Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Priština
BAHRIM ŠABANI, POSLANIK U SKUPŠTINI KOSOVA: U PREGOVARAČKOM TIMU SA BEOGRADOM I BOŠNJAČKI ČLAN
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 16. December 2018. 02:12:19


Skupština Kosova je sa 59 glasova za i dva uzdržana glasa usvojila Rezoluciju o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Na njenom čelu su Shpend Ahmeti, predsjednik SDPK i Fatmir Limaj, zamjenik premijera, kao kopredsjedavajući.

Članovi komisije su zamjenik premijera i predstavnik PDK, Enver Hoxhaj, predstavnik Vlade Kosova, Avni Arifi, predstavnik Alijanse novo Kosovo, Behgjet Pacolli, predstavnik turske manjinske zajednice, Mahir Jagdžilar, zamjenik premijera Dardan Gashi.

Prijedlog rezolucije su podržali i šefovi poslaničkih grupa SDPK, Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske inicijative i poslaničke Grupe 6 plus koju čine poslanici nevećinskih zajednica.

Poslije usvajanja rezolucije, Skupština ima obavezu da u roku od mjesec dana usvoji zakon o odgovornostima i ovlašćenjima državne delegacije u procesu dijaloga.

Delegacija koja je danas izabrana će funkcionisati na bazi dva osnovna dokumenta – Državne platforme i Pregovaračke strategije državne delegacije, koje će naknadno biti usvojeni.

Bošnjački poslanik u Parlamentu Kosova ispred Koalicije Vakat, Bahrim Šabani u svom obraćanju u Skupštini Kosova pozdravio je odluku o uključivanju jednog člana iz bošnjačke zajednice.

Prije glasanja, za govornicom Šabani je istakao sljedeće:

“Pozdravljamo odluku da se ispoštuje naše traženje i u “Pregovaračkom timu” uključi i jedan predstavnik bošnjačke zajednice iz Republike Kosova! Naše učešće će samo doprinijeti konstruktivnom rješenju! Duži period smo konstantno zahtjevali uključivanje i predstavnika ispred bošnjačke zajednice, imali smo na ovu temu i sastanke sa premijerom Republike Kosova, Ramushom Haradinajem gdje smo mu prenijeli dva jaka opravdana razloga: Prvi je razlog da smo mi Bošnjaci integralni dio kosovskog društva, kao druga po brojnosti zajednica na Kosovu nakon popisa iz 2011. godine, i kao drugo, smatramo i glavnim razlogom što na sjeveru Kosova žive pripadnici naše zajednice – Bošnjaci. To bi za njih bilo ohrabrujuće u ovim teškim vremenima kada se odlučuje po ovom važnom pitanju za državu, ali i za naše građane Kosovare, Bošnjake sjeverno od Ibra” rekao je poslanik Bahrim Šabani i dodao:

“Ovim samo želim prenijeti radost i uspjeh našim biračima koji su nas podržali i ukazali nam povjerenje da ih predstvaljamo u ovoj najvećoj državnoj instituciji. Jer, ispoštovali su nas zahtjev i izabrali i bošnjačkog predstavnika u Pregovaračkoj ekipi uoči današnjeg glasanja u Skupštini, dok smo mi cijelo vrijeme bili u kontaktu sa predstavnicima većinske koalicije. Time smo mi iz bošnjačke Koalicije Vakat pokazali da se naš glas cijeni u institucijama, te su želje našeg naroda, pogotovo onog dijela na sjeveru Kosova uvažene, kazao je bošnjački poslanik u Skupštini Kosova, Bahrim Šabani, objavio je portal balkanplus.net.

Također važno je dodati da je Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija /BANA/ uputila otvoreno pismo i zahtjev Predsjedniku i Premijeru Republike Kosovo da BOŠNJACI BUDU U PREGOVARAČKOM DRŽAVNOM TIMU REPUBLIKE KOSOVO, u pismu su između ostaloga istakli:

Cijenjeni Predsjedniče i Premijeru,
Ovom prilikom, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija traži od Vas državnih predstavnika Republike Kosovo, da pozitivno odgovorite na zahtjeve da se legitimni predstavnici Bošnjaka u institucijama Republike Kosova također uključe u završnom dijalogu i pregovorima između dviju država, Republike Kosovo i Republike Srbije. Ovo naše pismo je zasnovano na svjedočenjima i činjenicama koje nam dolaze od naših članova koji sa svojim porodicama – pripadnicima bošnjačkog naroda, dijele veliku zabrinutost zbog političkih dešavanja u nekoliko općina na sjeveru države Republike Kosovo. Isto tako s pravom zahtjevanje od strane brojne dijaspore posebno iz bošnjačkog mjesta Rvatska, koji su rasuti po svijetu...

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif