji. Samo prihvatanjem istine o prošlost može se živjeti u skladu s ljudskim vrijednostima. Ovu su najbitniji djelovi veoma plodne i značajne diskusije.Istaknuti su razlozi zašto je snimljen dokumentarni film Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu.
Na kraju je odlučeno da se kao rezultat diskusije javnosti ponudi poseban dokument - deklaracija o potrebi kontinuiranog rada na bošnjačkoj kulturi pamćenja. Deklaracija će biti ponuđena svim organizacijama, zajednicama i pojedincima na potpis, a zatim i na realizaciju.
Okrugli stol u svojstvu domaćina je otvorio Nedžad ef. Hafizović, imam u Bosnaskom islamskom centru Toronto, moderator je bio Sanija Hodžić, dok su govorilu: publicista i režiser Avdo Huseinović, akademik Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, Muharem Purušić, predsjednik BANA, dr. Mersim Ziljkić, portparol BANA, Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net, Muhamed Brka, Ago Redžić, IO BANA i dr.


Subota, 8. decembra – Bosanski islamski centar “Gazi Husrev beg” - Toronto

Premijera dokumentarnog filma "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu",
autor Avdo Huseinović
Dova za šehide: Avdo Huseinović i Esad Trokić


U prepunoj sali BIZ "Gazi Husrev beg", Toronto, održana je centralna kanadska premijera ovog veoma značajnog filma. Manifestaciju je ispred organizatora otvorio i vodio Esad Trokić. Na početku odlomak iz Kur’ana je proučio hafiz Hako ef. Omeragić. Dok je Tajib ef. Pašanbegović, najstariji bošnjački imam u Sjevernoj Americi, govorio o značaju rada Bosansko kanadskog humanitarnog društva, čiji humanitarni rad je posljedica agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima.

- Osjećam se počašćenim što sam u prilici da otvorim program planiran za noćas. Činim to u ime domaćina - džemata BIZ "Gazi Husrev-be"g, koji djeluje u kontinuitetu već preko 36 godina, i u njemu rođenog Bošnjačko-kanadskog humanitarnog društva, kao organizatora skupa, koje bilježi preko 26 godina uspješnog pomaganja potrebnih pojedinaca i institucija posebno u našoj domovini Bosni. Uporedo s tim, njegov vrijedni Odbor, manifestacijama poput ove, nastoji dati svoj doprinos i borbi protiv najveće bošnjačke bolesti bolesti - zaborava. Uvjeren sam da će naši gosti, s obzirom na svoj kalibar, upravo u tom pogledu snažno obilježiti ovu noć filma i bošnjačke kulture sjećanja.


Hafiz Hako ef. Omeragi'
Tajib ef. Pašanbegović

- Naš gost iz domovine neosporno pripada samom vrhu istinskih boraca ljudska prava, posebno za bošnjački narod, za istinu i pravdu, za jačanje kulture bošnjačkog sjećanja i za multietničku i suverenu državu BiH. Također gosti iz New Yorka, su se dokazali, ne samo kao stubovi svoje zajednice nego i znatno šire, na što će voditelj i dugogodisnji aktivni clan humanitarnog drustva H. Esad Trokic svakako ukazati, rekao je između ostaloga ef. Pašanbegović.

Dr. Mersim Zilkić je govorio o radu veoma značajne Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije koja je i glavni producent navedenog filma. Tako smo upoznati sa velikim brojem projekata ove asocijacije od kojih će mnogo koristi imati ne samo Bošnjaci u Plavu i Gusinju, već svi Bošnjaci ma gdje bili.


Dr. Mersim Ziljkić


Zatim je Esad Trokić je kratko predstavio 26. godišnji rad Bosansko-kanadskog humanitarnog društva. Dok je Trokić govorio prisutni su putem projekcije mogli mogli propratiti sve značajne humanitarne akcije ovog društva, čiji rad je mnogim prodicama i pojedincima dao nadu za bolju budućnost.

Zatim je na pozornici pozvan akademik Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje gemocida Kanada. Prije njegovog obraćanja pušten je video clip iz Parlamenta Kanade u kome parlamentarac Bob Bratina čestita Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Ovo je pozdravljeno snažnim aplauzom. Akademik Ramić je govorio o značaju Dana državnosti i između ostalog istakao:


Akademik Emir Ramić


- "Nema nikakve rasprave o tome da li je ZAVNOBiH kamen temeljac savremene, moderne državnosti Bosne i Hercegovine. Nema nikakve rasprave o tome da je na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. Nema nikakve rasprave o tome da je 25. novembar proglašen Danom državnosti Bosne i Hercegovine u martu 1995. godine. Nema nikakve rasprave o tome da ovaj zakon formalnopravno obavezuje sve institucije u Bosne i Hercegovine da obilježavaju ovaj historijski datum koji je tako validan na cijelom njenom prostoru. Svi oni koji se suprotstavljaju obilježavanju Dana državnosti nalaze se u antidržavnoj i protivpravnoj antibosanskoj koaliciji, na liniji laži, krivde, protiv osnovnih ljudskih prava i sloboda, zapravo protiv države koja ih dobro plaća.

Na kraju Ramić je pozvao sve prisutne da potpišu peticiju e-1837 koja je već u proceduri Kanadskog parlamenta i čije potpisivanje traje do 10. januara 2019. godine.

Zatim je najavljen Avdo Huseinović, specijalni gost premijere i manifestacija u Kanadi, koji je govorio o potrebi za kulturom pamćenja.- "Negiranje genocida nad Bošnjacima je strateški interes Srbije i svih Srba ma gdje bili. Dokumentarni film „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu" je nastao u produkciji Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije, potomaka žrtava genocida i preživjelih žrtva genocida, odnosno njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida. Slikom ćemo prikazati mnoga mjesta gdje Bošnjaka odavno nema, a gdje su nekada bili u većini. Prvi put vidjeće te snimke mjesta na kojima su izvršene velike egzekucije, mjesta gdje se predugo nalaze masovne grobnice hiljada ubijenih bošnjačkih civila, koji nikada nisu dostojno pokopani. Kad sam završio film, prva pomisao je bila, da nakon ovakvih strahota, zasigurno bi mnogo veći narodi od nas nestali. Zato vjerujem, a i Boga molim, da ovaj film bude jedan pečat koji će preventivno djelovati, da se zlo nad nama jednom zauvijek zaustavi. Da sudija zauvijek odsvira kraj krvave utakmice genocida nad Bošnjacima i drugim muslimanima na Balkanu. Ovo je zasigurno film, koji je najzahtjevniji do sada bio za mene kao autora".
Između ostalog film „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ svjedoči o genocidu nad Bošnjacima i drugim muslimanima od područja Like, Dalmacije i Banije preko Herceg Novog, Cetinja, Sjenice, Kolašina, Užica, Šapca, Nikšića, Plava i Gusinja, Šahovića, Limske doline, Bihora, Hadžeta, Foče, istočne Hercegovine, Podrinja, do posljednje agresije i genocida u RBiH u periodu 1992-1995.U diskusiji poslije kanadske premijere filma, osnovni zaključak je - dosta je bilo šutnje, moramo se složno, pravno i zakonski suprotstaviti negatorima genocida. Zato ovaj film obavezno trebate pogledati, a obimom zločina genocida nad jednim europskim autohtonim narodom nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ovim filmom će te jasno saznati koje počinio genocid, te gdje su Bošnjaci nekada živjeli a tamo ih više nema, potpuno su istrijebljeni. Genocidom i nakon genocida, potpuno su zatrti tragovi njihovog bitisanja. Zemlja i imovina Bošnjaka je popljačkana i konfiskovana. Islamski vjerski i bošnjački kulturno-historijski objekti su potpino uništeni. Ne postoje! Nekim mjestima nakon istrebljenja Bošnjaka čak je naziv promijenjen tako da ničim ne podsjeća na Bošnjake. U traženju istine i pravde ovo je način nacionalnog buđenja i ponosnog koračanja kroz vrijeme. Dokumentarni film je institucionalni i nacionalni projekt bošnjačkog pamćenja, brobe protiv zaborava i da spriječimo da nam se nikada i nigdje ne ponovi genocid.

Druženje je nastavljeno u prostorijama biblioteke i Bosanske sobe u BIZ "Gazi Husrev beg" Toronto. Tu je i rođena ideja da se Avdo Huseinović sa filmom "Tomašica grobnica fudbalera" predloži za Oskara u kategoriji dokumentarnog filma.


Nedjelja, 9. decembar - Bošnjački islamski centar Hamilton

Projekcija filma i veče sa Avdom Huseinovićem

Moderator akademik Emir Ramić je prvo pozvao imama Ismail ef. Fetića koji je proučio odlomak iz Kur’ana. Zatim se kratko obratio predsjednik Bošnjačkog islamskog centra Hamilton Hasan Kapo. Ramić je predstavio glavnog gosta Avdu Huseinovića koji se takođe kratko prije projekcije filma obratio prisutnima.

- "Ovo je priča o kojoj naš narod vrlo malo zna. Stoljećima caruje šutnja o tim užasnim genocidnim pohodima koji su izvršavani nad Bošnjacima od kraja 17. stoljeća, pa i u nekim elementima i dan danas se nastavljaju. Ovo je priča gdje smo nastojali u tih dva i pol sata kronološki prikazati slikom, dokumentom i izjavama relevantnih povjesničara, te dokumentima iz arhiva Crne Gore i Srbije stradanja velikih razmjera", kazao je Huseinović. Između ostalog film "Bošnjaci - Genocid u kontinuitetu" svjedoči o genocidu nad Bošnjacima i drugim muslimanima od područja Like, Dalmacije i Banije preko Herceg Novog, Cetinja, Sjenice, Kolašina, Užica, Šapca, Nikšića, Plava i Gusinja, Šahovića, Limske doline, Bihora, istočne Hercegovine, Podrinja, do posljednje agresije i genocida u BiH u periodu 1992-1995. Zatim je prikazan film. Prisutni su ga pogledali sa pažnjom.

Avdo Huseinović je poslije projekcije filma odgovorio na veliki broj pitanja.
Rezime veličanstvene trodnevne manifestacije kulture pamćenjaU ime sigurne budućnosti, mi moramo ovladati znanjem o genocidu nad Bošnjacima. Slavni pisac George Orwell u jednom je svome eseju napisao da onaj ko kontroliše prošlost ima kontrolu i nad budućnošću. Historija nas uvjerava da gdje god nije bilo kontrole nad poukama iz prošlosti, budućnost je bila ugrožena. Bošnjački narod u svojoj transhistorijskoj tragediji, najbolji je dokaz ovog pravila. Usljed nemanja kontrole nad historijskim iskustvom, tragedije su se ponavljale i prenosile u budućnost. Usljed bošnjačkog zaborava bošnjačkog stradanja, genocidi nad Bošnjacima, u historijskim etapama, prenosili su se u buduća vremena. Time dolazimo do zaključka - da je sjećanje uvjet bošnjačkog opstanka. Direktno rečeno: Bošnjaci ne mogu opstati ako ne budu pamtili. Ova generacija, koja je svjedok posljednoj etapi genocida nad Bošnjacima, od 1992. do 1995., ima historijsku obavezu da institucionalno uspostavi mehanizam bošnjačkog pamćenja. To znači obavezu da se Bošnjaci organizirano poduče tragičnom historijskom iskustvu, i da preko tog iskustva uspostave reflekse za samoodržanjem. Konačno je vrijeme da se podučimo pravilima opstanka, da razumijemo da je opstanak mehanizam, a ne slučajnost, i da pamćenje, koje uvjetuje opstanak, takođe mora biti sistem, a ne stihija. Ovaj put mi hoćemo da uspostavimo kontrolu nad bošnjačkom budućnošću, tako što ćemo ovladati historijom bošnjačkog stradanja, i kao pojedinci, i kao zajednica. Književni i filmski opus Avde Huseinovića je jedno od najbolji sredstava za to.

Velika zahvalnost članovima Bosansko-kanadskog humanitarnog drušva na velikom uloženom trudu u organizaciji premijere, ali i članovima bošnjačke komune u Torontu i Hamiltonu koji su dali doprinos da sve protekne na dostojanstven način.

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» HRIDSKO JEZERO I HRIDSKA GORA (II)
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 24. July 2024 16:44
» MISTIČNA LJEPOTA CRNE GORE-HRIDSKO JEZERO I HRIDSKA GORA (I)
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 23. July 2024 13:39
» HAJRAT ČESME ZUVDIJE - ZUVDA BARJAKTAREVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. July 2024 15:28
» KATUN KOLJENOVIĆA-DRAGULJ PROKLETIJA
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 17. July 2024 16:16
» PLAV U CENTRU PAŽNJE POČELI 24. DANI BOROVNICE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. July 2024 17:57
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif